Autor Tema: Gdje se bezbjednije skloniti kad je nevrijeme i grmljavina  (Posjeta: 5800 vremena)

Offline perop

• K 1000
Odg: Gdje se bezbjednije skloniti kad je nevrijeme i grmljavina
« Odgovori #15 u: 28. 08. 2008. 07:51:57 »
DRVEĆE I GRMLJE U MITOLOGIJI STARIH NARODA

Drveće je bilo predmet različitih vjerovanja i prenošena s koljeno na koljeno; oko njega i u vezi s njim prakticirani su mnogi običaji.

Drvo figurira kao objekt koji ima dušu ili kao objekt u kome je neka duša nastanjena.
Ideja da drvo nije tijelo duha drveta već samo njegov stan koji može napustiti kada hoće, predstavlja važan napredak u vjerskoj misli.

I to je drveće bilo zaštićeno, proglašeno tabuom.. Jedna od najčešćih zabrana odnosila se na sječenje stabla i kresanje grana. Po narodnom vjerovanju, spomenuto drveće bilo je prožeto nekom opasnom silom. Zbog toga je i ponašanje ljudi prema njemu bilo regulirano odgovarajućim propisima.

Dirnuti u takvo drvo značilo je narušiti mir pokojnika i izložiti se njegovoj osveti.

Zanimljivo je shvaćanje da drvo može biti opasno i onda kada je posječeno.
Drvo je stan božanstva, ono je prvi i najprimitivniji hram i njegova ljekovita snaga ogleda se u snazi božanstva ili demona koji u drvetu živi. O tome ima puno tragova u mnogim narodnim pripovijetkama i pjesmama, u toponimima i imenima manastira koji su možda nastali na mjestima tih starih gajeva. Sveto drvo se nije  smjelo sjeći, sa njega se ne otkidaju grane, niti se njegovi plodovi koriste. Ovo vjerovanje se zadržalo do danas.
© M.I.

XXXXXXXXXXXX

Neki dan (ima desetak dana) čitao sam na teletekstu RTL-a da se neki starac u Hrvatskoj ubio kada mu je poduzeće za ceste posjeklo njegov hrast koji je posađen kada se on rodio. Starac je nevjerojatno bio vezan za to drvo i smatrao ga je živim bićem. Molio na sve načine djelatnike poduzeća za cesta da ne sruše njegov hrast.
Nažalost nije ništa pomoglo ovi bezdušni djelatnici su ga srušili uprkos preklinjanju ovog starca.
Čim je vidio da je hrast pao starac je odmah izvršio samoubojstvo.

Ovo je rijedak primjer kako i danas ljudi mogu biti snažno emotivno povezani s drvećem.

Offline lucky

• K 100
  • **
« Odgovori #16 u: 28. 08. 2008. 09:41:12 »
Pa ako su točni podaci da grom češće udara u hrast, da je smreča suha a jela "puna ko spužva", onda bi moj zaključak bio da je sigurnije pod smrečom. Svi znamo za gromobrane koji imaju upravo tu ulogu da elektricitet odvedu u zemlju, a gromobrani su skoro pa nekorisni  ako su odvedeni plitko u zemlju i ako zemlja nije vlažna, što je slučaj ljeti. E sad, budući je hrast veliki potrošač vode i njegovo korjenje je sigurno duboko u zemlji sa dosta vlage, zato su i dobar provodnik i mamac za gromove, a ako je jela "ko spužva", onda je i ona dobar "gromobran", e u tom slučaju ja nebi bio sjedio ispod gromobrana. Naravno ukoliko su točne ove karakteristike drveća, iako mi je, dok gromovi tuku, najprihvatljivija opcija  z10 na sigurnom  d4       
Bolje piti sam nego ne piti nikako

Offline Štef

• K 3000
  • *
« Odgovori #17 u: 28. 08. 2008. 10:06:47 »
E sad mi je već stvarno dosta, neka kaže tko i zašto mi je ovdje pobrisao post i što je to pisalo da ga je trebalo izbrisat!!!!!!!!!!
Homo sum: humani nihil a me alineum puto

Zoran

• Gost
« Odgovori #18 u: 28. 08. 2008. 10:28:47 »
E sad mi je već stvarno dosta, neka kaže tko i zašto mi je ovdje pobrisao post i što je to pisalo da ga je trebalo izbrisat!!!!!!!!!!

haha! sigurno si piso opet gluposti neke ha hahahaha  :laugh:

Offline Nikola

• K 1000
    • LD "JELEN" Divuša
« Odgovori #19 u: 28. 08. 2008. 10:57:43 »
Ja sam obrisao... penjali ste se na Jele i na Borke... pa ako nastavite... slobodno je ja prebacim u ZAFRKANCIJE...

Offline SSG

• K 2000
  • Da je pas čovjekov prijatelj, mišljenje je čovjeka
« Odgovori #20 u: 28. 08. 2008. 11:08:55 »
Pod jelke
Užasno osjećam ovu krizu. Vozim auto bez krova, pijem staro vino, jedem pljesnivi sir..

Not to open the hunting season on the pretext that there is no game would be as if one gave up celebrating Christmas because there was not enough snow to go by sleigh to midnight Mass.

Zoran

• Gost
« Odgovori #21 u: 28. 08. 2008. 12:08:22 »
Pod jelke

SSG natjecaj je zavrsen mogo si procitati odgovor pa onda odgovoriti!  :laugh:

Evo ovako:inspirisan jednim opisom lova na Vran planini (pored Kupresa)koji je opisao jedan lovac od kalibra i šumarski stručnjak LJ.Kozomara zaista je doživio strahovito nevrijeme u planini i kako je sam naveo i opisao izbor da nađe koliki-toliki zaklon iskljućivo pod krošnjom smrće tvrdeći da grom ne udara u nj.za razliku od jelike.Razlog zašto je to tako nije naveo(osnova teme je ipak lov u kojem je poslije nevremena izišao srndać i uspješan ulov)Moja je pretpostavka(obzirom da se razumijem u obradu drveta i taj kvalitet i stanje)da smrća koja je smolasta više i nema znatnu količinu vode u deblu za razliku od jelike koja je puna ko spužva i tu bi trebala postojati neka razlika.Inaće smrća ima grane dignute na gore za razliku od jelike(stablo u prirodi).Pa po tom rezonu i ja bi izabrao smrću.Nevrijeme sam doživio u planini više puta(kome je tad do lova)skupi se ona stvar u gaćama ko opušak da sam čovjek posumnja s ćime je pravio djecu)e kad sve prođe ponovo lovački "nagon"proradi i te kako,izlazi srndač "da se malo prosuši",upravo kao u slučaju LJ.Kozomare(možda nađem taj članak)Za ove mnoge pojmove iz mitologije znam,i to da se primjenjuju i dan danas i u Bosni u mnogoćemu(tisovina npr.običaji za jujrevo(đurđevdan)i dr.)

Ovo za smrću iz citata gdje stradaše ovce nešto mi.....možda novinar po nekoj inerciji napiše smrća a ne mora biti da je baš smrća,međutim često se događa da grom pobije ovce i to je zanimljivo zašto? z10

Offline fazan

• Moderator
  • K 3000
  • Živim da lovim
« Odgovori #22 u: 28. 08. 2008. 12:49:22 »
Na žalost kod nas na Sljemenu nemamo straha i problema ako nas zahvati olujno nevrijeme , jer imamo toliko olupina automobila da se uvijek bez brige možeš skloniti , a zna se da si u vozilu siguran od udara groma.
Hrvatske Domovine Sin.

Zoran

• Gost
« Odgovori #23 u: 28. 08. 2008. 13:03:27 »
Na žalost kod nas na Sljemenu nemamo straha i problema ako nas zahvati olujno nevrijeme , jer imamo toliko olupina automobila da se uvijek bez brige možeš skloniti , a zna se da si u vozilu siguran od udara groma.

ali samo ako ima namontirane gume!  :laugh:

Offline fazan

• Moderator
  • K 3000
  • Živim da lovim
« Odgovori #24 u: 28. 08. 2008. 13:46:46 »
U mojim godinama se bez gumice i vijagrice nejde od kuće.Znači nema beda.
Hrvatske Domovine Sin.

Offline Neno

• K 3000
  • *
« Odgovori #25 u: 28. 08. 2008. 15:31:42 »
Bemti iamo sam sliku visoke čeke koju je susjedna grupa napravila za vječnost od željeza ali je ne mogu nikako pronač (a folderi su mi uredni moš mislit).

To je prava stvar za sklanjanje od nevremena ko mikrovalna  z30
Imam upalu volje.

Offline Štef

• K 3000
  • *
« Odgovori #26 u: 28. 08. 2008. 16:15:23 »
Ja sam obrisao... penjali ste se na Jele i na Borke... pa ako nastavite... slobodno je ja prebacim u ZAFRKANCIJE...

Dragi moj Nikola,

u onom mom postu niti sam se penjao na Jelke ili Borke nego sam lijepo napisao da bi se sklonio ispod jele. Napisao sam jele malim slovom što po hrvatskom pravopisu znaći da je opća imenica a ne vlastita koje se piše velikim početnim slovom, pa iz toga proizlazi da sam se sklonio ispod drveta a ne da sam se penjao po Jeli kao ženi (nažalost).
 Meni ovo nije prvi puta da mi se brišu postovi i nema problema ako svi moramo biti ozbiljni i bez ikakve doze humora pisat u svojim postovima - OK. Samo neka onda budu isti kriteriji prema svima.
 Također mi je nedavno tema preseljena koja se ticala lova na srndaća u zafrkanciju forumaša gdje i danas možeš pročitat da je forumaši i nisu baš tako shvatili! Ja znam zašto si je preselio i istina da sam je postavio kao zafrkanciju ali to samo zato da vidim kako bi tko odreagirao i kakvi će biti komentari.
 I sam znaš da ovo nije post-diplomski rad na FER-u nego forum više od tisuću kolega lovaca koji su uvijek spremni na šalu. Ako bi se držali čiste tematike i kvalitete tekstova onda bi trebalo pobrisat više od 70% postova.
  Ja sam preko ovog foruma imao čast upoznati nekoliko forumaša koji su mi vrlo dragi dečki uključujući i tebe, i ovo pišem ne zato da se sad ja nešto pravim pametan i zabranjujem brisati svoje postove, nego zato da ti kažem da treba imat iste kriterije prema svima, smanjit brisanje na najmanju moguću mjeru (po mogučnosti ga izbacit) i poštivati tuđi rad bez obzira kakav on beznačajan bio!
 Ovo sam napisao kao kritiku i nadam se da ćeš je tako i shvatiti ili kak bi reko Sky:" Kritiku shvaćam konstruktivno ... "

Pozdrav iz lijepe Varoši!
Homo sum: humani nihil a me alineum puto

Offline Lazar

• Moderator
  • K 3000
  • Panem et circenses
« Odgovori #27 u: 28. 08. 2008. 16:58:15 »
u koprivu  ;D
Mihi est compositum in Taberna Mori

Zoran

• Gost

Offline SSG

• K 2000
  • Da je pas čovjekov prijatelj, mišljenje je čovjeka
« Odgovori #29 u: 29. 08. 2008. 11:53:53 »
U mojim godinama se bez gumice i vijagrice nejde od kuće.Znači nema beda.

mladić si ti još uvjek,nemoj lagat tu na forumu :bunny:
Užasno osjećam ovu krizu. Vozim auto bez krova, pijem staro vino, jedem pljesnivi sir..

Not to open the hunting season on the pretext that there is no game would be as if one gave up celebrating Christmas because there was not enough snow to go by sleigh to midnight Mass.