Autor Tema: Jos malo o kunama  (Posjeta: 7371 vremena)

Offline KOBI

• K 2000
Odg: Jos malo o kunama
« Odgovori #15 u: 11. 10. 2008. 00:31:05 »
evo jedne

Offline zhrvoje

• K 2000
  • Gun Nut
« Odgovori #16 u: 11. 10. 2008. 00:34:09 »
Moja familija se davno prije skoro pa profesionalno bavila lovom na kune radi krzna. I ja sam ulovio svoj dio tako da sve ovo znam iz iskustva a ne iz knjiga. I danas kod kuce imam 20-tak ustavljenih krzna tako da ako tko bude imao prilike mogu mu prakticno pokazat razlike.
 Najveca zabluda kod razlikovanja kuna je boja lise, mnogi kazu da je kod bjelice bijele a kod zlatice zute boje. To nije tocno skoro pa polovica krzna bjelice koje imam ima lisu zuckaste boje. Pravi pokazatelj je samo oblik lise  z10 z10..
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://www.youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Offline STARI AVDZIJA

• K 1000
« Odgovori #17 u: 11. 10. 2008. 00:34:28 »
Kod mene ih ima al u zadnje vrijeme ih nitko i ne lovi.
prije su se skupljala krzna od njih ali i drugih d.zivotinja pa se pravila odjeca a danas je to sve nesto umjetno tako da je cijena krzna i koza jako niska pa se ne isplati.
zato nam s...a zečju populaciju.
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Zoran

• Gost
« Odgovori #18 u: 11. 10. 2008. 00:35:38 »

ovo je pravi primjerak,,, tak je mirna i umiljata

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
« Odgovori #19 u: 11. 10. 2008. 00:36:23 »
Moja familija se davno prije skoro pa profesionalno bavila lovom na kune radi krzna. I ja sam ulovio svoj dio tako da sve ovo znam iz iskustva a ne iz knjiga. I danas kod kuce imam 20-tak ustavljenih krzna tako da ako tko bude imao prilike mogu mu prakticno pokazat razlike.
 Najveca zabluda kod razlikovanja kuna je boja lise, mnogi kazu da je kod bjelice bijele a kod zlatice zute boje. To nije tocno skoro pa polovica krzna bjelice koje imam ima lisu zuckaste boje. Pravi pokazatelj je samo oblik lise  z10 z10..
Sad si nas nešto i naučio to nigdje ne piše d4

Offline STARI AVDZIJA

• K 1000
« Odgovori #20 u: 11. 10. 2008. 00:40:27 »
eto zoka a ti naprijed sve to sakrio tom ručerdom .........tu lisu uf
"Strpljiv i uporan, kao pas barak,koji ne pušta ono što uhvati zubima,pa makar mu čeljust razbili"
Meša Selimović

Offline zhrvoje

• K 2000
  • Gun Nut
« Odgovori #21 u: 11. 10. 2008. 00:42:03 »
Kod Zorana je na slici kuna bjelica, vrh njuske nije crn, nekako je smeđkast, a zadnje noge su vidno duze od polovice repa 8)
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.

Offline STARI AVDZIJA

• K 1000
« Odgovori #22 u: 11. 10. 2008. 00:46:33 »
Kod Zorana je na slici kuna bjelica, vrh njuske nije crn, nekako je smeđkast, a zadnje noge su vidno duze od polovice repa 8)
ma zezam al da je znao da će biti na"kvizu"sliko bi je valjda drugačije,tebi čestitam just
Meša Selimović

Offline medicus

• K 500
  • A cane non magno saepe tenetur aper.
    • http://piceapungens.com/
« Odgovori #23 u: 11. 10. 2008. 09:44:52 »
 Najveca zabluda kod razlikovanja kuna je boja lise, mnogi kazu da je kod bjelice bijele a kod zlatice zute boje. To nije tocno skoro pa polovica krzna bjelice koje imam ima lisu zuckaste boje. Pravi pokazatelj je samo oblik lise  z10 z10..

ako imaš lubanju od obje,pogledaj zadnji kutnjak gornje čeljusti i to njegovu bukalnu stranu(onu koja je okrenuta prema obrazu,i reci koja je razlika ;D

Zoran

• Gost
« Odgovori #24 u: 11. 10. 2008. 09:54:22 »

takozvana B bjelica!

Offline canis

• K 500
  • zar nije veliko zadovoljstvo učiti i ponovno učiti
« Odgovori #25 u: 11. 10. 2008. 12:20:26 »
Odstreli sa jedne čeke,sveukupno smo ih odstrelili u tri izlaska šest komada,znali smo za jednu cijelu "obitelj" bjelica u blizini čeke.
Bjelice i zlatice su izrazito krvoločne.Za razliku bjelica zlatice su sposobne svladati i veći plijen-lane,zeca,itd. Bjelice su u pravilu manje od zlatica i većinu svoga života provode na tlu za razliku zlatica,gdje često se i kote.Bjelice se često naseljavaju u blizini naselja. Zlatice su izraziti mesojedi(carnivori),dok su bjelice neobavezno svejedi(omnivori) kao npr. lisica.
Pred dvadesetak godina smo imali veliki problem kući jer je takva obitelj kuna bjelica imala svoju "logu" u blizini kokošinjca,tako da nam se jednom-dva puta događalo da iskopaju rupu ispod žice kokošinjca i ujutro pronađemo "krvoproliće".
a zar nije štos ... životu razbit' nos

Offline zhrvoje

• K 2000
  • Gun Nut
« Odgovori #26 u: 11. 10. 2008. 13:53:12 »
 Najveca zabluda kod razlikovanja kuna je boja lise, mnogi kazu da je kod bjelice bijele a kod zlatice zute boje. To nije tocno skoro pa polovica krzna bjelice koje imam ima lisu zuckaste boje. Pravi pokazatelj je samo oblik lise  z10 z10..

ako imaš lubanju od obje,pogledaj zadnji kutnjak gornje čeljusti i to njegovu bukalnu stranu(onu koja je okrenuta prema obrazu,i reci koja je razlika ;D

Nazalost nemam niti jedne lubanje, niti sam ikada trazio tu razliku u zubalu, ali sam citao o tome i znam za nju. Ako se ne varam (nisam 100% siguran), jedna od njih ima udubljenje( vertikalnu brazdu) na tom zadnjem kutnjaku a druga nema. Ne znam koja ima a koja ne, to ces mi ti reci ;D.. 

Offline medicus

• K 500
  • A cane non magno saepe tenetur aper.
    • http://piceapungens.com/
« Odgovori #27 u: 11. 10. 2008. 14:00:01 »
ZZ-zlatica zaobljena,tako pamtim stvari koje se lako zaboravljaju ;D

bjelica ima brazdu-BB
« Zadnja izmjena: 11. 10. 2008. 14:01:32 od medicus »

Offline zhrvoje

• K 2000
  • Gun Nut
« Odgovori #28 u: 11. 10. 2008. 14:02:48 »
Hvala na info ;D! Volim znat takve stvari! Piva kada se vidimo z10!

Offline miroslav_dabic

• K 100
  • **
« Odgovori #29 u: 30. 11. 2008. 00:03:05 »
Ja sam u nedjelju imao srecu odstrijeliti kunu zlaticu,nazalost karabinom cal.8x57 tako da krzno nisam mogao iskoristiti ali lobanja je ostala citava pa sam je sacuvao i sada ceka dascicu...
Nije car u lovu,car je u hajci...