Ja mislim da to nema veze sa organima jer ako je divljaci izvadjena utroba sta se tu ima pokvariti.zeludac,mjehur,zuc ili drob se valjda vade.
To je po meni jedino zbog obicaja i zbog toga sto to godinama pise u knjigama o lovu.a pravi lovci se normalno drze tradicije,obicaja pa to sprovode i u praksi.Jer ja ne vidim razlog i posljedicu ako bi uradili kontra.
Stvarno se pitam sta bi se desilo kada bi polozio divljac na lijevi bok.Ja mislim nista...
Ja bih to obrazlozio ovako nekako:
Odlaganje i razvrstavanje ulovljene divljaci vrsimo posle grupnog lova, da pozdravimo ulov. Vodja grupe lovaca pred pocetak lova kaze svim lovcima u grupi gdje ce po zavrsetku lova biti zborno mjesto i pozdrav lovini. Vodja grupe lovaca takodje brine da po zavrsetku lova lovci poloze ulovljenu divljac i da takvo mjesto bude pravovremeno i odgovarajuce pripremljeno. Zato pripremamo zelene grane na koje cemo divljac odloziti po zavrsetku lova. Po pravilu, mjesto za odlaganje divljaci treba tako pripremiti, da divljac glavom bude okrenuta prema predjelu gdje smo lovili, odnosno gdje je ulovljena.
Svu divljac odlazemo u red po velicini, od desnog prema lijevom krilu; najprije krupnu i sitnu dlakavu divljac, zatim krupnu i sitnu pernatu divljac, na primjer: divlja svinja, lisica, zec, fazan, patka, kreja. Divlja svinja ima na lijevoj plecki grancicu drveta. Grancicu stavljamo divljaci na plecku, odnosno na krilo, kada je odlozimo. Svaku divljac odlazemo desnom stranom na tlo, a izmedju jedne i druge je odgovarajuci razmak. Preko odlozene divljaci nikada ne prelazimo jer je to u suprotnosti sa postovanjem koje joj lovac iskazuje.
(preuzeto sa interneta)
pozdrav