austringer
Jako je zalosno sto je u Hrvatskoj sokolarenje tu di je je.A tako ce i biti sve dok svi skupa ne sjednemo za stol i probamo se dogovoriti(e tu nastaje problemDOGOVOR).Susjedne nam zemlje kao sto je Slovenija,Madjarska,Italija su jako daleko ispret nas samo zato jer su sokolari nasli zajednicki jezik.Nadam se da cemo se i mi uspijeti dogovoriti nesto.Ocito da nekim pojedincima odgovara da je to tako kako je.Za sokolarski ispit sam cuo i citao u lovackom vijesniku pred par godina.Zalosno je sto jos dan danas neznam kome se moram obratiti u vezi ispita.PIse u previlniku Hrvatskog lovackog saveza da onaj ko ce se htjeti baviti sokolarenjem polagati ispit pred ministrom i komisijom.A do toga se nazalost nemoze doci.Bitno je samo da pise i na tome ostaje.
petrinja saker
Sokolarstvo u Hrvatskoj ima idealnu podlogu.
Imamo Udruge , Klubove i Savez.Idealnu definiciju sokolarstva u zakonu i pravilniku.
Sve imamo i nekima jos to nije dosta.
Savez je počeo komplicirati sa ispitima i odbacivanjem onih koji su polozili skolovanje iz vlastitih moralnih pogleda.
Nitko ne kaze da se netreba polagati ispit pred pravilnikom definiranim subjektima, vec je problem u priznavanju dosadasnjih ispita.
Jos uvjek se ceka da vodstvo saveza sazove sastanak svih sokolara i sokolarskih pravnih osoba.
A kako predsjednik saveza vec nakog drugog posta odbacuje nastavak konverzacije sumnjam da ce do toga i doci.
D
Pozdrav svima,
Prvo trebam naglasiti da samo čitanje teksta nije dovoljno, treba čitati sa razumijevanjem, jer kao što vidim ovdje se „miješaju lončići“.
Nitko nikada nije spominjao nepriznavanje ispita već nepriznavanje tečaja! A to su dvije potpuno različite stvari.
Npr. osoba x pohađa jednodnevni (petodnevni) tečaj sokolarstva ( a takvih tečajeva ima i u Hrvatskoj – i reklamiraju se na internetu), tu istu večer dobije „diplomu“ a ta ista „diploma“ će se priznati kao položen ispit ?!? U postu br.4 piše, citiram: "Što se tiće položenih ispita u inozemstvu ona bi se morala nostrificirati u Hrvatskoj ,a to je moguće samo u slućajevima gdje je polaganje sokolarskog ispita izričito uređeno zakonom..."
Nostrifikacija – dati nekoj ispravi pravovaljanost domaće isprave (opet Anić)
Mislim da više ne bi trebalo biti nedoumica oko priznavanja ili nepriznavanja ispita.
Druga kriva interpretacija je oko ptica iz prirode. Kada sam spominjao uzimanje iz prirode poslužio sam se rječcom „čak“ s kojom sam samo želio istaknuti krajni primjer. Nikako nisam za uzimanje ptica iz prirode ali koliko mladih ptica godišnje pronađu lovočuvari, šumari, zaljubljenici u prirodu (nakon siječe stabala, nevremena i sl.) i predaju ih sokolarima, centrima za zbrinjavanje itd. Za takvu mladu pticu, puštanje u prirodu odmah nakon othranjivanja je gotovo sigurna smrt. A to nitko ne želi.
Savez ne donosi zakone. Donosi ih Sabor. Savez ne može formirati komisiju kako bi se održali ispiti već tu istu komisiju formira Ministar. Nemojte optuživati Savez za probleme s kojima se svi susrećemo jer za to su „zaslužne“ neke druge osobe koje su , opet se ponavljam, gurale vlastite interese i polagali nade u vlastiti probitak.. Stoga frustracije i nezadovoljstvo (i zahvalu za trenutno stanje) adresirajte na pravu adresu.
Smatram se kulturnim i poštenim čovjekom stoga mi nije ni na kraj pameti prozivati i iznositi imena (a pogotovo ne kolega i prijatelja) kako ni u prethodnom odlomku tako ni u ovom. Reći ću samo da je dovoljno pogledati fotografije koje se nalaze i na ovom forumu (a ima ih i na drugima). Ili je najjednostavnije zažmiriti na stvari koje nam ne odgovaraju.
Kada smo već kod imena, ovdje ću se osvrnuti na „misterioznog“ gospodina kojem je jako pao ugled u Hrvatskoj. Naime, radi se o g. J. Hiebeleru a fotografija je snimljena u dvorcu Rosenburg, gdje se održavaju razni seminari i gdje dolazi svjetski sokolari i predavači i nitko nema prigovore na način držanja ptica osim...
http://www.falknerbund.com/content/index.php?option=com_content&task=view&id=244&Itemid=87Tomo, imao si i sam prilike nedavno biti u Češkoj. Jesi li se raspitao o uvjetima polaganja sokolarskog ispita? Češku navodim kao primjer jer se odlično služim češkim jezikom i sposoban sam pročitati ( i razumjeti) pravilnike i zakone. U Češkoj NE priznaju tečajeve kao ispite a ista ili slična situacija je u ostalim zemljama članicama EU o čemu će Marijan, kao što je već i rekao, napisati članak u Lovačkom vjesniku.
Skupština Saveza će se održati a obavijest o vremenu i mjestu održavanja će biti objavljena na stranicama Saveza gdje će svi moći iznijeti svoje prijedloge, upite i savjete (kao i do sada). A što se tiče Marijanovog nastavka konverzacije, uviđam (doduše, treba mi vremena) da je u pravu jer koliko god se trudim objasniti neke stvari, jednostavno ne dopiru tamo gdje bi trebale ( i kako bi trebale) a vremena baš i nemam za kopanje po internetu i objašnjavanja očitih i već napisanih stvari. Uostalom, čekaju me moji „komadi“.
petrinja saker
Pa nakon svakog tečaja razumljivo je da se nečime treba dokazati stečeno znanje.Tu se slazemo.Neslazemo se da taj ispit treba raditi Savez.I neslazemo se da se ne priznaju ispiti drugih organizacija.Trazimo slobodu izbora.
Taj Anić je neki mrak frajer , kao da je rječnik napisao.
Nema nedoumica .Savez će priznati samo one ispite koje vodstvo odluči.A ovo do sada je proliveno mlijeko.
Ptice koje su dane na skrb zastitarima , utočištima ili sokolarima nesmiju se koristiti u lovu jer nisu iz umjetnog uzgoja.A to sto ce ih netko imat doma u volijeri i brinuti o njoj je druga stvar.Takva osoba nemora ni biti sokolar.Za nahraniti pticu i brinuti se o njoj dovoljno je imati ljubavi za to.Samo za držanje ptice grabljivice potrebno je odobrenje min istarstva kulture i adekvatne volijere.Za lov je opseznija papirologija.
A tko će biti u komisiji koju donese ministar?Hoćemo pogađati?
Pa sto se tice posjetioca i drzanja ptica u tom dvorcu ...
Mislim da se drze one stare ..Pametnom netreba govoriti, budali je uzalud.(Ne zelim reći da je on budala.)
Ako gospodin smatra da je to dobro njemu na čast.Pa neću mu ja ici pametovati kako da on parkira svoj auto.
U češkoj nisam pitao za polaganje ispita jer sam ja svoj polozio u jednoj drugoj drzavi i sa znanjem koje sam ukrao o trojice vrhunskih mentora mislim da mogu uzdignuta čela hodati sa sokolom na ruci.
Tvoji i marjanovi komentari se dobro čuju i padaju na prave adrese. Ali ne razumijemo takav stav .Ako sada nemate vremena za ovaj dijalog koji mozemo raditi kada nam puhne, kako cete izdvojiti vremena na toj recimo skupštini.
Uostalom zašto se to mora raspravljati na skupstini . Zašto se to ne rješi na jednom sastanku.Glavnina Hrvatskih sokolara ne priznaje takav usiljeni Sokolarski savez.Dogovorimo sastanak svih udruga , svih klubova .pa napravimo glasanje kojim smjerom zelimo da ide sokolarstvo.
Napomenuo bih da mnogi ne prate stranice saveza i za takav vazan sastanak bilo bi adekvatno osobno ili pisanim putem obavjestiti upravu klubova i udruga.
Ovo sa komadima netko bi mogao shvatiti kao zoofiliju. Cerim se
goran
Ja bih samo dodao ovo.Lovacki ispit je ispit koji se moze nauciti a za sokolarstvo treba praksa.Osnove se mogu nauciti ali nitko ne moze garantirati da ce moja ptica uhvatiti ovako ili onako a sokolarstvo je lov u prirodi sa treniranim pticama.Sto se tice sokolarske tradicije, to sama rijec govori.Ako je to potrebno staviti na papir, zasto se ne stavi datum do kojig svi koji se prijave svom lovackom drustvu ili direktno ministarstvu, ne dobiju zvanicni dokumenat?Nakon tog datuma tko god zeli da se pocne baviti sokolarstvom moze da pronadje "sponsora" da ga trenira.Po meni svatko ko je polozio lovacki ispit (zna divljac, sezone i regulacije) moze slobodno ici u lov sa SVOJOM pticom.To su ptice iz uzgoja, PRIVATNOG vlasnistva i bez potrebe "zastite" bilo koga.Sto se tice uzimanja ptica iz prirode za sokolarstvo (dokazano da je to minimalan uticaj na prirodnu populaciju) tu pojedinac ili ustanova mora imati uslove (dozvolu ministra, uslove drzanja i kvalifikaciju).Mogao bih jos o tome ali ....kasnije.
D
Uf, ajmo ponovno:
Citat: Petrinja Saker - 04,Ožujak, 2009, 19:07:48
Pa nakon svakog tečaja razumljivo je da se nečime treba dokazati stečeno znanje.Tu se slazemo.Neslazemo se da taj ispit treba raditi Savez.I neslazemo se da se ne priznaju ispiti drugih organizacija.Trazimo slobodu izbora.
Dobro , treba dokazivati stečeno znanje iz tečaja.Ajd' bar nešto. Ispit NE provodi Savez već povjerenstvo koje imenuje Ministar ali me zanima tko bi trebao raditi ispite po tvojem ( vašim) mišljenju? Svugdje u europi (osim u VB- jer ih nemaju- i još možda kojoj državi) ispite provodi nadležan Savez. i opet ponavljam da se priznaju ispiti (a ne tečajevi) iz zemalje koje imaju soklarstvo uređeno zakonom. A koje su to druge organizacije? Ako osnujem klub ili udrugu ljubitelja motora hoći li moći izdati i vozačku dozvolu za isti? O čemu mi tu pričamo? Ako Zakon kaže da se određena dozvola izdaje na taj i taj način i pod tim i tim uvjetima... i opet ponavljam, zakone ne donosi Savez!
Nema nedoumica .Savez će priznati samo one ispite koje vodstvo odluči.A ovo do sada je proliveno mlijeko.
Na ovo sam već odgovorio. Ili trebam ponovno? Ako sam dobro shvatio iznosi se sljedeća teza; npr.ako osobe x i y polože ispit u npr. Austriji. Doći će na nostrifikaciju ali će se ispit osobe x priznati a od osobe y neće jer eto, danas je neparan datum pa se iz nekog razloga puštaju samo oni s prezimenima koja počinju na x Š?
Nemam komentara
A tko će biti u komisiji koju donese ministar?Hoćemo pogađati?
Kao da je to neka tajna; prva informacija nakon donošenja zakona je bila sljedeća: M. Žižanović, E. Menđušić, suradnik ornitolog i veterinar ako se na varam.
Zar i tu ima nekih problema? OPet nekom nije po volji? Savez opet nešto radi samovoljno? Uostalom to je odluka ministra. NIje niti moja, niti Saveza a niti tvoja.
U češkoj nisam pitao za polaganje ispita jer sam ja svoj polozio u jednoj drugoj drzavi i sa znanjem koje sam ukrao o trojice vrhunskih mentora mislim da mogu uzdignuta čela hodati sa sokolom na ruci.
Onda čemu briga? Sada je vrijeme za prenositi znanje i iskustvo za sljedeće gereracije sokolara kako bi što lakše i bezbolnije položili sokolarski ispit:)
Tvoji i marjanovi komentari se dobro čuju i padaju na prave adrese. Ali ne razumijemo takav stav .Ako sada nemate vremena za ovaj dijalog koji mozemo raditi kada nam puhne, kako cete izdvojiti vremena na toj recimo skupštini.
Uostalom zašto se to mora raspravljati na skupstini . Zašto se to ne rješi na jednom sastanku.Glavnina Hrvatskih sokolara ne priznaje takav usiljeni Sokolarski savez.Dogovorimo sastanak svih udruga , svih klubova .pa napravimo glasanje kojim smjerom zelimo da ide sokolarstvo.
Napomenuo bih da mnogi ne prate stranice saveza i za takav vazan sastanak bilo bi adekvatno osobno ili pisanim putem obavjestiti upravu klubova i udruga.
Rekao sam da nemam vremena za ponavljenje jedno te istih stvari i pronalaženje linkova. Skupština = sastanak. A sada ajmo opet na zakon, ovaj put na Zakon o lovstvu NN 140/5
c/p
"(4) Osobi koja ima položen sokolarski i lovački ispit dopušten je lov pticama grabljivicama iz umjetnog uzgoja, upisanim u upisniku koji vodi Hrvatski sokolarski savez, na temelju dopuštenja središnjeg tijela državne uprave, nadležnog za poslove zaštite prirode i ovlaštenika prava lova.
(5) Sokolarski ispit polaže se pred povjerenstvom koje imenuje ministar.
(6) Program o polaganju sokolarskog ispita i propis o načinu lova s pticama grabljivicama (sokolarenje) donosi ministar."
Dakle, iz navedenog je vidljivo da postoji upisnik koji vodi Savez. U tom upisniku su i osobni podaci vlasnika ptice i njima stiže obavijest bilo pisanim ili usmenim putem o održavanjima skupština (susreta). Priznajem da sam pogriješio u prošlom postu jer sam zaboravio dodati veznik "i". Savez ne planira, niti namjerava glumiti policajca koji trči po lovovima i traži ptice i vlasnike koje nisu upisane u upisnik kako bi im mogao poslati obavijest... Ako već ne postoji moralna i ljudska obveza da se netko (ne) javi onda postoji zakonska obveza. Odmah ću iskoristiti ovu priliku da pozovem sve vlasnike ptica koji još nisu upisali u upisnik da pošalju mail sa podacima o ptici na e-mail adresu Saveza sokolarstvohr@gmail.com. a bilo bi i poželjno prenijeti ovu informaciju i onim akoji se ne koriste internetom.
LP
P.S. Lijepo molim i sve ostale aktivne i pasivne promatrače ove teme da se izjasne jesam li dovoljno jasan jer se već smatram ludim ponavljati jedno te isto po x-ti put. Smješko