Autor Tema: Albino divljac  (Posjeta: 2496 vremena)

Offline Nosler

• Global Moderator
  • K 3000
Albino divljac
« u: 06. 05. 2013. 16:40:23 »
Da otvorimo temu sa takvim naslovom. teaa
Prica se o raznim deformacijama(obicno rogovlja) a o albinizmu ima stvarno malo.
Ima li tko takvo nesto u lovistu?!
I aint asked any pardon for anything I've done.

Offline Lovac

• Administrator
  • K 2000
    • KUHADA
Odg: Albino divljac
« Odgovori #1 u: 06. 05. 2013. 17:00:19 »
« Zadnja izmjena: 06. 05. 2013. 17:31:07 od Lovac »

Offline Nosler

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #2 u: 06. 05. 2013. 17:02:19 »
 d4
Mislim da je ta osobina bas kod lopatara izrazena.  teaa

Offline springo

• K 500
« Odgovori #3 u: 06. 05. 2013. 17:08:23 »
Autor fotke, Boško Martinović, kaže da je to srnjak fre
Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima.
Tako je i kad si glup.

Offline Nosler

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #4 u: 06. 05. 2013. 17:16:44 »
Ljudi svasta govore. happi

Offline Wildwest87

• K
  • *
    • LU ,,Varovnice,,
« Odgovori #6 u: 06. 05. 2013. 17:34:48 »
...ja sam prošle godine u lovištu Karadjordjevo u Mladenovu tj. sada Morović odstrelio košutu lopatara albino i video jakog trofejnog lopatara albino kojeg nisam bio u situaciji tada da odstrelim

Offline šokac

• K 2000
« Odgovori #7 u: 06. 05. 2013. 18:21:44 »
Autor fotke, Boško Martinović, kaže da je to srnjak fre

happi srnjak bjelorepan .
Puti stari mene natrag zovu, kojima sam išao ko mali,
polja, njive i rastove šume, moj su korak dobro upoznali...

Offline lovac102

• K
  • *
« Odgovori #8 u: 06. 05. 2013. 19:15:37 »
Lijep rep ima taj roe deer šteta da takvih nema kod mene sa svim pratećim.  rol d13 2p mislim na rogove naravno   teaa zagi.

Offline Laufer 223

• K 2000
« Odgovori #9 u: 06. 05. 2013. 21:46:00 »
Kod lopatara je albinizam i melanizam česta pojava i oni se kao nepoželjna boja vade van iz lovišta. Moj kolega je prije desetak godina kod nas u lovištu odstrelio zlatnog srnjaka 134 cic sa bijelom zadnjom lijevom nogom do iznad koljena. Ima tu nogu prepariranu. Prije 3 godine ja sam odstrelio u zimskom lovu srnu sa bijelom zadnjom lijevom nogom do koljena. Razlika između mjesta prvog i drugog odstrela je 7 km. Prošle godine u ovo vrijeme na potpuno trećoj lokaciji odstrelio sam starog srnjaka gablera koji je preko trbuha i leđa imao bijeli prsten širine dlana. Gledajući ga na daljinu činilo mi se da je bio u zamki i da ima žicu oko sebe, on crven a bijeli prsten pa izgledalo da je u žici i da je otpala dlaka gdje se žica utisnula u tijelo.

Offline Lazar

• Moderator
  • K 3000
  • Panem et circenses
« Odgovori #10 u: 06. 05. 2013. 22:19:27 »
kodmene u okolini je albinizam kod lopatara vrlo cesta pojava ima populacija u dijelovima gdje je 20% bijelo , albino srne se ovdje nepucaju , kazu donosi nesrecu   dok tu i tamo bude i koji bijeli jelen i on se vecinom nepuca nego po dogovoru sa ostalim lovistima ostavi kako bi se preko godina pratilo kretanje i navike , bilo je nevjerovatnih stvari
Mihi est compositum in Taberna Mori

Offline draganco

• Moderator
  • K 2000
  • Bez Lova nema zivota!
« Odgovori #11 u: 06. 05. 2013. 22:28:54 »
Pre par dana u Stajerskoj nastradao pod kotacima Voza(Vlaka) cisto beli-albino Srndac.
Srndac je bio poznat i uzivao je imunitet, ali je utvrdjeno i da je bio slep na jedno oko.
Dobra Kob-Dobar Pogled

>IAAMM<

Offline JANEZ L

• Moderator
  • K 3000
« Odgovori #12 u: 06. 05. 2013. 22:39:10 »
Lp!

Kod lopatara to nije čisti albino. Dosta ima takvih. I ja imam jelena "albina" ali ovi nemaju crvenih oči, bijelih papka i dlaka od blizu jim nije potpuno bijela, takva je, malo oker boje između.  zagi

Lovski zdravo
Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...

[img width=100 height=99]http://i60.tinypic.com/s

Offline Lazar

• Moderator
  • K 3000
  • Panem et circenses
« Odgovori #13 u: 06. 05. 2013. 22:43:05 »
tacno albino mora imat i crvene oci ....
Mihi est compositum in Taberna Mori

Offline Lovac

• Administrator
  • K 2000
    • KUHADA
« Odgovori #14 u: 06. 05. 2013. 23:00:47 »
Evo malo copy/paste  dr.i

Gore ste spominjali dvije pojave Albinizam i Leucizam, a na fotkma sam viđao  i crne jedinke onosno prisutan Malanizam  (od grčke riječi za "obojen crno")

Albino/Leucistic/Melanistic

ALBINO - A person or animal lacking normal pigmentation, the skin and hair are abnormally white or milky, the eyes have a pink or blue iris and a deep-red pupil.
LEUCISM - a whitish colouration but with normal eyes found in nature.
MELANISTIC - Having a high amount of black coloration.
Citat:
U nauci albinizam je nedostatak CRNOG pigmenta (melanin), dok su svi ostali pigmeti prisutni. Sama rec albinizam potice iz "alba" sto znaci beo. Tamo gde je crna boja, gde su locirani melanociti, kod albinizma je cisto bela (ima i izuzetaka, to su posebni tipovi albinizma). Ne moze nedostatak crvenog pigmenta eritrina (eritros-crveno) da da albino primerak gde ima postojanje crnog pigmenta, to nije albinizam to je aneritrizam. U sustini albinizam je poremecaj metabolima aminokiseline tirozin i zato nema produkciju krajnjeg produkta melanin koji se deponira u melaninske celije koje se nazivaju melanocite. Ovaj problem je genetska mana koja se nasledjuje recesivno i nema nikakve veze sa ostalim pigmentima, tako da u zavisnosti dali oni postoje ili ne dobijaju se i druge mane koje  mi nazivamo morfove.Takav je morf snow. To je u stvari albino (poremecaj sinteze melanina) gde ima jos jedan poremecaj, a to je nedostatak eritrina. Kod morfova snow zuti pigment je prisutan i on moze da se vidi kod odraslih primeraka kad ga dobiju, na primer kod kukuruzne zmije. Albinizam je opsti pojam NEDOSTATKA CRNOG PIGMENTA MELANINA i on se deli na vise tipova, tako imamo na primer, amelanisticne (potpuni nedostatak melanina, prvi tip albinizma), koje nazivamo albino, ali imamo i drugi tip albinizma kod zmija, a to je hipomelanizam, znaci ovde imamo stvaranja (sinteze melanina), ali ne dovoljno, ne u normalnim kolicinama.....

Kad imamo potpuni nedostatak pigmenta iskljucivo u KOZI (znaci nema nikakve boje) onda to je leucizam (leucos-beo). Potencirao sam u kozi, jer kod leucisticne primerke pupile ili zenice su uvek crne. Kad sretnete, leucisticnu zmiju sa crvenim ocima, onda kod nje osim leucizma ima i albinizam.