Autor Tema: Kretanje srneće divljači zimi  (Posjeta: 3772 vremena)

Offline tomy04

• K 100
  • **
  • mirna ruka, oštro oko
Kretanje srneće divljači zimi
« u: 08. 01. 2016. 18:15:36 »
Lovci lijep pozdrav!

Ako netko iskusan može razbiti moju dilemu bio bih zahvalan.  Prije dva dana je snjeg pao preko koljena u slavoniji. Napravio sam obilazak lovišta iz znatiželje da vidim gdije se što kreće ali naravno nigdije ništa. Jučer isto tako obišao lovište i nema ništa. Danas ugodno iznenađen. Tragova srneće divljači na izvoz, nevjerojatno koliko je traga i mjesta gdije su srne ležale  po snjegu u kukuruzištu. Sad se pitam, kad se srne kreću u zimskom periodu i kad se hrane?. Danas sam bio u lovištu od 12-16h i nigdije nije bilo žive duše, kao da je lovište umrlo a traga ko u priči.
mirna ruka, oštro oko

Offline evaeva

• K 3000
  • *
  • 270 Win, gente et non dimittet.....
Odg: Kretanje srneće divljači zimi
« Odgovori #1 u: 08. 01. 2016. 19:08:25 »
Obično kada pada kiša ili snijeg divljač miruje, isto važi i kada puše jak vjetar (divljač se skloni u gustiše, kupinare ili podrast). Nakon prestanka oborina divljač izlazi van obično predveče i noću u potragu za hranom. Na hranilišta divljač izlazi i tokom dana kada se na njega priviknu.
Eto, ako sam pomogao......
270 Win, gente et non dimittet.....

Offline pepi2

• K 3000
  • *
  • Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo
    • Lovacka Agencija
« Odgovori #2 u: 08. 01. 2016. 20:31:45 »
Lovci lijep pozdrav!

Ako netko iskusan može razbiti moju dilemu bio bih zahvalan. Prije dva dana je snjeg pao preko koljena u slavoniji. Napravio sam obilazak lovišta iz znatiželje da vidim gdije se što kreće ali naravno nigdije ništa. Jučer isto tako obišao lovište i nema ništa. Danas ugodno iznenađen. Tragova srneće divljači na izvoz, nevjerojatno koliko je traga i mjesta gdije su srne ležale  po snjegu u kukuruzištu. Sad se pitam, kad se srne kreću u zimskom periodu i kad se hrane?. Danas sam bio u lovištu od 12-16h i nigdije nije bilo žive duše, kao da je lovište umrlo a traga ko u priči.
Snijeg tebi preko koljena srni do trbuha.Najmanje sto joj treba(srnecoj divljaci)u takvim uvjetima je trosenje energije na bijeg umjesto na prezivljavanje. Ja osobno suzdrzavao bih se sada od bilo kakvih aktivnosti po lovistu . A osobito ako padne kisa pa se napravi ledena pokorica.

Offline spinnaker

• K 2000
« Odgovori #3 u: 11. 01. 2016. 11:09:17 »
Kolege su ti sve objasnile. al ćim prestane snijeg,aktivnost divljači raste. u ovih par dana provedenih u lovištu naišao sam bar na pedesetak grla srneće divljači,a lija niti jedna.

dok je padao snijeg fazan se dizao ko lud,a zeca nigdje, a sada kad se snijeg počeo topiti fazan samo na nogama bježi,al se zec diže ko blesav.

Offline ivod

• K 500
« Odgovori #4 u: 12. 01. 2017. 08:18:09 »
Obično kada pada kiša ili snijeg divljač miruje, isto važi i kada puše jak vjetar (divljač se skloni u gustiše, kupinare ili podrast). Nakon prestanka oborina divljač izlazi van obično predveče i noću u potragu za hranom. Na hranilišta divljač izlazi i tokom dana kada se na njega priviknu.
Eto, ako sam pomogao......

Kolega Evaeva, sve stoji, osim opaske o kiši. Puuuno puta sam vidio srneću divljač da se kreće po kiši, toliko često da sam se zapitao smeta li joj šuškanje kiše po listu, pa se možda zato miče...

Offline evaeva

• K 3000
  • *
  • 270 Win, gente et non dimittet.....
« Odgovori #5 u: 12. 01. 2017. 09:04:24 »
Naravno da srneća divljač izlazi i po kiši ako ona pada dan-dva bez prestanka jer i tada se moraju hraniti, ovdje sam prvenstveno mislio na ljetne kiše i pljuskove koji traju po sat dva i kada prestanu srneća divljač izlazi van......najviše uspjeha u lovu na srnjaka imao sam nakon ljetnih pljuskova i to u popodnevnim satima..... zagi
270 Win, gente et non dimittet.....

Offline Dubranec

• K
  • *
« Odgovori #6 u: 24. 12. 2023. 17:15:18 »
Radijus kretanja srna je od 1 do 10 km. Postoje li istraživanja koja bi utvrdila nekakve specifičnosti izmjerene zimi? Npr. povećan radijus zbog nedostatka hrane ili smanjen radijus zbog štednje energije?