Autor Tema: Problem Mungosa u RH  (Posjeta: 9294 vremena)

Offline Fiki

• K
  • *
Problem Mungosa u RH
« u: 02. 02. 2011. 18:58:25 »
Evo također jedan kratki seminarski rad na ovu temu...

Uvod:
Mungos je unešen na 3 Hrvatska otoka: Mljet, Hvar i Korčulu gdje su ga Hrvatski pomorci u ljeto 1910.  donijeli radi toga da uništi zmije koje su mu prirodna hrana. Mungos se brzo namnožio te uništio populaciju zmija na otocima i počeo raditi štete na sitnoj divljači i domaćim životinjama te tako postao invazivna i neželjena vrsta.

Analiza:
Introdukcija mungosa izvršena je radi smanjenja broja zmija na otocima, ali radi brzog razmnožavanja mungosa cilj sa istrebljenjem zmija je postignut, ali došlo je do nepredviđenih posljedica tako da je mungos promijenio način prehrane i  počeo se hraniti pticama, sitnom divljači i domaćim životinjama što nije bilo u planu, a zbog njegove brzine, spretnosti i načina razmnožavanja gotovo ga je nemoguće istrijebiti.

Zaključak:
Prije unosa alohtonih vrsta na teritorij morala bi se provesti istraživanja da se vidi da li će nova vrsta više štetiti ili koristiti staništu i bioraznolikosti staništa. U slučaju sa mungosom prvotni cilj je postignut, ali kao i u nekim drugim slučajevima naseljavanja na koncu sa njim ima više negativnih rezultata nego pozitivnih jer istrijebio je zmije koje su autohtoni stanovnici našeg kraja, a sad je na dobrom putu da uništi i ostale autohtone vrste i tim potvrđuje da introdukcija novih organizama nikad nije pravilna i korisna za ekološki sustav.

Literatura:
1.Mustapić i suradnici, Lovstvo, Zagreb 2004, Hrvatski lovački savez Zagreb Hrvatska. 129.str.Zdravko Janicki,CIBETKE: Mungos.
2.Denis Ivanković, 17.03.2009, http://www.zadarskilist.hr/clanci/17032009/mungos---ljuti-neprijatelj-prirode
3.Tajana Sekulić, prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb, http://www.biol.pmf.hr/e-skola/odgovori/odgovor364.htm

Offline jatagan

• K 100
  • **
Odg: Problem Mungosa u RH
« Odgovori #1 u: 02. 02. 2011. 21:34:46 »
E hebiga ko nam je kriv kad neznamo.Da su pomorci ispustili samo muske ili samo zenske mungose
ucinak bi bio isti i mi danas nebi imali mungosa na otocima.

Offline Fiki

• K
  • *
« Odgovori #2 u: 04. 02. 2011. 13:49:12 »
A znaš kak kažu, kasno se ludom kajat...Sad i oko risa isti problemi, jbg...Malo više struke treba oko toga vodit brigu...

Offline antoniog

• K 1000
« Odgovori #3 u: 04. 02. 2011. 14:18:44 »
Dali ga ima na kopnu ili samo na otocima ?

Offline Fruky

• K 500
  • ovo je moja kinologija
« Odgovori #4 u: 04. 02. 2011. 15:06:43 »
[/quote
Ja sam čuo da ima u Strizivojni.  zagi
što bi bilo kad bi bilo

Offline antoniog

• K 1000
« Odgovori #5 u: 04. 02. 2011. 15:10:46 »
[/quote
Ja sam čuo da ima u Strizivojni.  zagi
2p

Offline Fiki

• K
  • *
« Odgovori #6 u: 04. 02. 2011. 17:23:15 »
Pisalo se po LV prije par godina da je prešao na pelješac, sad ne znam da li je otišao po dalmaciji, dal je otišao u unutrašnjost dublje...

Offline evaeva

• K 3000
  • *
  • 270 Win, gente et non dimittet.....
« Odgovori #7 u: 04. 02. 2011. 18:19:13 »
Moje je mišljenje; kada bi se lovci i lokalno stanovništvo malo više pozabavilo lovljenjem mungosa (lovom i klopkama) populacija te unešene vrste vjerojatno bi se smanjila do te mjere da ne bih radili štete na ostalim vrstama sitne divljači i životinja, tada bi im i zmije bile dovoljne jer sigurno nisu istrijebili i posljednju sa otoka.
270 Win, gente et non dimittet.....

Offline marijo_slat

• K 100
  • **
« Odgovori #8 u: 04. 02. 2011. 20:47:39 »
Moje je mišljenje; kada bi se lovci i lokalno stanovništvo malo više pozabavilo lovljenjem mungosa (lovom i klopkama) populacija te unešene vrste vjerojatno bi se smanjila do te mjere da ne bih radili štete na ostalim vrstama sitne divljači i životinja, tada bi im i zmije bile dovoljne jer sigurno nisu istrijebili i posljednju sa otoka.
d7  d4
Lovac se ne postaje,lovac se rađa.

Offline Fiki

• K
  • *
« Odgovori #9 u: 04. 02. 2011. 21:52:45 »
Imaju neki poticaj za lov mungosa, čitao sam kad sam ovaj seminar piso...Love ih svakako, al teško to mogu suzbit....

Offline evaeva

• K 3000
  • *
  • 270 Win, gente et non dimittet.....
« Odgovori #10 u: 05. 02. 2011. 16:26:50 »
Imaju neki poticaj za lov mungosa, čitao sam kad sam ovaj seminar piso...Love ih svakako, al teško to mogu suzbit....

Takav problem smanjenja neke životinjske vrste u ovom slučaju mungosa ne rješava se preko noći, učestalijim lovovima i većom zanimacijom kroz dvije ili tri godine rezultati bi već bili vidljivi. Npr. navest ću slučaj suzbijanja bjesnoće, ukoliko se bjesnoća pojavi na nekom teritoriju potrebno je par godina za prevenciju i suzbijanje ali na kraju krajeva uvijek su rezultati pozitivni.
270 Win, gente et non dimittet.....

Offline Fiki

• K
  • *
« Odgovori #11 u: 05. 02. 2011. 17:24:21 »
Da, najveći je problem nezainteresiranost za lov mungosa...

Offline zmajcom

• K 100
  • **
« Odgovori #12 u: 08. 02. 2011. 20:50:04 »
ja sam 3 puta tjedno na korčuli (poslom) i mogu reći da mungosa ima ko mrava,čak možda i više. d1 ima ih i na pelješcu al malo,tamo ima drugi problem koji se zove čagalj masu ih je a već su prešli i dalje.koliko znam munose uopće(ili vrlo malo)love,nevjerovatna životinja al veeeeeliki štetočina  >:( ,taj nema šta neće pojest.al valjda će se i tom zlu jednom stat na rep dois.

Offline Nosler

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #13 u: 08. 02. 2011. 21:27:25 »
Ne mogu vjerovati da ih ne love. Vrlo je zanimljivo! d4
A ja bas volim te kune....samo da mi ih se docepati sa terijerkom. happi
I aint asked any pardon for anything I've done.

Offline zmajcom

• K 100
  • **
« Odgovori #14 u: 08. 02. 2011. 21:38:20 »
prijo da ti budem iskren mislim da im terijer teško može išta,po onom što sam vidio iznenadio sam se na njihovu okretnost,brzinu ali i žestinu...i ja sam predložio terijera  sor al ...nije to to!?jedino zamke(pojedinci koriste mišolovke i to učinkovito)mogu nešto pomoć...al malo je zamki a mungos je veeeeliki problem ččč