Autor Tema: Procjena starosti srnjaka  (Posjeta: 12261 vremena)

Offline huntos

• K
  • *
Procjena starosti srnjaka
« u: 16. 07. 2010. 22:45:59 »
Poštovane kolege,

Zanima me po čemu procjenjujete starost srnjaka u lovištu, pa bih vas molio da malo opišete i date svoje mišljenje.
Ukoliko sam previdio temu na forumu  sor

Offline huntos

• K
  • *
Odg: Procjena starosti srnjaka
« Odgovori #1 u: 18. 07. 2010. 08:47:18 »
Nema nikakvih odgovora, jel tema već prije otvorena ili su svi na godišnjem ?

valdop

• Gost
« Odgovori #2 u: 18. 07. 2010. 11:46:40 »
svi pomalo zaboravili, kad je bilo polaganje lovačkog ispita, a i sam bi trebao nešto znati, najbolje je da ideš na polaganje za ocjenjivača trofeja.

Offline huntos

• K
  • *
« Odgovori #3 u: 18. 07. 2010. 13:42:24 »
Kolega Valdop sa svojim pitanjem nisam mislio ništa loše niti ikoga zaj....., samo tražim iskustva i mišljenja drugih forumaša a vidim da nitko ne odgovara, možda je i s moje strane pitanje glupo postavljeno ?

Offline Lazar

• Moderator
  • K 3000
  • Panem et circenses
« Odgovori #4 u: 18. 07. 2010. 14:31:49 »
dok je ziv sve nagadjanja, poslije odstrijela do 3 godnine se moze ocijenit po zubima a poslije toga samo c14 metoda koju ja ince vrlo cijenim i koristim  zagi
Mihi est compositum in Taberna Mori

Offline sile

• K 1000
« Odgovori #5 u: 18. 07. 2010. 14:45:32 »
Poštovane kolege,

Zanima me po čemu procjenjujete starost srnjaka u lovištu, pa bih vas molio da malo opišete i date svoje mišljenje.
Ukoliko sam previdio temu na forumu  sor
uglavnom se vodim opčim izgledom srnjaka..tj.izgledom glave i rogovlja.. izgledom i veličinom vrata i trupa srnjaka... mladi jaki srnjak može biti visok ali vrat mu je obavezno podugačak i vitak te neproporcionalan sa ostatkom tijela dok su kod zrelih srnjaka vrat i trup dublji pa izgledaju znatno krači ali jači...
svakako je nemoguče točno reči koliko je srnjak star sve dok ga nemožemo držati u rukama......

Offline lovac86

• K 100
  • **
« Odgovori #6 u: 06. 01. 2012. 12:35:47 »
Jednogodišnji srnjaci imaju jednobojnu tamnosivo-smeđu glavu s tamnim nakovrčanim dlakama nasred čela. Oko očiju imaju svijetliji prsten.
Dvogodišnji srnjaci imaju trouglastu brnju, čeona mrlja je tamna, rub oko očiju je svjetliji.
Tro i četverogodišnji srnjaci nemaju brnju, čeona mrlja je tamna, ali sa sivim dlakama. Rub oko očiju je širi i sivi.
Stariji srnjaci imaju cijelu glavu jako svijetlu obojenu. staložena su i predvladava oprez. Na pašu izlaze uveče kasnije i ujutro ranije.
Po rogovima mlađe srnjake prepoznajemo po tome što su rogovi snažniji iznad prednjeg paroška, a kod starijih ispod prednjeg paroška. Kod prestarijelih srnjaka glavna masa  roga se spušta prema ruži.

Offline Lazar

• Moderator
  • K 3000
  • Panem et circenses
« Odgovori #7 u: 06. 01. 2012. 17:52:24 »
Ovakvo procjenavsnje nikad ni cuo ni vidio
Mihi est compositum in Taberna Mori

Offline evaeva

• K 3000
  • *
  • 270 Win, gente et non dimittet.....
« Odgovori #8 u: 06. 01. 2012. 18:07:25 »
Ovo se zove "školsko" procijenjivanje, tako bi trebalo biti ali priroda se zna "poigrati" i sa rogovima srnjaka pa baš i nije svaki put tako. Najbolje procjenjivanje srnjaka je dobro osmatranje dalekozorom, gdje se vidi njegovo ponašanje, držanje, hod, opreznost itd......., tek nakon što ga odstrijelimo znamo "nešto više".
270 Win, gente et non dimittet.....

Offline Mladen.M

• K 100
  • **
  • Bu-ba
« Odgovori #9 u: 08. 05. 2013. 10:42:36 »
Jednogodišnji srnjaci imaju jednobojnu tamnosivo-smeđu glavu s tamnim nakovrčanim dlakama nasred čela. Oko očiju imaju svijetliji prsten.
Dvogodišnji srnjaci imaju trouglastu brnju, čeona mrlja je tamna, rub oko očiju je svjetliji.
Tro i četverogodišnji srnjaci nemaju brnju, čeona mrlja je tamna, ali sa sivim dlakama. Rub oko očiju je širi i sivi.
Stariji srnjaci imaju cijelu glavu jako svijetlu obojenu. staložena su i predvladava oprez. Na pašu izlaze uveče kasnije i ujutro ranije.
Po rogovima mlađe srnjake prepoznajemo po tome što su rogovi snažniji iznad prednjeg paroška, a kod starijih ispod prednjeg paroška. Kod prestarijelih srnjaka glavna masa  roga se spušta prema ruži.

Ja mislim da je ovo sasvim korektno opisano kako se razlikuje srnak po dobi ali uz malo dorade
- u drugoj godini srnjak ima brnjicu "trouglastu brnju" izrazito bijele boje i daleko se može vidjeti ALI ako je imaju (onda je to sigurno -godišnji srnjak) ali to nije pravilo jer i nemoraju imati brnjicu.
- čeona mrlja - kod mladih srnjaka u "V" spušta se do visine očiju i niže a što su stariji sve je više, stari srnjaci imaju je visoko ispod rožišta a ostalo je sivo i oko očiju do bijele boje (onako)
- nikad rogovi nisu mjerilo starosti i na to treba poslijednje obratiti pažnju
- tijelo je vrlo važan pokazatelj starosti tanki vrat dugački -obično hoda ponosno uzdignute glave- mlado grlo,
- stari srnjak ima kratki vrat, debeli, hoda sa spuštenom glavom skoro pa vodoravno itd
- vrlo važno je i da mlada grla izlaze rano navećer a u jutro su duže vani
- stari srnjak osim u šumi na proplancima vrlo rijetko izlazi do pred sumrak oprezno i osluškuje dugo prije nego izađe
  naravno da za vrijeme parenja ovo o izlascima nema veze
- ima toga još podosta ali iskustvom se stekne najviše pa zato na čeku i uči

Kod mene na primjer (godinama pratim srnjake) skoro svako dobro kvalitetno grlo iznad 3 godine (više 4 godišnje) obavezno cijele godine uz sebe ima jednu pravu iskusnu srnu ( opet u parenju tog pravila nema iz razumljjjivih razloga)
 zagi
Što OČI vide RUKE naprave! Ili?...

Offline Huntercro

• K 3000
  • *
  • 200+
« Odgovori #10 u: 08. 05. 2013. 12:57:40 »
tak je MM, hod i vrat mi uvijek prvo zapadaju u oči kod procjene,
stari srnjak već u prve zrake dana kiflja u šikar il šumu, te se ponekad zna naći u podne negdje u hladovini gdje pase kad niko ne lovi, naveče izlazi u sam mrak i tu je onda od velike pomoći dobar dvogled i optika, a kalibar je najmanje bitan
stari lovci su kod nas znali reći da su po težini lova:

stari srnjak, stari vepar, pa tek onda jelen
Dobra Kob!   www.lov-pro.hr  oprema za reloading

Offline PH DBK

• K 1000
« Odgovori #11 u: 08. 05. 2013. 13:28:15 »

Ja mislim da je ovo sasvim korektno opisano kako se razlikuje srnak po dobi ali uz malo dorade
- u drugoj godini srnjak ima brnjicu "trouglastu brnju" izrazito bijele boje i daleko se može vidjeti ALI ako je imaju (onda je to sigurno -godišnji srnjak) ali to nije pravilo jer i nemoraju imati brnjicu.
- čeona mrlja - kod mladih srnjaka u "V" spušta se do visine očiju i niže a što su stariji sve je više, stari srnjaci imaju je visoko ispod rožišta a ostalo je sivo i oko očiju do bijele boje (onako)
- nikad rogovi nisu mjerilo starosti i na to treba poslijednje obratiti pažnju
- tijelo je vrlo važan pokazatelj starosti tanki vrat dugački -obično hoda ponosno uzdignute glave- mlado grlo,
- stari srnjak ima kratki vrat, debeli, hoda sa spuštenom glavom skoro pa vodoravno itd
- vrlo važno je i da mlada grla izlaze rano navećer a u jutro su duže vani
- stari srnjak osim u šumi na proplancima vrlo rijetko izlazi do pred sumrak oprezno i osluškuje dugo prije nego izađe
  naravno da za vrijeme parenja ovo o izlascima nema veze
- ima toga još podosta ali iskustvom se stekne najviše pa zato na čeku i uči

Kod mene na primjer (godinama pratim srnjake) skoro svako dobro kvalitetno grlo iznad 3 godine (više 4 godišnje) obavezno cijele godine uz sebe ima jednu pravu iskusnu srnu ( opet u parenju tog pravila nema iz razumljjjivih razloga)
 zagi

d4

Offline grga33

• K 1000
« Odgovori #12 u: 10. 05. 2013. 09:14:58 »
ovako nešto na forumu mi je uvijek melem za pročitati  zagi

Offline PH DBK

• K 1000
« Odgovori #13 u: 10. 05. 2013. 10:53:11 »
Mladen zna  o tome jako puno a i iz samog konteksta se isčitava ozbiljan pristup i stručna terminologija.
A o rezultatima tog lovišta i da se ne govori...

Offline grga33

• K 1000
« Odgovori #14 u: 10. 05. 2013. 13:46:17 »
to se da primjetiti i u prijašnjim postovima  zagi