Trazman, kakva su ti iskustva sa prvim hicem iz ciste hladne cijevi na vecoj udaljenosti? Ima li nakon prvog hica kakvih odstupanja, nakon sta je kroz cijev vec proslo prvo zrno?
Roger predpostavljam da imas prob s prvim hitcem ili??? Da nam pojasnis ???
Za lovacke uvjete I distance u HR ovo nije problem (barem kod mene). ALi za gadjanje na natjecanju gdje se svaki hitac boduje (bez probe), ili long range lov gdje je prvi hitac najbitiniji- ova pojava moze biti od znacaja. Dakle nista nije alarmantno, a o ovom fenomenu se cesto pise.
Ukratko, primjetio sam da kod prvog hica, iz hladne ciste cijevi, prvi pogodak mi ide "za dvije dlake" ispod tocke ciljanja. Nakon tog svi naredni hici formiraju ocekivanu grupu. Taj prvi pogodak moze pasti za 2 do 3 cm, ispod kasnije formirane grupe, I samo kod prvog hica. Pojavu sam uocio kod svakog do sad isprobanog streljiva.
HPC, SPCE, Ballistic tip, Match HPBT. Puska Tikka, calibar 308 win. Inace, sa svim ovim zrnima, tvornickog punjenja grupe su mi uglavno do 1 MOA, ili manje. U ovisnosti "kakav mi je dan", grupe su mi 2 do 3 cm, a obzirom da cesto treniram, onda analiziram svaki hitac ako ode "malo u stranu", pa je ova pojava evidentna, premda ne I alarmantna, a jedini razlog koji sam uspio pripisati padu zrna jest taj prvi hitac iz hladne ciste cijevi. (cold bore shot)
Slijedom navedenog, zanimalo me kako to rijesava kolega Trazman.