Za rezultat koji sam ja danas imao i nije trebalo previse "tehnike". Pametni telefon android ili apple platforme sa instaliranom Strelok aplikacijom, laserski daljinomjer i malo iskustva u procjeni jacine vjetra. Kod mete sam okacio komad najlonske kese kojih nazalost mozete naci u lovistu. Atmosferski pritisak i vlaznost zraka sam takodje prepisao sa widgeta telefona, kao i temperaturu zraka. Nadmorsku visinu automatski mjeri Strelok ako ukljucite tu opciju i preko GPS-a za par sekundi imate visinu na kojoj se nalazite (za ovo vam nije potrebna veza sa internetom, dovoljno je da telefon ima GPS modul). Vjetar sam procjenjivao ovom metodom:
Do 5km/h---------Teško da može da se osjeti ali je dovoljno jak da zanosi dim
Od 5- 8km/h---- Jedva da se osjeća na licu
Od 8-13km/h--- Lišće i drveće su u konstantnom pokretu
Od 13-19km/h- Lišće na zemlji i krš se pomjeraju
Od 19-25km/h- Manja se drveća njisu
Ocekujem da mi ovih dana dodje i anemometar, ali nece bas biti od neke velike koristi jer vjetar mjeri samo ondje gdje stojite...
Uglavnom ja sam u program unio vrijednost od 5 kmh, mada mislim da sam tu najvise pogrijesio jer je vjetar sigurno bio jaci (8-13km/h) i veoma promjenljiv na svim dionicama do mete. Trudio sam da uhvatim period najslabijeg vjetra prateci vanjske pokazatelje. Uglavnom, kada dodjete na mjesto odakle mislite gadjati prvo se unesu faktori eksterne balistike (nadmorska visina, vlaznost, atmosferski pritisak...), ako ima vjetra sto preciznije odrediti njegov smijer i jacinu i unijeti u program i jednostavno klik na
calculate i dobijete potrebnu korekciju. To vjerovatno nece biti idealno, ali nece biti ni daleko od cilja.