Da li je problem ili ne zavisi od iskustva strelca! Kvalitetna oprema sigurno pomogne ali ako ne procitas kondicije precizno ni to nece pomoci. Ja znam promasiti i po metar na ovoj daljini ako ne odredim vjetar ( pravac, snagu i ritam ) korektno.
Etika nije predmet ove teme jer je lov kod nas daleko razlicit od vaseg nacina lova gdje ovako nesto nije praksa niti je eticno. Etika je nesto ugradjeno u pravila ponasanja ili obicaje obavljanja neke aktivnosti ali i osobna stvar svakog covjeka koji sam mora donijeti odluku da li je nesto u redu ili prihvatljivo njima za uciniti. Ako se covjek osjeca lose onda ne treba raditi ono sto ne zeli ili sto po njemu nije u redu. Eticke razlike u lovstvu svijeta su jako razlicite i polarizirane i tesko ih je uskladiti i ujednaciti. Ono sto je vama normalno negdje drugo je cudno i obratno. LR je posebna vjestina etican ili ne etican ali je drugaciji i poseban nacin lova koji ima svoje prerekvizite. LR je izazov koji uzme puno vremena i poprilicno kosta ali je zarazan ako ti se svidi.