Mislim da je ova tema jedna od kvalitetnijih na forumu po pitanju žustre diskusije, a bez osobnog vrijeđanja ili glupih OT postova koji vode na zajebanciju. Svakako ju treba razvijati i dalje, ali u normalnom tonu kao i do sada.
Osobno, sviđa mi se pucanje na daleko. U Hrvatskoj takvo pucanje kod većine lovaca nije "etično", ali tu veliki značaj ima naša konstelacija lovišta, vrsta divljači, tip lova i slično. Da i ne napominjem da smo vezani i ZAKONOM po pitanju streljačkih distanci za pojedinu divljač. No, pustimo sad zakon malo i na stranu. Ne treba nas zakon sputavati da diskutiramo o tim stvarima. Ako diskutiramo o njima, ne znači da nekog potičemo ili silimo da ih upražnjava. Lov na Novom Zelandu po svemu što sam pročitao otkad me zanima lov i sve vezano uz lov je specifičan lov. Puca se na velike daljine jer je divljač takve prirode, teško joj se prišuljati bliže od 300 m, a tu su i nepisani običaji lovstva na Novom Zelandu.
Kod nas je nepisano pravilo koje se razvijalo desetljećima, a to je primjerice da se na svinje puca najbolje do 100m. Shodno tome, mi smo gradili čeke blizu prijelaza divljači, mamili divljač hranom blizu čeke i slično. No u Hrvatskoj postoje društva koja tradicionalno nemaju naviku graditi čeke na taj način. U Baranji recimo, divlja svinja se puca do 100 m sa čeke. No jelenska divljač sa tih istih čeki se nikad ne puca ispod 200 m. Takva je jednostavno situacija. Pa neće sad oni raditi čeke posebno za svinje, posebno za jelensku divljač. Ali dugogodišnja iskustva i ajmo reć tradicija nalaže da jelensku divljač pucaju na daleko. I to dečki odrađuju vrhunski i ne sa tako dobrim optikama i ogromnim kalibrima. Ali se i prilagođavaju. Kupuju long range optike, dalekometnije kalibre, sređuju bipode na puškama i slično.
Kod mene je stvar sljedeća. Mi na 3000 Ha velikom lovištu imamo 45 čeki. Nije tipfeler, stvarno ih je 45. Većina ih je visokih čeki, no ima i pričeki koje su kao i čeke, ali ne zvanično čeke. Sjedalice na drvu i slično ne računam. Kod nas rijetko kad da imaš potrebe puknuti iza 150 m. Al stvarno rijetko. Ali mi smo i planski radili te čeke. Znamo da u LD-u ima više lošijih strijelaca nego dobrih. Zato i njima idemo olakšati posao, pa ga dovest u situaciju sa puno čeka da ne mora raditi pizdarije sa long range shooting. A kad se bilo kome ukaže prilika i izađe mu vepar na neznam kojoj daljini, malo tko da će se suzdržati da ne opali. Al, opet, i često se desi da nemaš prilike nego puknut na dalje. Ja sam zagovornik toga za one lovce koji su stvarno sigurni u sebe i svoju streljačku vještinu.
Govori se često da na daljinu nisi nikad siguran dal ćeš pogodit kak spada i kako i dal će divljač otići ili ne. Braco moj, pa nitko ne garantira tebi ni na 50 m da ćeš pogodit kam treba! Lovci su prvestveno samo lovci, a manje strijelci. Jaaaaaaaaaaaako puno lovaca na 50 m fula cijelu plećku uslijed adrenalina, ushićenosti i ne znam čega, pa šus ode u mekano i bye bye divljač. Ili ju nađu ili ne nađu nikad. A zašto mislite da ne postoje ljudi koji na 300 metara naprave grupu od 3 cm??? Pa to je sve moguće. To se trenira godinama. Na to utječe x faktora, ali NIJE NEMOGUĆE. I zašto takve ljude onda osporavati kad znaš da će bolje odraditi posao na 300 m nego većina na 50-100m?
Oduvijek je poznata ona stara: Svaki bedak ima svoje veselje!
Pa pustimo onda nek i dalje ona stoji.
A kaj se tiče Gorana i naših novih Australaca na forumu, njima se divim i volio bih biti u njihovoj koži jer oni lov dovode do savršenstva tamo.