Iskreno.
Za mini LR. MK je bolja opcija od PCP, sa subsonic metkom.
Bliže je pravom LR i imate natjecanja.
Ako će se više novaca utuči u zračno i PCP. Bolje razmisliti o 4.5mm 16J i field targetu. Tu postoje natjecanja.
Snažne PCP su prvenstveno namijenjene lovu u USA i Africi, terminalna balistika diktira razvoj, zato i koriste metke. Ovim Texanima love krupnu divljač na manjim udaljenostima. I upravo zato sve više država limitira zračno i jače uvrštava u B kategoriju.
Za hobi i razbibrigu federuša je OK. Tako sam ja i ušao u ovo. Kupio budget zračnicu za izviditi situaciju u streljaštvu u RH, i polako ući u streljačke vode. Sa afinitetom prema nečemu jačem ubuduće.
Sa federušom ćete proći jeftinije. Ali ima par caka.
- Traži skuplju optiku i nosač.
- Jake federuše su izrazito teške za pravilno držanje i okidanje. Natezanje umara.
- Grupe vam nikada neće biti 1 MOA na dalje. Trzaj je prisutan prije izbacivanja dijabole iz cijevi, to neminovno raširi grupu.
U airguningu je bilo usvojeno mišljenje da jake federuše 5.5mm nisu za dalje od 50m. Koristili su 4.5mm i lagane dijabole. 100m se vodio kao krajnji limit federuša.
Primjer:
https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=128996.msg1273049#msg1273049Bilo je videa na YT o pogocima 5.5mm federuša na 100-150m. Ili čak 200m, ali niz brdo. Ali nepoznato iz koliko pokušaja i mete su bile veće od 4 MOA. Najdalje je golf loptica na 200 yardi iz jako puno pokušaja.
Ne volim isticati sebe, ali iduće je točno.
Ja sam utjecao na promijenu stava o jakim federušama u 5.5mm. Prvi koji je pogodio dalje od 100 yardi grupirano. Znači 5 hitaca, meta 4 MOA, grupa ne veća od 4 MOA, svi hici vidljivi, minimalno 3 unutar 4 MOA mete.
https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=151557.0Ovim sam pokazao da je LR federušom u 5.5mm bolji izbor od 4.5mm, a preciznost sa težim dijabolama odlična. Na 150m sam imao 3.5 MOA grupu.
Nije lagano. A u izazovu i jest poanta, zato i nastavljam istim.
Općenito, u ovome se svi slažu. Netko tko je vrhunski strijelac vatrenim i PCP ne mora biti dobar sa federušom, i ne mora nikada savladati.
Netko tko je dobar sa federušom, uglavnom nema većih problema sa PCP i vatrenim, i savlada ih brzo.
Isplati se savladati izazov. Ne košta puno, dijabole su jeftine, problem je optika.
Za hobi i razbibrigu, trening, odlična opcija. Meni super.
Ukoliko želite trenirati jeftino submoa grupe na dalje. Tada se isplati PCP, ovo rade pojedinci sa Sniper's Hide u nedostatku većih streljana. Ali koštati će vas znatno više od MK ili federuše, uglavnom koriste Texane ili nešto u tome rangu.