I, sad, evo u detalje moja priprema za lov, sakova cijev 30-06, pa izvedi zakljucke.
Sezona na srnjaka otvorena.
Vadim pusku iz ormara, i religiozno je ocistim.
Preko stare masti, naspricam novi uljni spray u cijev, malo sacekam.
Provucem plasticnu cetkicom nekoliko puta. Obrisem cetkicu pa opet provucem. Tako par puta.
Nakon tog mekana cetkica, provucem nekoliko puta, obrisem, provucem, par puta ponovim.
Nazad satvim plasticnu cetkiicu, i komad krpe oko nje, i provlacim i mijenjam krpice, dok god vidim da mi krpica izlazi masna, ili sporka.
Nakon tog:
Uzmem Tetra Gun - degreaser, action blaster, Sprey za odmascivanje oruzja, jer dubinski znam da je cijev jos uvijek minmalno masna.
Naspricam u cijev.
Ponovim identican postupak kao prethodno navedeno.
Kod spricanja degreasera stavljam zastitne ocale, jer kad bih zabunom spricnuo u rub cijevi i kad mi to spricne u oko, pece ko ludo, tekucina nagriza ocnu sluznicu (odmascuje i oko)
Kad provucem sve cupaste cetkice i sve krpice, smatram da je cijev 99.99% odmascena.
Nakon tog idem na streljanu.
Stavim metu na 50 m, na 100 m, na 200 m.
Za proljetni lov na srnjaka pusku imam upucanu na 200 m nula.
Prva dva metka su mi fouling shot, najeftinije sto imam, u ovom slucaju belot spce.
Gadjam na 50 m, ne cekujem nesto specijalno.
Dobijam 2 rupe, 3 cm iznad tocke ciljanja, 1 cm razmkaka vodoravno od jedne do druge,
Mislim se, nije lose, dapace i bolje od ocekivanja.
Stavljam 4 metka, za srnjaka, nosler ballistic tip, 180 graina, 30-06
Pucam na 100 m, dobijam dve rupe, 1 cm razmaka, na 6 cm iznad tocke ciljanja.
Ostaju dva komada u okviru, sad ide provjera na 200 m.
Prvim hicem dobijam, mus, centar na 200 m.
Sad vec hiper zadovoljan, izbacujem cahuru, praznim pusku, jer nemam hrabrosti puknut jos jedan, iz straha da bude malo losije. Zelim ostati pod takvim dojmom.
Proba gotova.
Kroz cijev samo provlacim meku suhu krpicu da povucem garez i cestice iz cijevi.
Pogled kroz cijev sa izavadjenim zatvaracem prema suncu zadovoljavajuci, blista se ko staklo.
Puska sad ide u ormar do lova na srnjaka.
Imam ovaj put priliku za svega nekoliko izlazaka zbog nedostatka vremena.
Da skrtaim pricu, dolazim srnjaku na 156 metara, u pirschu, postavljam pusku na stap.
Pogodak visoka plecka, malo iznad srca, prolaci kroz oba pluca, pad u vatri.
Obzirom da vise necu imati vremena za nastavak lova na srnjaka, doma dolazim, i pusku ocistim, cijev ostavljam nauljenu, spremam je u sef..
Kad budem opet planirao lov, ponavljam postupak.
nedostatak ovakvog pustupka je da na 4do6 metaka u papiru, obicno jedan ili dva tek idu na divljac. (a metak je skuup, i nije za papir, kako znamo)
Prednost, je da si siguran u pusku, sebe, i vjerijatno ces imati visok postotak odstrela.