Čitam, gledam, razmišljam,....ponešto sam i osjetio na svojoj koži - uzrok flyera može biti i u municiji. Neznam koju koristiš ali i kod kućno napravljenih metaka gdje su skoro pa sve mjere 101% identične, kada izbjegneš uljni hitac, kad eleminiraš hladnu cijev pucanjem recimo 10 komada /i između hitaca pričekaš da se cijev ohladi na radnu temperaturu/ ponekad se dogodi flyer.
Razlog je "skoro pa sve mjere 101%"/ - e pa nisu sve i tu je mogući odgovor na pitanje flyera!
Ako nije mjerena recimo: koncentričnost čahure, debljina stijenke grla čahure ili još neke "sitnice" dogodi se da jedan odleti van grupe koja je meni u pravilu ispod 3 cm/100m / 10 komada.
Po meni i to bi trebalo uzeti u obzir - znači municija sama po sebi, posebno ako je kupovana.
Svojevremeno sam u samomom početku reloadinga otvorio dosta orginalne municije i mjerio sve i svašta - i svašta sam izmjerio. Jedna kutija RWS H-mantel recimo imao je i preko 1 grein baruta razlike od najmanje do najviše.
Naprimjer: skroz očišćena cijev sa kemijom (relativno "dobra" i nova cijev Blasera R8) trebala je 5,6 ispaljenih zrna da se pogodak i grupa vrate na staro mjesto (to mi je bilo poznato od ranije pa se nisam ni čudio). Ima tu svačega ali za lov (moje mišljenje) je važno da puška bude suha a najbolje garava od jednog ili više "šuseva" prije pucanja na divljač