Normalno je i očekivano da će nastati odstupanje po vertikali zbog gravitacije koja uvijek djeluje vertikalno, a streljiva se razlikuju u početnoj brzini zrna, masi zrna, balističkom koeficijentu itd.
Što je to što dovodi do horizontalnog pomaka?
Subjektivni razlog može biti, npr. odstupanje puške od vertikale prilikom pucanja, no to se može dogoditi
i kod metaka iste vrste, a posljedica bi bila rasipanje grupe.
Od objektivnih razloga padaju mi na um dva.
Jedan od njih može biti bočni utjecaj vjetra na zrno, no on se dakako može izbjeći. Upucavaš kad vjetra nema
.
Kako sam ja upucavao na daljini nešto manjoj od 100 m, čak i da je bilo nekog povjetarca, mislim da bi se njegov utjecaj mogao zanemariti na tako maloj udaljenosti.
Drugi razlog može biti nesavršenost mehanizma za podešavanje končanice na optici, koji kod pomicanja
končanice po vertikali malo promijeni i njezin horizontalni položaj. Kod kvalitetnih optika to se, naravno, neće dogoditi.
Ja sam upucavao kombinaciju sa starom Zeiss Jena ZF 6/4, koja na tubusu niti nema podešavanje po
horizontali, već se to radi vijcima na nosaču optike. To što je vertikalno i horizontalno podešavanje
fizički odvojeno jedno od drugog, naravno, ne znači da pri promjeni vertikale neće biti i malih horizontalnih pomaka končanice.
Zeiss Jenu smatram za solidnu optiku, čvrstu, jakog i masivnog tubusa.
Ima doduše jednu manu koju je bez stalka za upucavanje vrlo teško otkriti, a ona može višestruko povećati "utrošak" streljiva prilikom upucavanja. No o tom drugom prilikom, ionako već previše davim s ovim svojim zanovijetanjima.