Znam da služi za grijanje auta, ali na kojem principu radi ne znam. Kako se ugrađuje?
Vebasto je sistem grijanja automobila neovisno o grijanju samog auta.Znaci radi na principu sagorijevanja goriva kao jedan mali motor. Ima svoju pumpu za gorivo, auspuh za izbacivanje sagorijelih gasova. Prikljucuje se naprimjer direktno u sistem hladnjenja motora. Postoje razni sisitemi ugradjivanja ovisno o motoru i mjestu oko motora.Svaki vebasto ima poseban pribor za ugradnju ovisno o vozilu.Znaci prikljucak za crijeva,elektroniku itd..
Imaju sisitemi koji se pokrecu mehanicki, a imaju i sistemi koji se automatski pale, recimo pozivom telefona, daljinskim paljenjem itd..
Pored ovog sistema grijanja koji zagrijava motor i unutrasnjost vozila imaju i sistemi koji zagrijavaju samo unutrasnjost vozila a rade na istom principu, znaci sagorijevanjem goriva.
Ima ih koji rade na benzin i koji rade na dizel.Ima ih cak i koji rade na struju od 220 volti, ali tu si ovisan o izvoru struje i naravno o kablu koji je za to potreban. Cijena se krece od 450 Eura pa na vise.
Nadam se da sam uspio donekle dati odgovor na tvoje pitanje.
Pozz
PinzHunter