oružarnica zagreb
puškarnica zagreb

Autor Tema: Piroplazmoza  (Posjeta: 4638 vremena)

Offline tyrol

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1822
 • I kad je puška na klinu....
Piroplazmoza
« u: 04. 05. 2011. 15:28:51 »
Znam da znate svi nešto o tome,a i da su neki to proživjeli na vlastitoj (psećoj z5)koži. Eto i mog iskustva (u tih tjedan dana skinuta četiri krpelja koji su već uzeli "svoju porciju krvi"):

1)zadnjih tjedan dana pas prestao jesti (mislim si dobio je mesa od kolinja, iznutrice, masnoće i kosti pa ajd, malo smo pretjerali....)....Mjenjamo prehranu no porcija i dalje puna..
2)Odlazak u šetnju - velika nužda bolna i onako kruta (opet kao krivac prehrana)
3)nema više ni lajanja, bezvoljan je, drži se samo u kučici
4)urin postaje jako taman
5)bjeloočnice su nekako mutne i pri kraju nekakav sivi iscjedak
6)proljev tek dan prije odlaska kod veterinara
7)U šetnji zaostaje, vuče se polako, vidljivo manjak snage

E sad veterinar:

Analna temperatura 38,5C (netipično) - nije dokaz
Uzorak krvi pokazuje anemiju(slabokrvnost) - dokaz br.1
Razmaz krvi ne pokazuje za sigurno prisutnost babezioze (neki sitni tragovi)

Ipak slijedi koktel injekcija i polako na oporavak...

Eto nakon nepunih dva dana, nismo baš potpuno zdravi ali eto danas u šetnji se čak i jedan zec "dignuo"....

U nadi da će nadalje biti dobro, pazimo na te beštije...


Em ti sumpor.....

oružarnica zagreb
puškarnica zagreb

Offline Felis

 • K 100
 • **
 • Postova: 115
Odg: Piroplazmoza
« Odgovori #1 u: 05. 05. 2011. 12:00:39 »
Drago mi je da ti je pas na putu oporavka i jako si dobro opisao najčešće simptome. Zna se javiti i žutica i to se najprije vidi na očima (ovo što si rekao da su mutne... to je vjerojatno bio početak žutice)

Piroplazmoza je bolest s kojom zbilja nema zafrkancije. Ok, prvi put kad pas oboli ako se pravovremeno započne terapija, najčešće se izvuče. Problem je kada ponovno oboli jer organizam ne stvara imunost na uzročnika (nema puno smisla jer je uzr. u eritrocitima) nego prvenstveno na eritrocite koji nose uzročnika u sebi i tako u drugom slučaju oboljevanja često dođe do autoimune reakcije prilikom čega organizam sam rastura svoje eritrocite (i zdrave i zaražene).

I tu se psa jako teško izvlači uz obaveznu transfuziju krvi i dugotrajno liječenje.

Stoga je u ovom slučaju 100 puta bolje spriječiti nego liječiti. Dakle, kvalitetna ogrlica ili nešto tipa frontline, pogotovo u proljeće i jesen, ali bolje preko cijele godine.

Još jedna napomena - ako vam veterinar radi hematologiju na psu (diferencijalna krvna slika), obratite pozornost na broj trombocita - kod piroplazmoze i sličnih intracelularnih parazitarnih bolesti je UVIJEK broj trombocita strašno nizak (koji put i na nuli)... tako da kad god se poklope ovakvi simptomi u kombinaciji s takvom krvnom slikom UVIJEK tražim piroplazme na razmazima, pa makar morao napraviti još 2-3 razmaza jer sam 99% siguran da ću ih naći.

Od ogrlica preporuka za Killtix od Bayera i mijenjati ju svakih 4-5 mj. Koji put nađem krpelja na psu koji je krepao čim se prihvatio (da bi prenio  bolest mora biti prihvaćen i živ bar 18h)  ili nađem krepane koji se nisu još ni prihvatili....

Offline tyrol

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1822
 • I kad je puška na klinu....
Odg: Piroplazmoza
« Odgovori #2 u: 05. 05. 2011. 18:38:43 »
Ne sviđa mi se baš to sa autodestrukcijom eritrocita, nadam se da neće biti baš takva situacija.
Ponekad pokoji krpelj nije baš vidljiv među dlakom i napravi takav nered.  Puno vlasnika pasa je i usprkos nekoj od zaštita (Frontline,Adventix, razne ogrlice itd.) opet imalo loših iskustava sa zaraženim psom. Postoje i ta preventivna cjepiva, no čuo sam da ne funkcioniraju kod pasa koji su preboljeli piroplazmozu.
Danas je pojeo skoro cijelu porciju hrane, miješam mu vodu i jogurt zajedno sa hranom tako da unosi dovoljnu količinu tekućine. Ovaj moj baš i ne preferira uzimanje vode iz posude, eventualno kad se vrati iz šetnje. Zasad samo povodac u šetnji  i usput kontrola urina i stolice onako vizualno.
Primjetio sam da je urin svjetlije boje a stolica prvo kruto pa još nešto malo proljeva. Mislim da je još u fazi oporavka i što se tiče stolice.
Em ti sumpor.....

Offline sgrah3

 • K 100
 • **
 • Postova: 289
Odg: Piroplazmoza
« Odgovori #3 u: 12. 04. 2012. 19:11:51 »
Molim kolege ako netko zna dali cijepivo protiv piroplazmoze šteti štencima(stari 7 dana),cijepio bi kuju .Hvala.
Kad bi se još jemput rodil,najrajše bi zagorec bil!

Offline Tiho team

 • K
 • *
 • Postova: 34
Odg: Piroplazmoza
« Odgovori #4 u: 15. 12. 2013. 19:02:57 »
Što se tiće piroplazmoze,imam određena iskustva s njom jer već drugu godinu za redom moj pas Ari,njem.kratk.ptičar star 8,5 god.,uz moje veliko zalaganje i pomoć veterinara se spasio! Prošle godine  u 11.mjesecu simptomi koji su navedeni pojavili su se  a pravovremenom intervencijom i nakon dva dana cijepljenja počeo se oporavljati i dalje je bilo ok. Nedavno , nakon lova nakon par dana pronašao sam mu krpelje ali i poznate simptome. Koji peh! Ovaj put je bilo drž-nedaj; šest dana na inekcije,hranjenje na žlicu,Ari je potpuno onemoćao,jako tamni urin i stolica,žutica..Uglavnom velikim zalaganjem smo ga spasili. Nakon mjesec dana ponovno je u lovu! Preporučujem svima vlasnicima pasa neka djeluju preventivno stavljanjem ogrlica ili bilo čega drugog što odbija krpelje,. zagi.

Offline Fratt

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1878
Odg: Piroplazmoza
« Odgovori #5 u: 15. 12. 2013. 19:48:40 »
Ja sam prošlu subotu pokopao svog prijatelja Alfa,imao je 15 godina i nepuna 2 mjeseca...u svojoj rotvajlerskoj povijesti je imao jedan moždani udar,puknutu stražnju desnu nogu i dva slučaja piroplazmoze od kojih je drugi bio puno snažniji nego prvi,jedva se izvukao.
Koristio sam dugo vremena ampule Stronghold a kad ih nije bilo više za nabaviti onda Frontline,jedan na lopatice a drugi na zadnji "štel",uz korištenje obične ogrlice protiv buha i ampuliranje svaka 3 mjeseca nisam više našao ijednog krpelja na njemu.Preventiva je najbitnija.
"i samilosni je za ljude!!!"