Autor Tema: Poslednja rika - Lov jelena na veliku daljinu 675m  (Posjeta: 573 vremena)

Offline roger

• K 3000
  • *
Odg: Poslednja rika - Lov jelena na veliku daljinu 675m
« Odgovori #15 u: 14. 11. 2025. 20:49:26 »
... pa se mogu ranjavati... ah...
Gente Balcanico!

Offline Trazman

• K 100
  • **
  • Tomas Hunting
« Odgovori #16 u: 15. 11. 2025. 05:37:53 »
Ako se rani izgubit ču i cijeli dan da ga pronadžem. I ne desi se često da se rani. Ali jebiga desi se. Ali kod tebe vjerujem da ne postoji ranjavanje 😉

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #17 u: 15. 11. 2025. 07:09:24 »
Ja se drzim onoga, da se priblizim koliko god mogu "as close as possible".
Moram imati oslonac, pravi stap za pucanje jako je vazan, i ako nisam siguran da cu pogoditi ne pucam.
Odustati od hica je jako vazno ako uvjeti pucanja nisu dobri.

To za mene rezultira zadovoljavajucim prosjekom odstrela

Udaljenosti 700 metara nisu nikad sigurne.
Pogotovo zato jer se pouzdajes u vlasitu racunicu, matematiku, u uvjetima koji se ne mogu unijeti matematicki u ni jedan kalkulator.
Promjena vjetra svakih 100 metara, ili preko klanca s brda na brdo, je nemoguce izracunati u ni jedan kalkulator.

Sto se vise povecava udaljenost, mogucnost ispravnog pogotka je manja. Ovo je cinjenica.
Niti u lovu na 100 metara nema 100% garancije pogotka.
A sad zamisli  700 m!

U Hrvatskoj je 700 metara pogoovu neadekvatna udaljenost za lov (osim sto je suprotna propisu).

Moje je skromno misljenje, da eticko pucanje znaci vrsiti odstrel divljaci do maksimalne udaljenosti gdje mozes smjestiti pogodak u vitalnu zonu sa 100% sigurnosti. (subjektivnih 100% u procjeni, u realnosti po ispaljenom metku to je preko 90%)

U Hrvatskoj nema ni jedna streljana da neko uopce moze trenirati na 700.

Na streljanu idem cesto, nisam nikad vidio bilo kojeg lovca da trenira, da gadja u metu da bi pogadjao vitalnu zonu u terenskim pozivcijama (stojeci, i slicno).
To je stanje kulture posjedovanja oruzja.

Ako se neki lovac pojavi na streljani, potrosi nekoliko metaka za upucavanje na 100 metara, sa naslona, i ode kuci.
Trening ne postoji. Samo povremeno upucavanje.

Sad zanimljivo je dalje i ovo, dalekometno streljastvo i lov:

Poznam jako puno ljudi u dalekometnom streljastvu koji se natjecu na 600 metara, i idu na natjecanja po Evropi na 1000 metara.
Ja sam u ovoj grupi sto povremeno lokalno puca do 600 i na 300, kad je prilika i kad je neki lokalni turnir.
Ne idem na utkamice na 1000 metara ili yardi.

Istovremeno, dobar postotak ljudi iz dalekometnog streljastva se bavi lovom.
Znaci bave se sportom sa puskama predvidjenim za dalekometno streljastvo.
I bave se lovom sa oruzjem predvidjenim za lov.
Razlicita oprema po dizajnu i kalibru, i optikama.

Nikad nikome od njih koje poznam iz dalekometne streljacke zajednice nije palo napamet da radi egzibicije na dviljaci, i lovi na na 500, 600 metara itd...
Nije uobicajeno. Ja bih rekao to je odgovorno.
« Zadnja izmjena: 15. 11. 2025. 07:28:00 od roger »
Gente Balcanico!