Divljač > Lovište

Požar u lovištu

<< < (2/8) > >>

Max011:
Gledao sam emisiju o nacionalnom parku valjda se zvao Krugerland u Južnoj Africi gde rendžeri izazivaju kontrolisano paljenje vatre u pojedinim delovima parka. Razlog je da je u savanama to normalna pojava samozapaljenja ali u tom slučaju je vatra loš gospodar jer nije pod kontrolom dok kod ,,kontrolisane paljevine,, ona je sluga.Tj eko sistem je pralagodjen sezonskim procesima kiše,suše,vatre i pojedine biljne vrste opstaju zahvaljujući istoj.Ali to je tropski pojas Afrike a u našim uslovima uglavnom se radi o želji domaćina da na brz i brutalan način ,,očisti njivu,, za setvu  ili neku drugu potrebu. Onda se to otme kontroli pa se zapali i komšijina njiva pa iskra ode na obližnju šumu i očas posla eto veće ŠTETE nego koristi.  >:( 

SUMO:
Afrika je jedno, a voleo bi da vidim ima li kod od lovaca da je imao makar dodira sa pedologijom, zastitom bilja, ratarstvom ili slicnim predmetom i da mi objasni koja je to ,,agrotehnicka`` mera ?!

medicus:
Ja otprilike znam na što je mislio Štef kad je postavio ovo pitanje,spaljivanje polja može biti korisno ali,samo kako je netko spomenuo,u kontroliranim uvjetima,što kod nas mislim da nije čest slučaj,u protivnom se uništi vegetacija,mnoštvo kukaca,jaja i mladunčad divljači,a bez pre velikog učinka,osim spaljenog korova i poneki razvojni oblik parazita,zato je važno poznavati razvojne cikluse i mjesta gdje se oni odvijaju(a to su često plavna područja koja su uglavnom zaštičena pa je zabranjeno spaljivanje)da bi spaljivanje imalo efekta.

Štef:
 Ja mislim da spaljivanje nije loše u kontroliranim uvjetima. Naravno da se to ne radi da zapališ staru travu i čekaš da vidiš koje prostranstvo bude izgorilo.

dean:
Kod mene na vikendici je gorjelo ovih dana sve u 16. Štef je mogao biti i svjedok toga jer je i njemu blizu. Ekipa je znala i po noći zapalit i susjedov korov u nadi da će vjetar donijeti vatru do njegovog, a time neće odgovarat jer ispada da oni nisu palili jer požar nije počeo na njegovoj zemlji?!?!?!
BTW izgorjele su dvije garaže i da vatrogasci nisu došli zahvatilo bi i jednu kuću! Strašno! A 500 sa 500 metara lovišta da ne spominjem i to terena di lovi Štef i di je ove godine bilo zeca ko u priči!

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju