Lovna kinologija > Lovne pasmine

BOSANSKI OSTRODLAKI GONIC (BARAK)

<< < (22/64) > >>

Nermin:
Moja kuja na djelu ali već je uveliko oćejfila ovo je pred kraj nisam imao uz sebe digitalca kad je bilo žešće:
http://tinypic.com/player.php?v=22houv&s=5

Nermin:

--- Citat: lazar - 27. 01. 2009. 19:46:01 ---kodmene kad ovo radi dobije cizmu da se nauci pameti

--- Kraj citata ---
Samilosni hitac uvijek DA, kera čizmom nikad, nemoralno mi je kada ker pronađe vepra i pokrene ga  na nišan, omogući mi ostrijel da ga nabijem nogom ipak je on moj pomagač i  pratilac u lovu od kojeg najviše i zavisi hoće li lov biti uspješan ili ne (nisam lovac živičar koji lovi bez kera ili za kera , da mlatim štapom po ostrigama i zavlačim se svugdje da bi šta digao ipak mislim da je to zadaća lovačkih pasa). Mladom psu kojem traje obuka treba pustiti da trga odstrijeljenu divljač, da oćejfi, da zadovolji svoje instikte, da bude nagrađen za svoj trud i najvažnije da skonta svoju svrhu, cilj i ulogu u lovu. Nabiti ga nogom po odstrijelu je jasna poruka psu da ne treba da traži i goni divljač jer ukoliko bude to radio dobiće batine.
P.s.
Zanimljivo je kako su ovi klipovi nemoralni a na klipovima jamarenja na lisicu i jazavca ( postovi o NLT-u) gdje je sve puno krvavije, gdje je živa vriska i cičanje i još sto čuda niko ne komentariše negativno

Nermin:
A što se tiče samilosnog hitca u ovom slučaju upitno je dali su lovci i imali vremena da ga naprave. Ukoliko je snimanje počelo odmah po prilasku d.s. moje mišljenje da i nije bilo vremana jer nikada nebih pucao na d.s. dok se kerovi ne udalje tj. povežu ili sklonu iz niza razloga. Prvi je mogućnost ranjavanja pasa, drugi tu su dva mlada psa koje bi hitac iz neposredne blizine mogao šokirati i i trajno uništiti za lov a treći oštećenje privremeno ili trajno sluha kod pasa. Ipak d.s. je na klipu aktivan oko 1,5 min što je kraktko da se psi udalje i da se puca. Ukoliko je ovo trajalo duže onda je za svaku osudu. Ipak kerovi rade dobro a vlasniku mladih baraka je sigurno srce dobro zaigralo kada je vidio svoje kerove prvi put u akciji ( a kome nebi prvi put je prvi put  pesi ). 

Edvard Simonovski:
Lazare,
kada sam video tvoj prvi post "oduzeti puske i kerove" pomislio sam preferirash samilosni hitac. Ipak, treba potencirati da je ponashanje govica pravo i adekvatno u takvim situacijama kada im lovac omoguci takvu priliku.
Onda je doshao tvoj drugi post "dobio cizmu da bi naucio pameti" pa sam shvatio da se razlikujemo u shvatanju lova i odnosima koji postoje na relaciji lovac-gonic-plen. Ja volim svoje pse i znam da oni zbog mene love divlje svinje dok im je zivot u permanentnoj opasnosti od kljova vepra, vukova, ovcarskih pasa pa i ljudi...oni pronalaze, gone, blokiraju plen i onda se kao i ja raduju plenu pa ga chuvaju po svaku cenu od drugih pasa i lovaca...zato kazem: CIZMA TI JE DEPLASIRANA.
Nemoj se ljutiti sto se razlikujemo u shvatanjima.
Pozdrav od Makedonija.

STARI AVDZIJA:
Ovdje nastavljamo temu kakav je i naslov.Kolege, način obuke pasa postoji pa detalje o tome i svoja stajališta mogu se iznositi u toj temi a tema naćin lova takođe je otvorena tema lov hajkom da ili ne i tamo premješten post kolege lazara jer realno u ovoj temi nema nigdje lova hajkom niti se koliko znam spominje.Nema ljutnje mislim da je najbolje ovako.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju