Lovna kinologija > Lovne pasmine

ISTARSKI KRATKODLAKI GONIC

<< < (88/207) > >>

lovacpd:
CAC BiH Prijedor 2009
Izbor za BOB psa....Rita i Pevac

BOB zenka Rita od M.Vuka, odg i vl Dragoslav Racic

Radan:
lovacpd lipa slika ali nije me iznenadila nisu ni sašli sa postolja već mi je javljeno i poslata slika

lovacpd:
Lijpi psi, mada je meni Pevac ljepsi!

hrvoje:
Evo sam ja nešto izvuka iz arhive starijih slika, pa možemo malo komentirat kako je to nekad bilo...

Radan:
g.1894 grof H.von Bylandt u knjizi (Die Hunderassen)opisao istarske goniče i objavio 4 slike.slovenci su pred prvi svjetski rat kupovali istarce okolici Pazina i Buzeta kratkodlake zvali su se(kolombini)oštrodlaki(barbini)iposavske (boskini)a tako su se zva među istarskin pukon.u čabru prva psetarna 1907g ima 72 pasa čistokrvne istarske pasmine a zvali su se(hajkači ili breki).Istra je imala danas standardizirani IKG.IOG.Te nestandardizirani a to su mali istarski kratkodlaki gonič,žuti istarski kratkodlaki gonič,žuti istarski oštrodlaki gonič, istarski hrt, istarski ovčar.I ti psi su opisani kao izvorno istarski psi,ali nažalost su nestali.prvo sistematsko istraživanje je napravioAustrijski brakolog Franc B.Laska,živio je u Sarajevu.U svojoj knjizi (Die Waidwerk in Bosnien under Hercegovina) objavljena 1905g za vrijeme proučavanja izmjerio je 443 kratkodlaka 307 dugodlakih i 286 oštrodlaki goniča a sve ove pase je nazvao(bosanski gonič)od tada na ovamo puno se prominilo na isgledu i standardu

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju