Lovna kinologija > Lovne pasmine

Sve o BARAKU

<< < (5/11) > >>

STARI AVDZIJA:

--- Citat: Edvard Simonovski - 03. 12. 2008. 12:05:26 ---Redzo predstavi nam Lasu kako treba pa cemo ti pomoci!

--- Kraj citata ---
Pozdrav
Na sugestiju Edvarda dodatno objašnjenje.Lasa je sestra Lise koja je sada u Norveškoj.
Predstavljanje Lise na temi barak u Norveškoj ukazuje o porijeklu obje.U uzg.Vitežanska ima još građe o tome(vidi) i smatrao sam da je bespotrebno da se u ovoj temi ponavljam.U dvoumljenju kod  izbora koju ostaviti kod sebe ipak sam se odlućio za Lasu a da takođe pošaljem dobar primjerak rase u drugu zemlju i da je zaista s "obrazom" a ne tek da se "utali"barak.Kao što se da vidjeti Lasa je suhlji tip i nešto kod nje što me zanimalo da pratim a vezano je konkretno za sadržaj ovdje u temi.Fotka ovdje je takva da se dobro vidi sadržaj dlačnog pokrivača i nije u svrsi prvenstveno kompletne prezentacije konstitucije jer ni položaj u kojem je slikana to ne omogučava.

STARI AVDZIJA:
Što se tiće teme potpuno si Nermine na fonu i doprinos je po mojoj procjeni apsolutno dobar pogotovo što hrabro stojiš iza svakog svog priloga bez pretjerivanja a sa realnom i stanovitom sigurnošću.Kod konstatacije o ukusu dužine dlake ne mogu komentarisati ukus naravno ali ću si dozvoliti jednu konstataciju tj.dlaka na tvojoj ženki nije preduga i mislim da se po mojoj vizuelnoj procjeni uklapa u preporućenu poželjnu dužinu 7.cm.(oko 7.cm) na grebenu.Što se tiće Lase i duž.dlake ona sasvim sigurno neće biti naroćito duga ali hoće biti duža ,bujnija i izrazitija ali i poželjno prilegla,kako nadolazeći hladni period dolazi jer radi se o uzrastu kojem tek vanjski uticaj  temperature (hladnoća)uzrokuje promjene.Kad smo kod ukusa oblika i kvalitete dlake ja sam na ideji formulacije sadržaja jedne teme a vezane za objašnjenje genetskog nasljeđivanja kojim se teži dobiti univerzalna da tako kažem dužina dlake sa izrazitom tvrdočom i taj genetski produkt od roditelja i fenotipski različito manifestovanim u nekim detaljima u određenom postotku potomaka na kojima se manifestuje praktično dobra genetska kombinacija(tip između oba roditelja)a u biti novi tip a koji je po mojoj procjeni naročito poželjan i koji u daljnjem uzgoju treba izrazito preferirati.Kada kvantitativno budemo imali značajan broj jedinki takvog tipa onda je"pjesma" u uzgoju pripuštati u reprodukciju tipski jednake partnere i sasvim sigurno bi u veoma značajnoj mjeri imali  barake u fenotipu i genotipu identične što če reći da svaki par gena koji kontrolišu određenu osobinu su identični tj.da imamo homozigotnu životinju za one osobine koje smatramo poželjnim.Kako moja malenkost nije osposobljena da predaje genetiku ja sa svoje pozicije mogu pokušati prezentirati temu onoliko koliko ja razumijem i koliko sam naučio da razumijem tu oblast biologije(poslužit ću se literaturom)da bi objasnio šta ja preferiram u uzgoju koji je baziran na tim pravilima nasljeđivanja.Pa uskoro ako Bog da nastojat ću to prezentirati koliko je god moguće jednostavno i razumljivo s moje pozicije i mojih mogučnosti.
Kako se nas večina ovdje i kroz virtualno druženje i u nekim slučajevima i međusobno poznavanje da tako kažem "tipski"poznajemo vi svakako već znate da sam i ja spreman dozirati i šege i opuštenosti ali i ozbiljnosti kad se u "šake pljune" i laća posla kod mene nema zlobe nikada a šega je šega.Kroz sve ove godine rada debelo sam zagrizao g.... pa ni meni ni nekim drugim ljudima nema nazad (suviše ih ima koji su kapitulirali) ni na kraj pameti mi nije da igdje dozvolim sebi podvajanja bilo koga ko je vezan za pasminu ali niti da zaobilazim negativnosti a da na njih ne ukažem uostalom i poruka novog potpisa  na to ukazuje. ;)Pozdrav. d4
P.S.prilozi fotki vezano za temu su mi sada problem uploditi i prezentirati zbog tehn.problema u konekciji jer kod mene funkcionira bežični sistem Global i nizak mi je signal po jačini ali što šta uspijem iz više pokušaja i strpljenja naravno.

Nermin:
Redžo samo napred, što pomeni Sejfo učim napamet. Jedna tema je počela da se provlači pa se izgubi negdje i zato ću ponovo da pitam šta je sa Knjigom o baraku, zahvaljujući tvom znanju materijala imaš za jednu kvalitetnu enciklopediju, dokle je sve to stiglo ?
Što se tiče dlake moje kuje upravu si dužina je Ok ali pepeljasta nijansa na leđnom pokrivaču kod vizuelnog gledanja djeluje mekano međutim na dodir je oštra i kvalitetna. To su mi potvrdili i g-din Filipović i g-din Emir prilikom ocjenjivanja (čuvam i zapisnike).
Jedino stoji moja greška što sam prilikom uređenja na zadnjem dijelu učinio strahovitu pogrešku i koristio makaze na površini otprilike pola dlana. Doduše dlaka se obnavlja ali ne u istom tonu kao postojeća tj. nijansi boje. To moram slikat i postavit , siguran sam da će brzo sve biti u redu ali su procesi vezani za boju dlake kod baraka baš specifični.
Pozdrav

STARI AVDZIJA:
Nisam ja Nermine nigdje ni komentarisao tvrdoču dlake na tvojoj ženki niti to mogu jedino mogu poleglost dlake zapažat na slici a to je nešto drugo,što se tiče tih zahvata makazama ti si samo odsjekao pokrovnu a otkrio nijansu poddlake  a to se vremenom izjednaći,ovaj pravilnik o radnom ispitu iz RS bi bio na pravom mjestu u rubrici izložbe i utakmice pa bilo dobro to što prije tamo premjestiti,kako na ex yu prostoru ima još pravilnika o radu goniča kod nas i u RH je drugačiji onda bi se ta tamo moglo postavljati i komentirati a ja poznajem sve pa čak i više tj.nekada urađeni za lov.kinol.kup goniča koji su bosanci prvi uradili i primjenjivali.Takoše postoje i pravilnici za rad druge predmetne divljači.Specijalnost mi je rad goniča i sudio sam jako puno tih priredbi po svim pravilnicima i bit će mi drago komnentirati dobre i loše strane svih pravilnika.

Nermin:
Žurio sam i preletio sam se za pravilnik ččč, nadam se da će moderator reagovati  d4 pozdrav

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju