Streljaštvo > Lovno streljaštvo razno

Kosi hitac

(1/9) > >>

Tihomir:
Eto možda sam malo zakomplicirao s odgovorima,ali jasno je na šta mislim.

Znači kada pucamo na velikim kosinama kao u lovu na divokoze kuda treba ciljati?

lucky:
Pa logično je da zrno nakon što pređe određenu udaljenost počima padati, a budući da sila zemljine teže u takvim situacijama ne djeluje jednako jako na zrno kao kad gađamo cilj koji je u ravnini sa nama, treba ciljati uniže od mjesta na kojemu želimo smjestiti hitac inače sljedi "začuđujući prebačaj" i  d7     

Stipe Šibenik:
Baš sam to pitanje imao na ispitu i rekao sam točno šta je lucky napisao. Naravno točan odgovor.

dean:

--- Citat: lucky - 11. 08. 2008. 22:56:52 ---Pa logično je da zrno nakon što pređe određenu udaljenost počima padati, a budući da sila zemljine teže u takvim situacijama ne djeluje jednako jako na zrno kao kad gađamo cilj koji je u ravnini sa nama, treba ciljati uniže od mjesta na kojemu želimo smjestiti hitac inače sljedi "začuđujući prebačaj" i  d7     

--- Kraj citata ---
Po meni je G, sila zemljine teže konstanta. Uvijek. A kosi hitac može biti prema gore i dolje. Jer osih dužine hitca, bitna je i njegova horizontalna i vertikalna projekcija.

Kaligula:
Pucali kosim hitcem prema gore ili prema dolje,uvijek treba nišaniti u podnožje mete.

E sad,koliko će biti odstupanje po visini,ovisi o cijelom nizu faktora.

Udaljenost,
točni kut,
nadmorska visina,
vlažnost zraka,
temperatura,
dali se puca preko vode ili ne,
vjetar,
kalibar,
težina zrna,
početna brzina,
balistički koeficijent zrna,
itd ...
Za laike,najpametnije je eksperimentirati pod uvjetima što sličnijima uvjetima u lovu pa iz prve ruke vidjeti na što mogu računati.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju