Streljaštvo > Lovno streljaštvo razno
Kosi hitac
lucky:
--- Citat: dean - 12. 08. 2008. 09:01:36 ---
--- Citat: lucky - 11. 08. 2008. 22:56:52 ---Pa logično je da zrno nakon što pređe određenu udaljenost počima padati, a budući da sila zemljine teže u takvim situacijama ne djeluje jednako jako na zrno kao kad gađamo cilj koji je u ravnini sa nama, treba ciljati uniže od mjesta na kojemu želimo smjestiti hitac inače sljedi "začuđujući prebačaj" i d7
--- Kraj citata ---
Po meni je G, sila zemljine teže konstanta. Uvijek. A kosi hitac može biti prema gore i dolje. Jer osih dužine hitca, bitna je i njegova horizontalna i vertikalna projekcija.
--- Kraj citata ---
Sila zemljine teže jest konstantna i pravac djelovanja te sile je isti, ako uzmeš kamenčić i podigneš pustiš ga dobit ćeš taj pravac, e sad ako gađaš metu koja je u ravnini s tobom, putanja zrna i taj pravac se sjeku pod pravim kutom i efekat djelovanja sile je najjači usljed čega zrno počima gubiti na visini ranije, a ako gađaš metu koja je uviše ili uniže od tebe onda taj kut između putanja zrna i pravca djelovanja sila zemljine teže nije više pravi kut ili 90 stupnjeva, nego npr. 45 ili 135 st., pa je efekat djelovanja sile utoliko i slabiji i zrno sporije gubi visinu.
Laički rečeno što veća visinska razlika između strijelca i mete, potrebita je veća korekcija prilikom ciljanja, naravno uz uvažavanje svih drugih faktora koji uvjetuju dobar pogodak. Nadam se da bi netko tko je svježijeg znanja iz fizike to mogao i stručnije pojasniti z10
dean:
Kužimo se i ja sam sve shvatio. Stoji sve kaj ste i ti i Kaligula rekli! d4
Zoran:
kosi klinac! tako nesto nepostoji! jedino sta se moze desiti ako pucas pa ti se zrno rapadne i u tom rapadanju da se posvađa sa drugim djelom zrna pa jedan dio ode na svoju stranu a drugi dio na drugu! a neki strucnjak lovac se zamisli kako je neki kosi hitac!
a jedina mogucnost toga kosoga postoji ako pucas na 200metara niz brdo! pa onda da ti se desi da je 30cm od zemlje leti zrno da se to dogodi! a ako pucas uzbrdo nemoze! :P
medo:
Jednostavno
Zrno je pri gadjanju na 200m npr. pri horizontalnom hicu izlozeno gravitaciji svih 200m i s tim mu je pad veci nego kod pucanja ukoso gdje pod odredjenim kutem ta udaljenost od 200m je ustvari horizontalna udaljenost npr. 180m te je zrno izlozeno gravitaciji samo 180m.
Ovo je ukratko jer sam prezauzet medjutim uskoro ce u Lovocuvaru biti puno detalja iz prakse.
Sto je zrno duze izlozeno gravitaciji to je sporije.
Zoran:
da zaboravi ovo niz brdo je samo na velikim nadmorskim visinama i to od 1500metara pa na vise! ;)
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju