Divljač > Lovnotehnički i gospodarski objekti

LOVAčKE čEKE

<< < (5/324) > >>

ikova371:

--- Citat: MP153 - 04. 08. 2007. 11:49:30 ---Pošto je napokon odobreno u našem lovištu izgradnja lovačke čeke, odlučio sam sa jednim kolegom lovcem da zajednički napravimo jednu čeku za doček čaglja i lisice te divlje svinje, kad dozvole.

E sad;

Molim sve one koji mi mogu pomoči sa savjetima, nacrtima, slikama pri izgradnji čeke da se jave !

Hvala i pozdrav iz Dalmacije

--- Kraj citata ---
ako negdje možeš nabavit stupove od struje s betonskim držačima(odlično impregnirani) i hrastova grača i čekaš dok si živ

skyangel:
ikova je iz mojeg podneblja pa zna kak se rade čeke. uglavnom, najbolji materijal koji možeš nači za izradu čeke su stupovi za struju. ak nemreš nač stupove besplatno, obično ti  elektra prodaje stare po nekih cca 200kn. od 4 stupa napraviš 2 čeke, jer ti je dovoljno na pola stupa da bude visoka 4m. tak i mi radimo. sa stupovima za struju si miran vječno jer su napravljeni tak da ne trunu. jedino moraš korpu obnavljati svakih 5-10 godina ovisno kakvim materijalom radiš prvi put i to ne trgaš stare nego samo zabijaš nove na stare. krov ti je izbor koji nije nužan. mi recimo uopče ne radimo zatvorene čeke jer nema  nikakve potrebe za time. imaš kabanicu za to dvaput godišnje kad buš išao na čeku po kiši. stupove ne moraš ni bušiti u zemlju ako je teren kamenjar, pogotovo ak su na pola stupa jer nema šanse da im se kaj dogodi. ako na sve četiri strane zabiješ x-eve meču stupove i dijagonalno zabiješ nemoguće je da se sruši. daske kad zabijaš na korpu obavezno ostavljaj na podu 1-2 cm razmaka jer se budu vremenom napuhnule pa da pod ne škripi. i ulaz na čeku ti nikad ne smije biti okrenut na sjever da ti ne puše zimi. ak si na moru najbolje istok ja mislim. i to ti je uglavnom to. u svakom slučaju, stupovi za struju su odgovor za bilo koju vrstu čeke jer su vječni!

dean:
Lazare, svaka čast!

isa:
Ovo je moja najbolja čeka ,nije  baš lijepa ali je funkcionalna i na dobrom mjestu ,napravio sam je na   domimatnom hrastu  visina  čeke  iznosi 6 metara ,koristio sam   hrast kao nisivi  stup a 4 grane  koje su prirodno bile takve iskoristio sam za nadogradit konstrukciju  same čeke,u početku je to bila  poluotvorena čeka koju sam naknadno nadogradio  da po potrebi ljeti može biti otvorenog  kompletnog  krova odnosno krovnog poklopca preko kojeg se i ulazi  i izlazi a preko krova se može pucati i snimati kada je dobro vrijeme,a za ružnog vremena poklopac se zatvata i imam zatvorenu čeku,otvaraju se prozori po potrebi,onaj mali prozorčič lijevo je za kameru..Ova čeka ima i svjoje  mane, čeka na hrastu ima žira a on privlači  puhovima ,miševeve ,a oni opet privlači  zmije ,u ovom slučaju poskoke pa treba biti oprezan.

isa:

--- Citat: isa - 25. 09. 2007. 22:23:37 ---Ovo je moja najbolja čeka ,nije  baš lijepa ali je funkcionalna i na dobrom mjestu ,napravio sam je na   domimatnom hrastu  visina  čeke  iznosi 6 metara ,koristio sam   hrast kao nisivi  stup a 4 grane  koje su prirodno bile takve iskoristio sam za nadogradit konstrukciju  same čeke,u početku je to bila  poluotvorena čeka koju sam naknadno nadogradio  da po potrebi ljeti može biti otvorenog  kompletnog  krova odnosno krovnog poklopca preko kojeg se i ulazi  i izlazi a preko krova se može pucati i snimati kada je dobro vrijeme,a za ružnog vremena poklopac se zatvata i imam zatvorenu čeku,otvaraju se prozori po potrebi,onaj mali prozorčič lijevo je za kameru..Ova čeka ima i svjoje  mane, čeka na hrastu ima žira a on privlači  puhovima ,miševeve ,a oni opet privlači  zmije ,u ovom slučaju poskoke pa treba biti oprezan.

--- Kraj citata ---

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju