Lovna kinologija > Moj pas.:.Moji psi

Altan od Matka

<< < (4/30) > >>

Edvard Simonovski:
Boja baraka je jedna od tema u rubrici

Edvard Simonovski:
PrinzHunter, ako zelish vishe i kvalitetnije podatke na temu intenzitet boje kod baraka preporucujem ti da posjetish na ovom sajtu rubriku LOVNE PASMINE. Tamo je Redzo kompletno elaborirao ovu temu pa sam ja i sam ucio citajuci njegove navode.

PinzHunter:

--- Citat: Edvard Simonovski - 06. 02. 2009. 15:56:54 ---Ma nemoj se izvinjavati prijatelju, pitanje ti je pravo kada su baraci tema.
Svi primerci koje si video na klipu su bili skoro potpuno crni kada su se rodili. Imali su pshenichno zutu nijansu na grudina, na donjem delu vrata i na donjim delovima nogu  kao i oko usta a imali su i male zuckaste bademe iznad ociju.
Medjutim, u toku starenja boja baraka se menja, a intenzitet nijansi se progresivno smanjuje. To je jedan od faktora atraktivnosti ove rase i predstavlja poseban izazov za svakog odgajivacha ove pasmine, jer se te promjene javljaju i u zavisnosti od godishnjeg doba (spoljne temperature, suncanih dana...). Zbog vaznosti  kvaliteta dlake i varijeteta nijansi mnogo je teze postici dobar odgoj kod baraka nego kod ostalih gonica  kod kojih je dlaka kratka a nijansa boje jednom zauvek definisana kod svakog psa.
Pozdrav od Makedonija.

--- Kraj citata ---

Prijatelju hvala ti na odgovoru. To je bilo upravo to sto sam htio znati. Dok nisam vidio Sejfine stence nisam se nikad susretao sa Baracima u toj dobi.A odraslih sam se nagledao ali kao sto su Tvoji,Sejfini i Redzini iskreno receno nisam. d1

Edvard Simonovski:
POZDRAV ZA SVE FORUMASHE UZ NEKOLIKO FOTKI MOJIH BARAKA KOJI SADA IMAJU 9.5 MESECI. http://picasaweb.google.com/esimonovski/AltanOdMatka95Meseci#

STARI AVDZIJA:
pozdrav Eki,kad voziš kera dalje ustvari su bitni samo prvi deseci kilometara poslije nije problem.
Bitno je prestati hraniti psa prije bar 15-tak sati i istrčati ga prije polaska,te malo u početku stati eventualno radi mokrenja(prošetati)onda ide sve ko po loju.Altana pripremiti i prezentirati na specijalki u Vitezu bi bilo dobro svakako.Očekujem da se i novi uzgajivači i vlasnici pojave u interesu baraka pa se predstave sa svojim psima (ovi iz BiH)u suprotnom može se steći utisak da se na forumima predstavljaju samo u komercijalne svrhe.
Napominjem a uskoro objavljujem predloženi uzgojni pravilnik(na www.kkbarak.com)koji je usvojen u formi prijedloga i bit će razmatran i usvajan na skupštini BKS-a.Naravno tu ga zastupam sa pozicije povjerenika za autohtone pasmine (prijedlog)sa istog okruglog stola klubova autohtonih pasmina BiH održanog u Travniku 10.03.2009.
Između ostalog jedan od načina za sticanje validne uzgojne dozvole je izlaganje na specijalizovanoj izložbi baraka organiziranoj u Vitezu u organizaciji KK Barak.Kada sve bude definitivno završeno izvještavamo na portalu kluba.Uskoro idemo korak dalje ali za sada o tome još ne govorim.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju