Lovna kinologija > Nelovne pasmine
Mješanci
dean:
Ja bi najrače da se ova tema zaključa jer postoji šansa da čemo se posvaditi!
Nikola Vojinovic:
--- Citat: dean - 20. 12. 2007. 09:22:33 ---Ja bi najrače da se ova tema zaključa jer postoji šansa da čemo se posvaditi!
--- Kraj citata ---
Sto se mene tice, ja nemam nameru da se svadjam! Mozda ponekad malo preteram sa vikom, ali retko, volim da cujem svacije misljenje i komentar, samim tim se vidi ko koliko zna ili ne zna!
Iskreno najvise cenim znanje koje je steceno iz iskustva od pametovanja...
Pozdrav!
ikova371:
kolega isto tako si mogao pariti čistokrvne pse od radnih roditelja na DS i imati dobre pse,jer ja sam vidio i brake i posavce i istarce koji srne neče ni pogledat a svinje tjeraju ko ludi i naravno TRAŽE,a zanima me jel tvoji tjeraju srnad,inače psi su ti lijepi i kolko vidim radni,al mišljenja sam da si trebao selektirat čistokrvne pse
Nikola Vojinovic:
--- Citat: ikova371 - 20. 12. 2007. 10:06:28 ---kolega isto tako si mogao pariti čistokrvne pse od radnih roditelja na DS i imati dobre pse,jer ja sam vidio i brake i posavce i istarce koji srne neče ni pogledat a svinje tjeraju ko ludi i naravno TRAŽE,a zanima me jel tvoji tjeraju srnad,inače psi su ti lijepi i kolko vidim radni,al mišljenja sam da si trebao selektirat čistokrvne pse
--- Kraj citata ---
Probali smo i to sa cistim balkancima, trobojcima, posavcima, alpincima, dugodlakim istarcima, baracima... problem se javlja sto nema dovoljno "materijala"(dobrih roditelja u jednoj od rasa) za dalju reprodukciju, po meni je veca greska pariti u srodstvu nego kombinovati rase... sada vec imam stence kojima su velika vecina kerova u rodoslovu(otac-majka, baba-deda...) dobri na svinju, samim tim prenose dobre gene... sto se gonjenja srna tice, gonili bi oni, ali ja im ne dam! Kod vrhunskih kerova tek sa 4-5 godina imas stabilnog kera koji kada ga pustis na trag od svinje prelazi preko traga srne kao da ga nema! To se postize tako sto nikada ne odstreljujes srnu pred kerom, kaznis ga kada reaguje na tragu srne i tokom godina se pusta samo na tragu svinje i dobro je "ukrvljen" na svinju!
Mozda zvuci jednostavno, ali je vise nego komplikovano...
ikova371:
jasno je to meni za odgoj na svinje,al velim,neznam kako je kod tebe al kod nas ima dosta pasa u rasi koji su odlični na svinje,i ja lovim večinom svinje sa goničima,ravničarski je dio pa ima više brakova neg drugih i ima ih koji gone sve a i onih što gone isključivo svinje al to je več stvar gazde.a što se tiče parenja u srodstvu i uzgajivačnice pare od trečeg koljena na dalje
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju