Lovna kinologija > Nelovne pasmine

Mješanci

<< < (20/22) > >>

jura23:

--- Citat: dean - 15. 01. 2008. 08:52:35 ---Poznavajuči stanje u vašoj državi, kaj misliš koliko pasa lovi vašim planinama a da se ni ne zna koja je vrsta i kakve će štence ošteniti koja kombinacija. A taj kolega koji je imao 200 pasa i hrpu križanaca, nitko, nikad neče ispravit tu bedastoču koju je on napravio.

--- Kraj citata ---

O ČEMU TI PRIČAŠ???

STARI AVDZIJA:

--- Citat: Nikola - 20. 12. 2007. 11:40:57 ---Pouzdano i sigurno mogu reči, da mi lovci s područja bivše YU, imamo stvarno ponekad grozomorne ideje, želimo rezultate uz što manje rada, nemamo strpljenja s psima, večinom bi htjeli da goni svinje, več iz boksa s 3 mjeseca, a  da pritom srne pusti na miru.
Zato smo pribjegli krasnoj ideji KRIŽANJE PASMINA.
A nadalje mogu reči da se kod goniča, neki nedostatci mogu izbječi ili popraviti više radom na terenu nego izborom genetskog materijela ili nedaj Bože KRIŽANJEM.
Mislim da se kinolozi čitajuči ovu temu okreču u grobu.
Dobijanje nove pasmine je dugotrajan proces...
Bogatstvo pasmina s područja bivše YU nam daje velik izbor u odabiru pasmine za lov.
nedavno sam imao posjetu nekoliko poznatih uzgajivača oštrodlakih istaraca..
Divno je čudo što ti ljudi rade..
Običi cijelu RH i BiH, Srbiju i Makedoniju da bi se upoznali s ostalim uzgajivačima, pregledali njihove pse i razmjenili iskustva.
čovjek poznaje linije pasa, točno zna za svaku liniju karakteristike i nedostatke, vrline, i šta taj pas može dati.
I da... mislim da velik broj prosječnih radnih pasa može izbaciti nekoliko vrhunskih.Nekoliko vrhunskih pasa raznih pasmina križanjem sigurno neče dovesti do pasmine koja će biti lovački doktor.

--- Kraj citata ---
apsolutno si u pravu,ponajveći problem je što nema tradicije na prostoru organiziranog klubskog bavljenja uzgojem i unaprijeđenjem pasmina(ex.yu goniča)uglavnom uzgoj je baziran na  indivudualnaom radu pojedinaca pa (manji broj daje sve od sebe da poboljšaju ili zadrže dobar kvalitet pasmina)i ona druga večina koja uglavnom bezbrižno i neodgovorno radije "uprska stvar"iz razloga kako je naveo Nikola.Ako u nekoj sredini ima više lovačke i kinološke discipline onda je sve to više pod kontrolom.Prijeratni Vođa uzgoja kod naskin.sud. ram.Midhat Hodžić bi u lovu odmah lovcu odstrijelio mješanca(ni lovsko ni torsko)ali bila su to druga vremena i autoriteti su se poštovali.Bio je takav odnos spram pasa da bi se na smotri pasa praktično okupilo cijelo lovačko društvo i ako lovcu pas dobije vrlodobar velika večina se "hakala"sa lovcem zbog mana njegovog psa tako da je postojao jedan rejting lovca i dobrog i lijepog lovačkog psa ,sada su okolnosti drugačije manjina se bavi dobrim uzgojem.Neki novi trend je kod lovaca baš(vjerovatno preslikano iz ostalih sfera života)sve bi brzinski a to ne može u lovstvu.

dean:
Ne znam čemu se čuditi... Neki forumaši love sa križancima i uzgajaju ih, a onda se nađe šačica koja im daje podršku i iome pljuju po onome kaj su naši djedovi stvarali desetljećima. Svaka im čast!

STARI AVDZIJA:

--- Citat: dean - 23. 08. 2009. 23:21:12 ---Ne znam čemu se čuditi... Neki forumaši love sa križancima i uzgajaju ih, a onda se nađe šačica koja im daje podršku i iome pljuju po onome kaj su naši djedovi stvarali desetljećima. Svaka im čast!

--- Kraj citata ---
to o čemu govoriš su exstremni slučajevi i njih če uvijek biti manje više samo ako mogu dobiti prostora u sredinama gdje egzistiraju ali baš minimizirati stanje kinologije tako nonšalantno u čitavoj državi su ipak proizvoljni zaključci i nisu utemeljeni na stvarnim činjenicama i moraš shvatiti da su iritirajuči za ispravne kinologe i da nema smisla tako deane.

SEJFO:
Pozzzz! d4
ja sam imao kao lovac početnik prvog psa kuju  mješanca, al sam  slušajući priče starijih lovaca, odlučio da je se riješim, i dan danas mi je žao, bila je u svim elementima super, al se na prvi pogled vidjelo da je mješanac. Mimislim  da mješance treba eliminisati u svim sredinama. ja sam sad u situaciji, da se  borim da uzgojim pse koji  po svim elementima odgovaraju pasmini,te da budu čistokrvni psi.koliko ću u tome uspjeti pokazaće vrijeme!!

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju