Lovna kinologija > Nelovne pasmine
nelovne pasmine ; šarplaninac
zelenadolina:
hvala kolega,ali ne treba mi neko reći kakvi su jer znam ,kod njih kvara nema,nego me zanima mišljenje drugih ljudi koji također imaju ovčarske pse koji rade i žive uz stado.
SUMO:
Sarplaninac je savrsen cuvar. Prilicno tvrdoglav i slabe inteligencije, ali neverovatno kako cuva objekte i dvorista. Vezuje se za jednog vlasnika, neke stavke u dresuri tesko podnosi.
Za stada i velike povrsine prosto idealan. Imao sam dva, neverovatano su bili snazni. Ne trpe ostale rase pasa, kao i grubu obuku. Sa njima polako.
Kao idealan ovcarski pas pored sarca je i pulin. To je tek vrh vrhova. Samo nije za terene gde ima vukova.
Inace, kolega - jako je ruzno napisati `makedonski pas`, kad je srpski ovcarski pas.
To bi bilo isto kao kada bi neko napisao `dalmatinac, savrseni pas iz Slovenije....``
http://www.ksrs.org.yu/display/srpskeRasePasa/index.php?imeRase=yugoslavianShepherdDog
markoherc:
Country of origin: MAKEDONIJA/JUGO
nije niko nista pogrjesio, a ni juge nema pa tako...
zagi zagi
PinzHunter:
kao što makedonija i srbija dijele šarplaninca tako bosna i hrvatska dijele tornjaka,neka ga dijele nema veze bitno je samo da se vrsta održava i da pazimo na njih ko što sve druge države paze svoje
evo ovdje naprimjer možete vidjeti šarplanince jednog kolege iz Bihaća:
http://www.balkankinology.net/pricaonica/viewtopic.php?f=72&t=12449
Vidio sam u živo Baruta i Bastena, i ostao sam bez teksta. Imam tornjaka i super je prema djeci tako da nisam htio uzeti potomke od ove dvojice šarplaninaca. Meni su super ali su ipak nešto preoštri i nisu za urbanu sredinu.
Mladenovi su van mjesta u šumi samo je jedna kuja i Barut kod kuće,ali je Barut smješten u duplom boksu i na lancu.Barut je "stroj" koji je teško opisati.
zelenadolina:
sve je u redu kolege,ali ima li neko šarce koji žive uz stado i čuvaju ga to me zanima,a ovaj barut i što ja znam ko, neki basten su psi na kojima se radi komercijala pa me to toliko ne dotiče a osobno sam imao priliku upoznati vlasnika tih pasa ,ali ne bi sad o njemu pozdravljam sve komentare i ljubitelje ove pasmine koja je za mene i dalje makedonska.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju