Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi
NOžEVI
Max011:
He he pa lako je vama da nadjete materijal kad radi Kordun te gaterske pile-testere. I onda majstore treba mi malo ako može... ;D ;D ;D ;D
Jolly:
--- Citat: Huntercro - 24. 06. 2008. 19:49:13 ---jolly imam i takav jedan. to je iz istog izvora iz Belišća mislim. Dobar eno ga u ruksaku na njega sam potpuno zaboravio
--- Kraj citata ---
Je iz Belišča je,odličan nož samo mu je mana što nema kožnu vrpcu.Onu sigurnosnu kao na tvom
boviju.Već sam razmišljao da sam zabušim dršku ali se bojim da ne uprskam stvar.
Imam i jedan stari o strikana,ručni rad,sutra ću stavit sliku,e da taj može pričat :D
fly:
Jedna malo poduža priča o noževima. Prije 30-tak godina dobijem na polon od ujaka nož od pokojne bake. Rađen u Mrkonjić Gradu. Sklopiv. Drška od roga pretpostavljam ovna. Na oštrici odrštancane jednostavne gravure. Sada je star preko 80 godina. Nastavak priče.... Prije jedno 4-5 god. zaputim se s ekipom na Lipljana na Plivu. Ne budi lijen, svratimo usput kroz Mrkonjić.
Snimimo dvije kovačke radnje. Jako simpatičan, mlađi lik - kovač. Upoznajemo se. Noževa na žalost nema niti jednog. Kad je čuo da smo iz Zagreba čovjek mi proda svoj nož skoro duplo veći
od onog kojeg imam. Ali isti dizajn, isti materijal, ali različite gravurice.Drška od roga. Sad je i mene počela zanimati tehnologija. Navodno se rog kuha 6 sati, pa onada u kalup..pa onda obrada.
Ali oštrica od hrđajućeg materijala. Dogovorimo se za nagodinu da moj novi prijatelj-kovač Oli mu
je ime napravi par komada od prokroma ili nečeg sličnog - kvalitetnijeg. I naravno krajem 5-og
mjeseca ja na Ribnik (pritoka Sane) na pastrve i lipljane i moj Oli mi iskovao 5 komada različitih
veličina, sve ljepši od ljepšeg. Da stvar bude još bolja čovjek je ove godine položio lovački ispit
pa smo već počeli kovati planove i o zajedničkim lovovima. Ako nekog zanimaju noževi iz Mrkonjića
(za turskih vremena poznat kao Varcar vakuf - navodno najbolje kose) neka se javi na pm. .....skoro ko Isa u duljini posta.
Max011:
Dobro Fly-e a gde su fotke? Počeo si od Kulina bana a zaboravio da nam prezentuješ čakiju... :o ;D ;D ;D
da li liči na ovaj gore?
fly:
Skoro isti. Drška malo drukčijeg oblika. Onaj od prije 80-tak godina ima dosta širu oštricu tj. oštrica je točno širine drške u osnovi, a onda se za cca 10mm dodatno širi. Ukupno sam ih nakupio 8 komada. noževi su šarmantno nesavršeni, ali meni draži od industrijskih. Za stavit slike
ću morati na obuku kod nekog starog forumaša.
Imam nekakvih dodatnih zamisli u dizajnu, pa ću pokušati nagovoriti Olija da ih i ostvarimo. Nož bi
trebao zadržati tradicionalni izgled, ali malo više finiša mu neće faliti.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju