Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi
NOžEVI
Zoran:
narucen danas u svabskoj!!! superti cjena prava sitnica hao
kmkole86:
ako se ne varam to je regija, ili grad nisam siguran, zove se damast (neka me ispravi neko ako gresim), gde se vadi celik pa je po tome dobijo ime damast celik, u svedskoj ili tako nesto. postoji jos jedno mesto u rusiji gde se isto vadi veoma kvalitetan celik, po kvalitetu kako damast. po prici i u jednom i u drugom mestu zbog velike kolicine metala koja je u zemlji kompas se ponasa kao ventilator. skoro sam citao o tome negde, bas cu da potrazim ponovo taj text. a mozda je to sve i urbana legenda, ispravite me ako gresim.
PinzHunter:
--- Citat: kmkole86 - 14. 11. 2008. 17:46:52 ---ako se ne varam to je regija, ili grad nisam siguran, zove se damast (neka me ispravi neko ako gresim), gde se vadi celik pa je po tome dobijo ime damast celik, u svedskoj ili tako nesto. postoji jos jedno mesto u rusiji gde se isto vadi veoma kvalitetan celik, po kvalitetu kako damast. po prici i u jednom i u drugom mestu zbog velike kolicine metala koja je u zemlji kompas se ponasa kao ventilator. skoro sam citao o tome negde, bas cu da potrazim ponovo taj text. a mozda je to sve i urbana legenda, ispravite me ako gresim.
--- Kraj citata ---
z10
ime je dobio po Damasku,glavnom gradu Syrije.
info:http://de.wikipedia.org/wiki/Damaszener_Stahl
PinzHunter:
--- Citat: Zoran - 14. 11. 2008. 17:44:19 ---narucen danas u svabskoj!!! superti cjena prava sitnica hao
--- Kraj citata ---
koliko ja vidim ova tvoja sitnica vrijedi vise stotina eura :shok:
Ry1:
--- Citat: ---ime je dobio po Damasku,glavnom gradu Syrije.
--- Kraj citata ---
Tacno. Navodno iz Damaska potice nacin kovanja "uplitanjem" celicne zice. Poznate su i sablje "damaskije" cije su ostrice izgledale kao ovi damaskus nozevi..
Inace sa arapskog jezika rec kalibar bi se prevela kao kalup.
Kovanje cevi za puske se radilo na nacin da se oko ravnog drvenog stapa "kalibar" namotavala zica i kovala sloj po sloj. Kada je postigunta zeljena debljina u procesu kaljenja "kalibar" bi izgoreo ostavljajuci rupu koja se kasnije glacala i obradjivala.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju