Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi
NOžEVI
magwin:
--- Citat: Ry1 - 14. 11. 2008. 20:30:01 ---
--- Citat: ---ime je dobio po Damasku,glavnom gradu Syrije.
--- Kraj citata ---
Tacno. Navodno iz Damaska potice nacin kovanja "uplitanjem" celicne zice. Poznate su i sablje "damaskije" cije su ostrice izgledale kao ovi damaskus nozevi..
Inace sa arapskog jezika rec kalibar bi se prevela kao kalup.
Kovanje cevi za puske se radilo na nacin da se oko ravnog drvenog stapa "kalibar" namotavala zica i kovala sloj po sloj. Kada je postigunta zeljena debljina u procesu kaljenja "kalibar" bi izgoreo ostavljajuci rupu koja se kasnije glacala i obradjivala.
--- Kraj citata ---
pa to je onda jako sličan način kao što japanci rade katane
kmkole86:
uu al sam se ja zez z30 potrazicu ipak ja taj tekst, sta li sam ja uopste onda procitao uf
da kao katane, stim sto je celik za katane rastapan po 20etak puta, da bi bio sto cistiji, i kaljene su glinom, deblji sloj gline sporiji se hladi, tanji sloj brze se hladi.
magwin:
--- Citat: kmkole86 - 14. 11. 2008. 20:46:25 ---uu al sam se ja zez z30 potrazicu ipak ja taj tekst, sta li sam ja uopste onda procitao uf
da kao katane, stim sto je celik za katane rastapan po 20etak puta, da bi bio sto cistiji, i kaljene su glinom, deblji sloj gline sporiji se hladi, tanji sloj brze se hladi.
--- Kraj citata ---
a ja sam opet čuo da se kuju nebrojeno puta i to sve na hladno!
Macak:
--- Citat: Zoran - 14. 11. 2008. 17:44:19 ---narucen danas u svabskoj!!! superti cjena prava sitnica hao
--- Kraj citata ---
Krasan noz, meni bi bilo zao sa njim raditi just
magwin:
ma košta sigurno 200e
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju