Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi

NOžEVI

<< < (139/254) > >>

Legion66:
Nostromo, dobro si sredio nož. Drške na noževima nisam nikad lakiral, na zadnjem kukriju sam par puta "prefarbal" sa superljepilom, kaj se pokazalo jako dobro. Probaj uzeti lanenog ulja i uroni dršku u njega na 24 sata da se dobro upije. Kasnije samo krpom utrljaš ostatak. Naravno, prije toga moraš dobro ošmirglati drvo, tako dok misliš da si gotov, lagano spužvicom namoći dršku i dok se dignu dlačice na drvetu pobrusi ih. To bi trebal napraviti par puta tako dugo dok više nema dlačica, pa onda u laneno ulje. Tračne pile nisam nikad koristil, jer smatram da su prefleksibilne i pretanke za oštricu, probaj naći pile od gatera, one su deblje i odličan materijal za noževe. Da ne dođe do zabune u terminologiji trajčne su  one kojima su početak i kraj spojeni i okreće se u krug, a pile od gatera idu gore dolje i dimenzija su cca 1000x100x3 mm.
Nadam se da sam ti pomogel. Također bi mogel napraviti od lista od motorke, feder plati, cirkularnih pila... eksperimentiraj sa materijalima i brzo ćeš doći do svog najboljeg materijala za izradu noževa.

nostromo:

--- Citat: Legion66 - 27. 10. 2009. 14:45:06 ---Nostromo, dobro si sredio nož. Drške na noževima nisam nikad lakiral, na zadnjem kukriju sam par puta "prefarbal" sa superljepilom, kaj se pokazalo jako dobro. Probaj uzeti lanenog ulja i uroni dršku u njega na 24 sata da se dobro upije. Kasnije samo krpom utrljaš ostatak. Naravno, prije toga moraš dobro ošmirglati drvo, tako dok misliš da si gotov, lagano spužvicom namoći dršku i dok se dignu dlačice na drvetu pobrusi ih. To bi trebal napraviti par puta tako dugo dok više nema dlačica, pa onda u laneno ulje. Tračne pile nisam nikad koristil, jer smatram da su prefleksibilne i pretanke za oštricu, probaj naći pile od gatera, one su deblje i odličan materijal za noževe. Da ne dođe do zabune u terminologiji trajčne su  one kojima su početak i kraj spojeni i okreće se u krug, a pile od gatera idu gore dolje i dimenzija su cca 1000x100x3 mm.
Nadam se da sam ti pomogel. Također bi mogel napraviti od lista od motorke, feder plati, cirkularnih pila... eksperimentiraj sa materijalima i brzo ćeš doći do svog najboljeg materijala za izradu noževa.

--- Kraj citata ---

Hvala na hvali i savjetima.

Sta se tice tih pila ipak san ja upotrebija krivi izraz, ne tracna nego ova druga.

Meni je sad problem sta mi ova rucka izgleda nesrazmjerno sa ostricom al tu nisan moga puno utjecati jer sve sta san ja napravija je umetnija drvo umisto laznog roga sa vec odredjenim dimenzijama. Opseg takodjer nebi minja jer mi ovo dobro lezi u ruci.

Laneno ulje mi je palo na pamet ali ono previse zacrveni drvo i ja san mslija probati sa jednom vrstom ulja koju inace koristim za zastitu i poliranje aluminija...  Ako i ne bude dobro ima masline na pretek a ja san i onako vise pobornik pilanja nego branja maslina ;D

.50AE:

--- Citat: nostromo - 27. 10. 2009. 09:42:46 ---Ostalo je jos samo finisirati drvo i naostriti noz. Imate li kakav savjet za finis sirovoga drva? NE lak.

--- Kraj citata ---

Prije svega  bravooo za rad.
Drvo...hm...uljni finiš tung uljem bi bio moj izbor.

Nikola:

--- Citat: .50AE - 27. 10. 2009. 15:29:45 ---
--- Citat: nostromo - 27. 10. 2009. 09:42:46 ---Ostalo je jos samo finisirati drvo i naostriti noz. Imate li kakav savjet za finis sirovoga drva? NE lak.

--- Kraj citata ---

Prije svega  bravooo za rad.
Drvo...hm...uljni finiš tung uljem bi bio moj izbor.

--- Kraj citata ---

gdje ima  toga za zeti? meni bi trebalo..

.50AE:

--- Citat: Nikola - 27. 10. 2009. 15:31:31 ---gdje ima  toga za zeti? meni bi trebalo..

--- Kraj citata ---

http://www.juricek.hr/inlay.php?sto=lokacije

Ako se dobro sjećam cjena 2,5dl 110kn, 1l 250kn
Imali su i rafinirano laneno za bitno manje novce, ali mi  je tung baš pasao za neke radove.
Samo postupak traje u beskonačnost....12 slojeva na drvetu=mjesec dana, svaki drugi dan po 15 minuta.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju