Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi
NOžEVI
Ry1:
Citao sam svojevremeno ali ovi Skandinavci ce to bolje znati da u tradiciji Laponaca postoji obicaj da deci vec u petoj godini poklanjaju noz.
Znao sam sam nekada(ostarilo se, sta ces) i kako nazivaju takav noz.
Jedino taj ima stitnik, sledeci koji dobiju(ne mislim medju rebra) je klasican puukko bez stitnika.
Verovatno se nece svi sloziti ali posekotine pri rukovanju nozem se cesce desavaju pri uoptrebi tupih nozeva nego pri upotrebi ekstremno (pravilno) naostrenih.
Jednostavno, noz koji ne brije je tup noz za obradu divljaci.
Naravno, reci ce neko:"sa tako ostrim nozem prosecem krzno kune ili lisice"
Desava se, naravno...dok se ne nauci
U ostalom, postoji razlog zasto je hirurski sklapel onako ostar
Schultz and Larsen:
Nemoj da ti ja vadim moj hao hao hao pljus
Stefe, eto vidis da ono o poklanjanju nozeva i jeste to sto jest, praznovjerje pljus
Ja nisam copy paste strucnjak za nozeve. O njima ponesto znam ::), i to sto znam dijelim ovdje sa vama na forumu...Drzim se moje " kad kupujes kvalitet jednom places" ;D Helle spada tu....
E sad koji celik itd, trapere, ti meni nije bitno....bito je da je ostrica ostara i da se ima u sta ubost njom...
Gornji je Jegermeister donji je Fjellman(sto znaci planinski covjek, onaj koji boravi u planini ili pustolov)....ovaj Jegrmester je bas allround, malo jaci za sve mogue poslove...ma za sve...ovaj dole...odlican za deranje....inace sve su za svakodnevnu uporabu...nisu misni
zagi
Ry1:
Nego, znam da je u ova shugava vremena tesko doci do viska para ali ako se nekome posreci a uz to trazi dobar noz za sve i svasta toplo preporucujem
Bark River STS-3 nije da forsiram ovu firmu ali modeli koje sam pomenuo zasluzuju paznju
Štef:
Ovaj moj nož je poklon od Schulca za jednog njegovog posjeta kod mene ( i nije dobio novčić za njega ;D ) - stvarno fantastičan nož, vrlo spretan, fora oštrica i redovit je u upotrebi. Oštricu "drži" , do sad ga nisam nikad brusio osim što ga provučem kroz one priručne bruseve što imaju one valjčiće (jbg. to je za nas koji ne znamo nabrusit nož na štrajhere). Nož za preporučit u svakom slučaju - ak si malo zarezal krivo po kostima kod zgloba ne smeta mu ništa - samo ponovi postupak, malo gore ili malo dolje, svejedno. ;D ;)
Fratt:
Bark River mi se svidja osim sto ima konveksnu geometriju ostrice,nikad nisam naucio brusiti takvu ostricu...ja noz koristim na sve nacine,jedan od njih kod guljenja je i ubadanje gdje radim rupu na kozi da je mogu lakse povlaciti rukom a kasnije stopalom...a kako izradjujem i futrole za nozeve ,dosta sam oprezan jer da bi dobio pravi fitting noza u futroli 100 puta ga guram u futrolu i vadim sto je identicno ubadanju.Kad nemam granicnik to zna biti zayeban posao,koza je mokra a time i drska noza...
Kod guljenja se nikad nisam porezao,tu radim sa finesom..
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju