Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi

Oštrenje noževa

<< < (7/17) > >>

nostromo:
Evo samo jos jedan izvjestaj sa terena.

Skupija san danas vecinu sastojaka za ovaj "recept", falila mi je koza, papir 1600, podloga za misa i neka mocnija polir pasta.

Zadovoljija sam se sa papirom 1200, podlogu za misa san zaminija sa Vileda krpama, polira sam sa pastom koju koristim za fino poliranje inoksa na jahtama a kozu sa krpom koja mi takodjer pomaze za poliranje.

Objekt, neka rasklopna nozina koju sam dobija polovnu od nekoga prije ostrenja nije mogla pririzati onaj najlon koji se koristi za podvezivanje loze.

Nakon ostrenja po receptu kidala je taj najlon u zraku, ruku san sam sebi izbrija do lakta a zena mi je rekla da moja tocka vertikalnog rizanja papira moze u svaki cirkus i da njoj prestanem dosadjivati rol

Pa eto  just za autora recepta i teme d4 d4 d4 d4 d4 d4 

bravarica:
Recept-ludilo, svaka čast.

ri istra:
svaka cast na iscrpnim podacima o ostrewnju,ali imam jedno pitanje?

vidim da ostris od ostrice,a to znaci da ostaje strugotine na samom rubu ostrice???

i ja sam dosta experimentirao sa ostrenjem nozeva,maceta i sjekira...... od rucnih bruseva najbolji su mi se pokazali oni kvadratni jedna strana crvena(gruba),a druga zelena(za poliranje)
nacin brusenja:

brus ostavim u vodi cca 30min polozim na ravnu podlogu i fiksiram( da li sa cavlicem ili nesto slicno,ovosi o situaciji)

pocinjem sa ostrenjem u ostricu pazeci da obje strane jednako obrusim(svakuy stranu po 10-ak puta)
u pocetku brusim cijelu ostricu,a kasnije pojedine dijelove
kad sam zadovoljan osrtinom prelazim na poliranje
sto je zavrsna obrada finija to ce ostrica ostati duze ostrija

neki su perverzni pa zavrsnu obradu vrse o rub kaljenog stakla

evo to su moja  iskustva u ostrenju, neke sam pokupio od "ray mears-a"

a da skoro sam zaboravio,brus mora stalno biti mokar.

jatagan:
Sve to stoji svaka cast.Ali moji nozevi napravljeni od metalurskog celika samo klizu preko papira.Bez dijamanta nista.

OldHunter:

--- Citat: jatagan - 28. 01. 2009. 20:05:36 ---Sve to stoji svaka cast.Ali moji nozevi napravljeni od metalurskog celika samo klizu preko papira.Bez dijamanta nista.

--- Kraj citata ---
Problem je u "kvaliteti" ili bolje rečeno nekvaliteti brusnog papira.
Naime, brusni papir u gradacijama preko 1000 večinom se koristi kod autolakirerskih radova (brušenje kita).
Stoga je i večina brusnih papira koja se prodaju po trgovinama (loše ili vrlo loše kvalitete), odnosno nepodesna za brušenje (kvalitetnih) noževa.
Brusni papiri koji imaju na poleđini oznaku da odgovaraju za brušenje INOX-a su već druga priča.  d4

Ovo je inaće provjereno na vlastitim noževima.  teaa

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju