Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa

Gonic-obuka

(1/61) > >>

lovacpd:
Ljudi, kad niko nece na ovu temu, evo ja cu je poceti.
Vjerovatno su gonici mnogima od vas skoro pa strani psi, tj da vrlo malo lovite sa njima cim ne pisete.
Meni lov sa njima predstavlja jedno od najvecih zadovoljstava u lovu, kad ih ne cujem kao da ne lovim...
Samo, obuka je dosta kompleksna, treba znati usmjeriti psa sta da lovi, najlakse ga je pustiti u loviste sa drugim psima i on ce poceti da goni to mu je u krvi, ali on se uci iskljucivo sam i samo sam. Samo tako se moze napraviti kvalitetan pas od njega. Naravno, prvo treba uvjezbati poslusnost.
Ja licno sam misljenja da ga netreba forsirati rano za rad, negdje u 8-9 mjesecu traba ozbiljnije prici radu sa njim, da tad sve treba biti igra.
Toliko za sad
Pozdrav

SPYDER:
Naravno da treba napraviti poslušnost ali treba i mijenjati gatere stalno i iči u lov gdje ima dosta svinja, meni recimo to nije problem jer imamo takvo lovište gje ima jako puno svinja, prekjučer smo digli preko 50kom u njivama jer nema hrane u šumi i sad izlaze.
Ali ko nema takve uvijete i nema vremena najbolje mu je uzeti školovanog psa 2-3god starog. Ja imam 2 braka i prezadovaljan sam njima. Sad bi si uzeo kopova ali odraslog usput ako zna neko gdje ima nek mi javi

lovacpd:
Licno sam misljenja da gonice treba obucavati u lovistu, tamo gdje ce da lovi. Gateri su nuzno zlo za obuku pasa u radu na d.svinju, ali gonic ne sluzi samo za lov d.svinje. sta je sa lovom zeca gonicem, lisiceččč
Gledao sam balkance kako rade fazana, cak sljuku, doduse, tad vise lice na cunjavce, ali rade ih .
Lov zeca sa dobrim psom zecarom, ma to je fantazija. Pas koji dobro trazi zeca(sitnu divljac), a ako ga upoznamo i sa d.svinjom po koji put u gateru, trazeci po terenu nalazice svinju bez mnogo naseg truda, obilazaka, nailaska na svjez trag.
Takvog mladog psa, tada treba odvajati za lov svinje, prekidati ga kod lova zeca, lisice, pustati ga da samo goni svinju, a bogme i ubijati je pred njim....Ma svi znamo da pas goni ono sto se lovi i ubija pred njim!!!

SPYDER:
Na to sam i mislio na ds jer mi nelovimo zeca zbog toga što mu
se broj drastično smanjio.

Nikola:
Več 25 godina moj stari ima goniče, bilo je tu i pokoji ptičar, ali večinom posavci i istarci. Sa 5-9 mjeseci puštamo ga u polje gdje ima zeca, fazana i lisice. On polako več tada počinje detektirati mirise, tragove i polako se uči osnovnim nagonima goniča.
Usporedo ga vodimo i u gater... Što više gatera to bolje. Svinje u gaterima su različite. Neka je pasivna, neka se dobro kreče, itd...

Do odličnog goniča treba dosta rada, do prosječnog nešto manje, ali sve se svodi da sa psom treba raditi, i raditi... 

Pozz

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju