Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa

Gonic-obuka

<< < (18/61) > >>

lovacpd:
Drug, volio bih da vidim obucenog gonica svinjara sa godinu dana!!! Mislim da se takav "zlatom" placa.
Ponovo ponavljam vrijednost gonica i jeste u tome da on trazi!
A kako ga nauciti trazenju, ako ga vi dovodite svaki put do divljaci
I opet se javlja mjerilo dobrog gonica rad na DS!
Upoznavanje sa lovistem je bitna stvar u obuci mladog psa! Tu stice naviku da se odaljava od gazde i da trazi nesto.... i da se periodicno vraca!
Da li je ogradjen prostor loviste? Stadion? Zec u kavezu? Nalajavanje na zeca? zec treba da se podize
Ok je ovo imati divljac, i trenirati psa- ustedi vrijeme ali tako se ne moze pravilno obuciti gonic, skraticemo ga, zakinuti na trazenju, istrajnosti....
I nikad obucavati mladog psa pomocu straog iskusnog, pa cak ni dva iste starosti!

SEJFO:
 Je.bi ga Lovac iz Ljubije (nemoj sa starim psom obučavati) pa ni ja nisam znao j...ti dok prvo nisam  vidio ili mi pokazali . . . . . ;) ;) z10  (šalim se al malo ipak mora sa starim)

lovacpd:

--- Citat: Sejfo - 30. 10. 2008. 16:54:54 --- Je.bi ga Lovac iz Ljubije (nemoj sa starim psom obučavati) pa ni ja nisam znao j...ti dok prvo nisam  vidio ili mi pokazali . . . . . ;) ;) z10  (šalim se al malo ipak mora sa starim)

--- Kraj citata ---
A gdje je tu onda INICIJATIVA?!
Ako je starac(starka) tu pa sve zna?

donet:
OK. Ja sam govorio o obuci psa i upoznavanju sa divljaci koje traje godinu dana, ali sam lepo reko da tek nakon toga pas se izvodi u otvoreno loviste, i da taj pas u tom lovistu zna sta da trazi.Jer se ljudi zale da izvode psa u loviste, a on nemoze raspraviti trag, slabo goni... Naravno da bi pas uspesno nasao divljac i naucio se pretrazivanju terena, za takove stvari psu je potrebno "iskustvo", znaci posle godisnje obuke i upoznavanja divljaci pas se izvodi u loviste da uci da trazi po terenu. Ali je po meni bitno prvo vise puta ukazati psu sta treba da goni, pa kada dobro to utuvi u glavu sta treba da goni, onda ga obucavati u otvoreno loviste kako to i da radi.

Medjutim na kraju nije svaki pas isti, nema svaki pas isti kvalitet nosa, isti temparament.
Po meni jazavicari daleko bolje nalaze i gone svinju i mislim da brze uce sta treba da rade. Mozda je razlog tome i to sto jazavicari nisu mnogo zastupljeni u odnosu na druge rase pasa, tako da je njihova "krv" najcistija. Medjutim i oni imaju neke svoje mane. Jbg svetu se nemoze ugoditi :)

Ovu su po meni neka osnovna pravila za obuku psa.
UPOZNAJ PSA SA DIVLJACI PA ONDA SA NJIM U LOVISTE.

Nazalost vecina nas nema vremena za neku temeljnu obuku psa i svi bi da imamo kvalitetnog psa sa sto manje rada. Neko i uspe u ovome ali vecina NE.

Nermin:
Donet ja sam praktikovao nešto od tih treninga sa zecom ali jednostavnije kupio zeca i bacio ga 20 m u snijeg udaljen od ostriga jedno 10 m. Poslije sat sam naišao sa kujom ali iz suprotne strane (tada je imala oko 6 mjeseci) i reagovala je super, odmah za zecom u ostrige (sakrio se instiktivno u ostrige mješanac neki između divljaka i domaćeg), sama skontala i odradila trag i izvukla ga živog iz ostriga te ga onda uzela lupat ja bodrio malo i onda oteo zeca bilo mi ga žao. Više puta je ponovljeno da gonič pokazuje nos na zecu i lisici i stim se slažemo. Puštanje sa sjedenjem mladog psa u lovištu bogatom zecom je dobra stvar kombinirano češće rano ujutro i ponekad naveče posebno ako se zna gdje zec leži. Problem je kod mene bio što nema puno zeca al nekako sam se snalazio i zadovoljan sam radom svoje kuje mada je još mlada tek 17 mjeseci. Što se tiče svinje mislim da goniča treba na svinju preferirat samo da se upozna sa njom u što većem gateru sa mogućnošću traženja i to tek kad se dokaže na zecu i lisici poslije godinu dana najmanje. Naravno ovdje govorim o svestranom goniču gdje sa jednim psom možeš lovit više divljači i srne naravno >:(

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju