Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
IPO
ralf:
Dragi kolege ako bi netko bio ljubazan i opiso mi kako izgleda polaganje IPO u praksi i koji uvijeti moraju biti zadovoljeni za dobru ocijenu psa, koliko dugo mora tražiti goniti.
Nisam nikada gledao polaganje, a imam mladog psa kojeg bi uskoro vodio na polaganje, pas je brak, radi na tragu i sada ima 9 mjeseci, pušta glas na tragu, još ne goni dugo ali to je i razumljivo.
Kada je najbolje vrijeme za iči na IPOč Što ako ne proče ima paravo poonovno polagati i koliko putač
Hvala na odgovorima i dobra vam kob!
dean:
Pošto je stanje u našoj kinologiji takvo kakvo je, nisam čuo da se igdje evidentira koliko si puta išao na ispit sa istim psom. Sa psom bi trebao položiti IPO da njegovih 18 mjeseci, ali se to naravno ne provodi u praksi. Knjiga po kojoj se i danas možeš ravnat je Ivan Richter, Lovački psi. Tamo ti sve piše. Ne treba ti biti problem ako ne goni dugo. Kaj će ti pas koji godni 2-3 satač Ti bi doma a on goni i još ako mu se ne posvetiš dovoljno pa ga ne možeš dozvat, eto ti bruke a ne ponosa. IPO ti se polaže na gonjenju zeca. Psu je najteže taj trag izraditi jer mu za to treba nos i to niski nos, a prije svega je test na pucanj. Ali imaš sve u knjizi! Javi kad položiš!
ralf:
Ma nisam rekao da treba dugo goniti,samo kažem da je za mladog psa i par minuta OK.
Hvala na odgovoru potražim knjigu pa prolistam.
dean:
--- Citat: ralf - 02. 10. 2007. 14:20:37 ---Ma nisam rekao da treba dugo goniti,samo kažem da je za mladog psa i par minuta OK.
Hvala na odgovoru potražim knjigu pa prolistam.
--- Kraj citata ---
Kaj znači par minutač Jel mu divljač bježi jer je spor ili jer ima loš nosč Ali pustimo tu procjenu sudcu koji će ti sudit psa. Svejedno pročitaj čim više knjiga kako bi mogao biti objektivan, pogledaj čim više utakmica da možeš usporečivati i znati kaj se od tvog psa i tebe traži na ispitu. Sretno!
ralf:
Ma ne kolega nego ja to prpisujem tome jer je mlad, nepunih devet mjeseci.Tek je počeo puštati glas na tragu. ma otiči ću na koju utakmicu da vidim kako to izgleda, to je najbolje.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju