Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
IPO
Kljunko:
Dečki hvala na informacijama ne bih se brinula da mi recimo sudac za IPO dođe sam na neku livadu pa da mu pokažem kako pas radi. Znam da bi on to dobro odradio jer sve radi tipično za pasminu ali među drugim psima, u gužvi, nisam sigurna kako če reagirati jer nikad nije bio u takvoj situaciji. Mlad je još i kad vidi druge pse samo bi se igrao pa se bojim da neće odraditi sve kako treba.
PS. Redzo uz dva teenegera u familiji morao se oko Nove godine priučiti i ne petarde ali nismo ga izluđivali zagi
dean:
--- Citat: REDZO - 13. 03. 2009. 00:57:08 ---znam ljude koji su petardama"izludili" kerove u pogonima na d.s. pa istim petardama hoće da im eliminiraju strah od pucnja(opet kad gone d.s.)naravno psi napuštaju gon,iako i nemaju problema sa ispitom na pucanj na IUO/IPO(puca se iz lovačke puške na daljini od 20.m.)
Kolega dean mirnoča na pucanj se ispituje 2x u razmaku od pola minute pa neke "iznenadi" i drugi pucanj.....dakle..........
--- Kraj citata ---
Da ponovim, bitno je kako pas reagira nakon kaj ga pucanj iznenadi. Da li hoće iz kože iskočit i pobjeć ili gleda oko sa dozom radoznalosti...
STARI AVDZIJA:
--- Citat: Kljunko - 13. 03. 2009. 07:31:35 --- Dečki hvala na informacijama ne bih se brinula da mi recimo sudac za IPO dođe sam na neku livadu pa da mu pokažem kako pas radi. Znam da bi on to dobro odradio jer sve radi tipično za pasminu ali među drugim psima, u gužvi, nisam sigurna kako če reagirati jer nikad nije bio u takvoj situaciji. Mlad je još i kad vidi druge pse samo bi se igrao pa se bojim da neće odraditi sve kako treba.
PS. Redzo uz dva teenegera u familiji morao se oko Nove godine priučiti i ne petarde ali nismo ga izluđivali zagi
--- Kraj citata ---
Pas koji se ispituje nevezan na pucanj se i ispituje sam bez prisustva drugih pasa i (ili samo sa odloženim psima)odložen je.Vodić treba da se skloni i da nije u vidnom polju psa niti s njim ima drugu komunikaciju za vrijeme provjere mirnoće na pucanj.Na poziv sudca dolazi i prilazi psu.Pas treba da ostane miran i pozoran ćitavo vrijeme dok vodić dođe do njega i preuzme ga (s ili bez povodnika)Tako izrađena mirnoća na pucanj(dva) je za odličnu ocjenu i viši koeficijent kojim se množi.Lakša odstupanja se ocjenjuju u zavisnosti od stepena odstupanja nižom ocjenom.Pas koji otkaže poslušnost (udalji se)diskvalificira se.
Lakše pomjeranje ili korak dva od mjesta odlaganja snizuje ocjenu ali je zato koeficijent povoljniji pa donosi više bodova.Naravno kretanje još bez povodnika uz nogu donosi pozitivan utisak na sudca u konačnoj odluci ocjene za poslušnost.
S petardama što dalje od pasa problem su što daju neku detonaciju veoma neprijatnu za pse,pucanj iz oružja je ipak nešto drugo.
Kljunko:
Mi položili, gemist!
Zoran:
--- Citat: HunterDon - 09. 02. 2009. 01:24:06 ---Evo, da ne otvaram novu temu, imam pitanje, a tiče se i IPO-a...
Kako izgleda pravilno aportiranje? Kad pas donese pernatu divljač, može je sam pustiti ili mora sjesti i čekati zapovjed vodiča... znači, drži divljač u sjedećem položaju tako dugo dok mu vodič ne naredi da pusti...? d7
--- Kraj citata ---
ovo nema veze sa IPO!!!
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju