Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
obuka štenaca
kerber:
nije osobni problem mada sam i sam znao biti u sličnoj situaciji ali znam za nekoliko primjera. ja osobno u takvoj situaciji gledam da se krećem lovištem isključivo putevima između poljoprivrednih površina sa štencima pod kontrolom a uz malo truda uvjek će se naći koji zec u blizini puta ili fazan što je dovoljno za prve kontakte. gledam da idem što ranije u zoru ili pred mrak 1-2 sata i dosta često to namjerno bude 300-500 metara ublizini naselja što takođe u slučaju neugodnih opaski opet ide u moju korist. takodje se trudim da čim pas protjera dovoljno za IPO da završnu obuku odradim na terenima svoje udruge što najčešće i bude izvan lovne sezone pa vikendom imam više vremena. sve u svemu obavezno bez oružja i bez sakrivanja i poslje nekog vremena i oni shvate da ne kršiš nijedan zakon pa se naviknu ,prvo vreme bude neugodnosti ali što se mora mora se z6
almir:
evo ovo sam naso u zakonu o lovstvu
Članak 55.
(1) Pastirski psi smiju biti u lovištu samo uz stado.
(2) Pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada.
(3) Lovoovlaštenik ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem protivno odredbi stavka 2. ovoga članka, bez naknade vlasniku psa i mačke.
(4) Nije dopušteno ukloniti pse koji u organiziranom lovu, na ispitima ili utakmicama pasa u gonjenju divljači prijeđu u drugo lovište.
znaci ako je pas pod nadzrom ideš kud hoceš
dean:
Ja bi dodao, nadzorom i kontrolom. Jer mnogi nadziru svog psa i na 500 metara a nikako ga nemaju pod kontrolom.
Zoran:
--- Citat: almir - 28. 10. 2008. 18:23:37 ---evo ovo sam naso u zakonu o lovstvu
Članak 55.
(1) Pastirski psi smiju biti u lovištu samo uz stado.
(2) Pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada.
(3) Lovoovlaštenik ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem protivno odredbi stavka 2. ovoga članka, bez naknade vlasniku psa i mačke.
(4) Nije dopušteno ukloniti pse koji u organiziranom lovu, na ispitima ili utakmicama pasa u gonjenju divljači prijeđu u drugo lovište.
znaci ako je pas pod nadzrom ideš kud hoceš
--- Kraj citata ---
isto negdje stoji da pas mora biti na lajni! to se podrazmjeva podnazoromu vecini slucajeva!
ako se nađes u lovistu sa psom, i tamo te sretne neki lik cije je njegovo loviste on tebe moze komotno da prijavi!
pa tako kad si vec prijavljenj onda ti dokazuj da to nije tako itd...
kerber:
Drugačije se tretira odrasli lovni pas koji već ima položen ipo ili je stariji od 18 mjeseci jer realno već može razgoniti divljač kojom gospodari neka udruga i možda ni oni ne izvode svoje pse osim na dio terena predviđenim za trening. Takođe mi je u redu neizvoditi odrasle pse u lovište osobito izvan lovne sezone i to podržavam osobito jer je kontrolirati takve pse osim možda ptičare jer imaju manji radijus kretanja vrlo teško. Bazirao bih se isključivo na izvođenje štenaca u prirodu gdje mislim da je najvažniji faktor starost jer štene uvježbava prvo kretanje po prirodi uči pratiti i ispravljati tragove ,dolazi do prvih kontakta sa divljači i razvija kontakt s vodičem.Štene u toj dobi još uvjek ne čini štetu kreće se u blizini vodiča i vezano je uz njega jer još je ovisno o vođi čopora pa tako ako i malo potjera vrlo brzo se vrati nazad. Takođe smatram kad štene ozbiljnije proradi na vlasniku je da realno ocjeni da pas sada već ugrožava nečije lovište i da je vreme da ga počne voditi u lov ili na zato predviđne terene svoje udruge bez obzira na udaljenost. Najveći problem su ljudi koji neznaju ništa o psima pa reagiraju čim vas vide u svom lovištu sa psom a neznaju procjeniti što se događa već vas odmah smatraju uljezom. U vezi povodnika pas smije biti odvezan u prirodi uz prisustvo vlasnika ako se kreće do 50 metara od vlasnika i nikog ne ugrožava bez obzira bio lovni ili ne.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju