Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
pravilnik o radu na krvnom tragu
scaut:
Što se tiče dužine krvnog traga 400 m kod nas se koristi za polaganje IPO.Znači dvije petlje s tim da te sudac 2 puta upozorava ukoliko ti je pas otišao s krvnog traga više od 50 m i na kraju se ocjenjuje čuvanje divljači.Ostavljaš psa kod divljači sakriješ se ti i sudac da vas pas ne vidi i onda dolazi markirant na kojeg bi pas trebao reagirati.Prije toga svega sudac ocjenjuje vodljivost i odloživost s pucnjem.Što se tiče starosti krvnog traga kod nas se krvni trag radi dan prije a ispiti se polažu drugi dan tako da da je svakako stariji od 16 sati.Poželjno je da se pravi u djelu lovišta gdje obitava srneča divljač da sa odmah vidi da li pas razlikuje krvni trag od svježeg traga divljači.
Što se tiče čuvanja po pravilniku pas treba čuvati divljač ma da moje osobno iskustvo govori drugačije pogotovo što se tiče hanoveranaca.
STARI AVDZIJA:
Kolege pozdrav,hvala na interesu i na sugestijama.Naravno da se uvijek to može dopunit i izmjenit.Da napomenem samo različit je krvni trag na ovim proširenim utakmicama za goniče i to je relativno kratko ili bolje reči više je"vruči trag" ili se povuče povlaka(vlečka) pa se ispituje(neobavezan predmet) cuvanje divljači što je po mome mišljenju u ovom pravilniku bespotrebno jer veča nagrada da se pronađe divljač izgubljena za lovca i za psa nema a ako mu je urođeno da plijen brani od nepoznatih neka mu bude ako pas nije agresivan na neznance čemu ga opterečavat uostalom to je uglavnom bitno kada pas stigne divljačpo "vručem tragu" dakle još u samom lovu obično na crnu divljač.Dakle ovo bi trebalo da zaista bude ispit za krvosljednike.
Što se tiče sugestija mrkog super su i traba to uvažavati a naročito kod dužine traga i odnošenja plijena(predaje)ja sam i očekivao da če od slovenaca doći dobri prijedlozi jer su čini mi se sa največim iskustvom.Što se tiče temparature to je čisto formalno da se psi ipak nebi ispitivali kada su temperature ispod nule jer priznačemo to ipak ne omogučava isparenje mirisa a sam pritisak zraka je informativno jer imamo bolju predstavu o "dizanju" boljem mirisa ili više"prizemljenom"dakle zavisno o pritisku pa tako je moguče da pas radi brže ili malo sporije (na ispitu) naravno.Puno vam hvala nastojaču neke sugestije ugraditi u pravilnik
Najbitnije je da iole izvježban pas zaista bude praktično koristan u pronalaženju ranjene odbjegle divljači(praktično).U FBiH je Zakon o lovstvu propisao korisnicima lovišta (koji gazduju) i love naravno visoku divljač da obavezno moraju posjedovati dva psa(najmanje)za rad na krvnom tragu.Dakle ja sam za to da od toga zaista nešto praktično bude a ne da (mi sudije) i vodiči se foliramo,jer zaista koga u principu bi folirali nego nas same.Živjeli mi.
zelenadolina:
Zanimljiva tema,svaka čast.
STARI AVDZIJA:
Korigovan i prerađen pravilnik na dan 20.02.2010 god. pozdrav avđija...
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju