Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa

pravilnik o radu na krvnom tragu

<< < (2/3) > >>

Tava:
Redzo bravo  just just! Tako se to radi. Ja bih samo dodao da kolege lovci ne razmišljaju puno. Rad sa krvosljednicima je izuzetno zanimljiv. U tome dijelu su kolege iz Slovenije za sada malo ispred ostalih sa područja bivše Juge. Kod nas u Hrvatskoj se u zadnjih nekoliko godina puno toga pomaklo na bolje. Imati psa krvosljednika je veliko zadovoljstvo, može biti i prilično unosno jer je tržište pasa u velikom minusu kada su krvosljednici u pitanju (ja sam Hanoversku krvosljednicu staru 6 mjeseci platio 1000€, a danas godinu i pol kasnije sa položenim ispitom u 2. nagradnom razredu od 112 bodova) vrijedi najmanje 3000€.

Pozdrav

mrki:
Redzo svaka čast i pohvale za trud. d4 Ja bih ti samo dodao par stvari iz pravilnika koji se koristi u Sloveniji. Dužina traga je na ispitu za krvni trag 1500 do 2000 koraka ili 1000 do 1500m, koristi se krv isključivo divljači koja je na kraju traga po mogučnosti od točno tog komada koji je na kraju traga bez ikakvih dodataka krvi,uzima se 0.3 do 0.5l krvi na trag,trag je star najmanje 12 sati,pas se ne smije udaljiti iz vidnog polja vodiča,pas  smije skrenuti sa traga maksimalno 50 koraka nakon čega ga sudac popravlja,najmanja udaljenost izmedju psa i vodiča nije važna,vodiča i psa smiju pratiti samo sudac i pomočnik suca, publike nema u vidnom polju, na kraju traga vodič odnosi pljen i predaje ga nekome drugom, to zato da pas ne izgubi volju za radom. Ako se jednostavno odvuče psa od pljena to nije nagrada nego kazna i nije mu jasno zašto ostavljate pljen tamo, a kad vidi da je vodič uzeo pljen je zadovoljan i zna da je obavio posao kako treba.

Iz iskustva mogu samo reči da treba krvni trag raditi što je duži moguče(postupno ga produživat kroz školovanje psa) jer se zna desiti da se pas navikne na kratke tragove i nakon naučene dužine jednostavno prestaje tražit jer izgubi volju.

Pas ima nevjerojatan nos zato se dogadja da (ako je na tragu korištena krv teleta ili mješavina a na kraju traga je srna) je pas zbunjen i uopče ga ne zanima srna jer nema isti miris kao na tragu i hoče tražiti dalje jer osječa da nije našao pravu divljač.

Ako se psa pušta sa povodca zadnjih 100m kao pokazača, svi prisutni se moraju tako sakriti da ih pas ne vidi jer ako vidi bilo koga u blizini pljena neče ga ostaviti i zna se desiti da počne trgati jer se boji da bi mu oduzeli pljen ako ode po vodiča.

Vjetar i temperatura nisu jako bitni jer tu se radi o radnom ispitu, ni kad ideš u lov ne gledaš temperaturu isto kao što ranjena divljač ne gleda odakle puše.

Malo sam se previše rspiso ali samo još ovo da kažem Pas nije auto i ne vodi ga se na tehnički, ima svojih dobrih dana a i loših, on vidi svjet sa nosom i ne zna šta mi tu pišemo zato je za psa najjednostavnije uvjek najučinkovitije z6

scaut:
Mrki je u pravu što se tiče kolega iz Slovenije. Za utakmicu ti je krvni trag malo kratak i pre svjež. A na kraju treba psa ocjeniti i u čuvanju divljači.

mrki:
Tako je i čuvanje se ocjenjuje iako se u sloveniji vode oštre polemike o tome, neki "stručnjaci" su uvjereni da je u današnje vrijeme čuvanje napotrebno i žele ga isključit iz utakmice, po drugoj strani smo u praksi više puta čuvanje koristili i ne slažemo se s tim mišljenjem.

scaut:
http://i48.tinypic.com/2expz07.jpg
http://i50.tinypic.com/9068ts.jpg

Evo kolega dvije ocjenjivačke liste da usporediš sa svojima slične koriste i kolege lovci iz Slovenije.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju