Optike i nosači > Optike
Best buy optika za IZH 18 mh 30-06
zhrvoje:
Tu je netko malo polupao loncice sa ovim izlaznim pupilama itd.....
perop:
--- Citat: zhrvoje - 14. 05. 2018. 15:22:16 ---Tu je netko malo polupao loncice sa ovim izlaznim pupilama itd.....
--- Kraj citata ---
Zlatko Ciganj "OSNOVNO O DALEKOZORIMA"
teaa
"Izlazni otvor (pupila) Izlazni otvor je veličina krugova svjetlosti koje vidimo gledajući kroz okulare odmaknuti od njih dvadesetak centimetara dok je dalekozor usmjeren u svijetlu pozadinu. Veličinu krugova možemo jednostavno izmjeriti ako ih projiciramo na milimetarski papir (rub krugova mora biti oštar). Oni predstavljaju snop svjetlosti koja izlazi iz dalekozora. (PRISJETIMO SE (POLARIS: 4/2001): Izlazna pupila (mm) = promjer objektiva/povećanje) Veličina izlazne pupile dalekozora obično je oko 5 mm (7x35, 8x40, 10x50..). Kod dnevnog promatranja kada je zjenica promjera 2-3 mm kroz zjenicu ne prolazi svjetlost sa rubova objektiva, pa veličina objektiva nije važna danju. Kod promatranja noću kada je promjer naše zjenice oko 7 mm, sva svjetlost iz pupile dalekozora ulazi u oko i veličina objektiva je važna. Nije poželjno da je promjer izlazne pupile veći od promjera zjenice jer tada sva svjetlost ne ulazi u oko".
z10
Neno:
Dećki ja sam od terije pročitao dosta i to drži vodu ali praksa je praksa.
Ja se lagano smjestim u vrtnu stolicu optike ili dalekozori ispred mene i suhozida cca 65 metara udaljen.
Pa onda nema marketinških fora, ili vidim rub kamena ili ne, ubacim tu i tamo papir A4 s odprintanim uzorkom za US Navy test razlučivosti i to je to.
Zanimljivo kako neka zvučna imena jedva izvuku neriješeno s nekim novim imenima ili opet stare krame koje vrijede parsto eura pušu za vrat novim igračkama.
deeejan:
zasto ne podijelis ta testiranja s nama, neno?
zagi
Neno:
Pa imaš malo toga na temi o dalekozorima ali ne volim puno pisat o nekim stvarima jer odmah ispadne da drukam za ovog ili onog.
Vanguard endeavor je kupio kolega na moju preporuku j u tom rangu cijena je odlićan dvogled, meopro HD je isto fantastičan dvogled za novac itd. dok kahles dvogledi iako imam njihovu optiku na kombinirci ne vrijede te novce.
Kako vidiš glavni kriterij mi je vrijednost za novac, ima fantastičnih stakala od velike trojke ali koštaju puno previše, ko može platiti dva soma eura za nešto šta ima 3-4% bolje performanse od nečeg za 1000€ super, blago njemu, ja se trudim pronači nešto za oko soma ili manje a da je jako blizu ovim spravama od 2000+.
Ako padne i razbije odem neveselo i kupim drugi ne dođu mi suicidalne misli medicusuper
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju