Optike i nosači > Optike
KAHLES optika
Ry1:
pokusacu da fotografisem sta se desava, mislim da ce biti jasnije
Falkon:
podebljavanje ruba tubusa na manjim povećanjima primjetio sam i ja na dosta optika. Također sam primjetio da se to dešava ukoliko podešavamo na okularu dioptriju oka (izoštrimo sliku) na veće negativne vrijednosti (npr. -2 i više). Kada vratimo korekciju na nultu vrijednost ili odemo na pozitivne vrijednosti rubovi se vrate na normalu debljinu. Probao sam to na Meopti, Swaru i kod oba se to dešava. Oba imaju končanicu i prvom fokalnom planu. Na jeftinjaku od Pro-lux-a koji mi ima končanicu u drugom planu to nisam primjetio. Istina kod njega i nema neke razlike kad pokušam podesiti dioptriju. To sa končanicama u prvom ili drugom planu pretpostavljam da nema veze već isključivo sa podešavanjem dioptrije na okularu ciljnika.
Ry1:
Fotografije nisu bas najbolje ali su dovoljno dobre da objasne o cemu sam govorio. Uvecanje 12x daje pun krug u okularu i zidovi tubusa se ne vide
Uvecanje od 3x povecava vidno polje ali kompletna slika je manja zbog "tunela", Napominjem da promena diptrije ne utice na ovu pojavu.
Sama cistoca slike nije u pitanju, sasvim je zadovoljavajuca za ovu kategoriju, iz tog razloga se i nisam trudio da posebno izostravam kameru nego samo da skerem paznju i objasnim "tunnel vision"
Nazubljeni gumeni prsten koji sluzi za promenu uvecanaj nije zalepljen nego samo navucen. Nije labav ali nije ni posebno cvrst i pitanje je kako bi reagirao kada bi ispod njega usla voda ili na ekstremno visokim temperaturama
josip89:
to sam ja vidio i na swaru 2-12 50 Z6i možda ne u tolikoj mjeri
ali meni to nije smetalo jer sam računo malo povećanje pa zato a slika čista nema paralakse
sad zbog čega je to e tu ja nisam stručan
Kaligula:
Nazubljeni prsten je netko prije tebe očito potrgao,jer to tako ne izlazi iz tvornice vjeruj mi.
Imam prijatelja koji nosi KAHLES -a CSX 1,1-4x24 i C 2,5-10x50 već 5 godina po Africi,Aljasci i tu kod nas po lovištima ...
Nikad nije imao problema te vrste.
Medo nosi svoga CSX-a Multi Zero već dvije godine pod nemogučim uvjetima i nije imao problema.
Mislim da je najbolje da optiku odneseš u trgovinu gdje s kupio taj komplet i tražiš da ti je pošalju na popravak.
Sa strane KAHLES-a to neće biti nikakav problem,uvijek su vrlo korektni prema svojim mušterijama.
Žao mi je zbog tako lošeg iskustva sa KAHLES-om.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju