Optike i nosači > Optike

MEOPTA optike

<< < (165/193) > >>

dar11:
Nisam htio sve nabrajati pa sam napiso "sve". Naravno da se uspoređivala i paralaksa koja je kod svih uspoređivanih optika fiksno podesena na 100 m. Na daljinama 25, 50 i 75 m na koliko smo promatrali paralaksu, kod svih je "zanemariva" cca 1 cm maksimalno na manjim daljinama. Zeiss duralyt 2-8x42 najbolji u paralaksi, a najgori u propusnosti svjetla i najlosiju sliku koja je uza rub strasno mutna sto se nije moglo vidjeti niti na optikama za 100 €.  Opet kažem Zeiss košta 20.000 kuna pa na više ako hoces optiku za sebe, osim ako je bitno samo ime na optici koje bi mogli vidjeti prijatelji u lovu.

roger:
Decki, jedno pitanje:
Kako usporedjujete paralaksu?

dar11:
Optiku fiksiram u stalak, samu ili sa karabinom, a onda optiku naciljam u centar mete sa centimetarskom podjelom i bez diranja optike pomicanjem glave gore - dolje i lijevo - desno promatram koliko se optika pomice. I tako na daljinama na kojima me paralaksa zanima. Pomicanje centra optike tocke ili kriza u odnosu na metu je paralaksa.

grom:
???????????

roger:

--- Citat: dar11 - 19. 07. 2016. 10:18:48 ---Optiku fiksiram u stalak, samu ili sa karabinom, a onda optiku naciljam u centar mete sa centimetarskom podjelom i bez diranja optike pomicanjem glave gore - dolje i lijevo - desno promatram koliko se optika pomice. I tako na daljinama na kojima me paralaksa zanima. Pomicanje centra optike tocke ili kriza u odnosu na metu je paralaksa.

--- Kraj citata ---
Da, to mi je poznato.
 Medjutim, kod pitanja sam mislio na usporedjivanje paralakse dviju razlicitih optika, ako sam dobro shvatio prethodni post. Obicno lovacke optike imaju fiksnu paralaksu na 100 metara, pa se po meni tu nema sto usporedjivati.

Inace, misljenja sam da je fenomen paralakse previse naglasen.

Da bi se paralaksa eliminirala, potrebno je glavu i oko postaviti u centar okulara, a osnovna indikacija je da sjena sa strane u objektivu bude jednaka, odnosno da nije veca, ili manja sa neke strane, Ukoliko je sjena jednaka, tad je i paralaksa anulirana, ili barem minimizirana, a samim time i zanemarljiva za lovacke distance.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju