Optike i nosači > Optike

Optika za pogone

(1/24) > >>

E2rd:
Zdravo svim lovcima dobre volje !
Uskoro kupujem kombinirku Steyr Mannlicher duett u kalibru 30-06/12-76. Puška če biti prije svega namjenjena pogonskom načinu lova. Razmišljam o širokokutnoj optici sa početnim povečanjem 1x. Zadnje vrijeme razmišljam o Kahlesu Helia 1-5X24. Ima li tko kakva iskustva sa tom optikom. Možda kakav savjet, komentar, iskustvo, prijedlog.....
LP! E2rd     

grom:
Moj Edo svaka čast na izboru, ako si možeš priuštiti Kahles kupuj i ne razmišljaj. Samo ja u kombinaciji, tj. puški prelamači ne bih 30-06 već neki R kalibar, recimo 7x65R . zagi

E2rd:
Jedan od razloga zašto nabavljam kombinirku u tom kalibru je i taj da več imam karabin u kalibru 30-06. Ne bih želio da imam tri vrste različite kalibarske municije. Za sada se mi je taj kalibar pokazao dobar da ne kažem u superlativima što mislim o njemu. Ne kažem da možda ne postoji kakav drugi kalibar koji je univerzalniji od toga i kojeg drugi lovci više preferiraju. Meni, mom načinu lova, divljači koja je u lovištu, mojoj predpostavki o lovačko 'pravilnom' strelu i terenu na kojem lovim po mojoj procjeni taj kalibar odgovara. Nisam pobornik a ni moje lovište zbog konfiguracije terena ne dozvoljava gađanja divljači na velike razdaljine. Osim toga mislim da se sa večom razdaljinom pojavljuje veča mogučnost ranjavanja divljači, a nama lovcima je koliko je meni znano i kako su me učili prioritet da divljač koju odstreljujemo padne u vatri ili se barem trudimo da to postignemo. Toga se i pokušavam držati. Rađe pustim divljač da ode nego da pucam na razdaljinu koja nije u skladu sa mojim načelom na tu temu. Doči če drugi put a isto tako i ja. Pa ako se i ne sretnemo više neka joj je sa srečom. 
Da li zbog izvlakača čahure, lakšeg vađenja iste, preciznosti ili možda zbog nekog trečeg razloga se misli da taj kalibar nije primeran za kombinirku? Zahvalan bih bio za objašnjenje. Prihvačam sve sugestije. Želio bih i neki komentar na samu optiku, pa ako vam nije teško pisati a danas je subota i ima se vremena, barem večina lovaca, molim za kakav komentar i na tu temu...         

lovac10:
Pa što se može reč o toj opciji, večina lovaca bi rado složila takav komplet jer je to po meni  1liga

Laufer 223:
Što se tiče izbora širokokutne optike izbor je vrhunski, možda izabrati končanicu sa svijetlečom točkom radi lakšeg pračenja divljači u pokretu. E sad  što se tiče puške prelamače, prednost bi dao R kalibrima. Razlog? Patrone sa žljebom (koje nemaju rub) fiksiraju se u ležištu pomoću zuba na izvlakaću koji ulazi u žljeb čahure. Događa se istina rijetko, ali se događa da taj zub preskoči pa nastaje problem sa izvlačenjem prazne čahure. Ako se love svinje u guštari prvi moj izbor bio bi 9,3x74 R nakon njega 8x57 JRS za sve ostalo zadovoljava 7x65R

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju