Optike i nosači > Optike

SCHMIDT & BENDER

<< < (92/99) > >>

roger:

--- Citat: Goran - 17. 12. 2018. 01:15:56 --- Ako vas zanima popricajte sa roniocima ili potrazite Dr Gosovica ako je jos ziv i ako je jos uvijek u Splitu.

--- Kraj citata ---

Nakon Gosovica, mislim da se niko nije ozbiljno bavio ronjenjem sa znanstevnim pristupom u nas.
Sta je on napisao, to je i danas nepromjenjena biblija ronjenja. najvazniji radovi su mu "Ronjenje u sigurnosti" - nekoliko izdanja, i kruna svega "Prirucnik za komercijalna i mornaricka dubinska ronjenja" u koautorstvu sa svojim sinom.

Za gubitak boja iz spektra, kad svijetlost prolazi kroz gusti medij:
Prvo je u vodi gubi crvena boja. Ona nestaje na 1 do 3 metra dubine, i kako nestaje pretvara se u smedjkastu boju, koja se takdojer opet gubi s povecanjem dubine. nakon crvene nestaju narandzasta, zuta, zelena, a mislim da se zadnja gubi plava.

Do 40 tak metara dubine, uslijed gubitka svjetla prolaskom kroz gusti medij vode - zbog apsoprcije, povrsinske refleksije i difuzije gube se sve boje iz spektra. Na 40 metara sve je postaje crno bijelo.

I crno - bijjela vidljivost onda ostaje do potpunog gubitka svjetolosti na 200 tinjak metara.
Ako se uzme umjetna svjetelost, reflektor, boje se vracaju - pa su onda tako i dubinske fotografije danas u punom spektru boja po ronilackim casopisima jer se slikaju pod umjetnim svjetlom.

Kad se gubi sunceva dnevna svjetlost, boje se gube.
Mi znamo da su lisce, trava i suma zeleni.

Pa onda u duboki sumrak cesto nismo ni svjesni da je pomalo sve postalo crno bijelo...

A vjerojatno onda kad se i u sumi upali svjetlo, onda niko ni gleda boje lisca nego brze-bolje kroz optiku trazi di su svinje, pa onda ovaj fenomen ostaje nezapazen. hao

Goran:
Legendu ronjenja sam upoznao davne 1981 u Splitu na ronilackim testovima u centru. Nadam se da je jos ziv.  I moj diplomski je svojevremeno bio vezan za ronjenje. Njegova knjiga je bila zakon u ono dobra ali smo imali i nesto njemackih i talijanskih znanstvenih i prakticnih  literatura. Mares, Cressi, Admiral, Scubapro  sve smo imali a najvise srce i mladost. Na jedno duze ronjenje na Visu je i on dosao. Sto se tice gubitka boja potpuno si u pravu.

roger:
Jeste ronili na kisik, zrak ili mjesavine tad?

Neno:
Split je prije rata imao vrhunske stručnjake vezane uz more i pomorstvo, ljude čije knjige su prevedene na strane jezike, danas ...

ivod:
Gorane, njegov sin Gojko iša je sa mnom u osnovnu školu. Izuzetno pametno dite i dobar prijatelj, kasnije i jako drag čovik. Također je likar, nastavija je očevu privatnu praksu liječenja barokomorom.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju