Optike i nosači > Optike
Vortex Optics
toplichanec:
Gorane, moram priznati da si me navukao svojim postovima da ozbiljnije pogledam Vortex, ali za sad za dalekozore.
Da li i oni imaju doživotnu garanciju?
Također molim da napišeš par rječi o ova dva modela:
Vortex Diamondback 10x50 (2079,61 kn) - Kina
Vortex Viper HD 10x50 (5433,82 kn) - Japan
Ovo sam uzeo s Optics trade.
Napravio sam usporedbu na njihovim stranicama i parametri su vrlo slični.
Ajde ti imaš puno iskustva, pa me zanima tvoje mišljenje.
Upotreba za osmatranje u lovištu, koje nije kao tvoje da moraš gledati preko 1 km, kod mene je od 50 - 400 metara najviše, a imamo samo srneću divljač.
A za optičke ciljnike ću još pratiti do daljnjega, dok se ne ostvare nesretni uvjeti, ali svakako ću dati veliku pažnju Vortexu, mada su mi i Meopta R1/R2 i ovaj novi Zeiss Conquest V6 isto vrlo zanimljivi.
Nestrpljivo čekam odgovor, a mislim da i ostali forumaši.
Unaprijed hvala.
Goran:
DBK 10x50 je napravljen u Indoneziji a slaklo je Hoya. Garancija je dozivotna za sve Vortexove dvoglede.
Viper HD 10x50 je kompletno radjen u Japanu i puno je po kvaliteti bolji od DBK ali ni DBK nije los i puno je bolji od po cijnei slicnih modela i EU. 10x50 daje exit pupil od 5 mm i dovoljo je dobar za slabije svjetlo kad se najvise zapaza divljac. ako vam Viper niej skup kupite ga i nece vam biti zao je je jako solidan. Prijatelj Jura ima jednog vec nekoliko godina i dobro mu ide a on lovi sjeverno od Zagreba a i istocno do Vukovara. Viper mozete nabaviti jeftinije izUSA ako imate nekog da ponese. Teodor je OK ali Evrope je Evropa i svaki hobi a pogotovo ovaj treba malo zalomiti kad vec hoce da love. 10x50 nije los izbor za vas nacin lova i potrebe ali opcija kao Vulture 8x56 ili 10x56 isto nisu lose a trebale bi biti jeftinije nego Viper. Vulture je dobar ali tezi i glomazniji kao Meopta dvogledi ali je dobar za ceku i sumrak a i noc. Ako kupite Diamondback i s njim cete biti zadovoljni za ulozeno jer su OK ali je Viper vidljivo bolji na svaki nacin. Za lov i tezu upotrebu bez puno brige ja bi nabavio DBK a ako ste pazljiv covjek i kupujete dvogled zivota sigurno Viper HD.
Ako zelite dobiti jedan od ovih dvogleda dzabe dodjite u Vrbovec na Vortex Cup ili Vrapcak Vortex LR i 11 mjesecu pa ako dobijete dobar rezultat moda dobijete i dvogled po izboru. U Australiji se proda godisnje oko 1500 Diamondback 10x50 a malo preko 800 kom Viper HD 10x50 dok se puno vise proda 10x42 a to zavisi od klime sunca i nacina lova.
Na DBK 10x50 povratak robe zbog nekog problema je oko 2% na 10x42 je oko 7% dok je kod Vipera samo 3%.
Ne zaboravite da je garancija dozivotna pa dvogled zna doci nazad zato sto ga je musterija bacila odnekud, pala u potok i okrznula ili ostetila nesto. Problema kolimacije nema je je QC rigorozan.
roger:
--- Citat: Goran - 12. 01. 2018. 12:34:00 ---Ako zelite dobiti jedan od ovih dvogleda dzabe dodjite u Vrbovec na Vortex Cup ili Vrapcak Vortex LR i 11 mjesecu pa ako dobijete dobar rezultat moda dobijete i dvogled po izboru.
--- Kraj citata ---
Jaka, vrlo jaka konkurencija! zagi
GT:
--- Citat: toplichanec - 12. 01. 2018. 07:28:51 ---Gorane, moram priznati da si me navukao svojim postovima da ozbiljnije pogledam Vortex, ali za sad za dalekozore.
--- Kraj citata ---
Diamondback 10x50 moreš pogledati h Sv. Križu Začretju. Ak si Topličanec z Krapinskih moremo se najti i na granici
Hajdino Zrno - Klupci - Derači pa da hitiš oko na njega. I čez njega.
Na Vortex kupu se ne deliju samo dalekozori. Ima i spektivov, ciljnikov ...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155677369568280&set=pcb.375299382922301&type=3&theater
A kaj se tiče konkurencije: "Sve ti je to relativno, dragi moj Alberete."
dk
target:
Koristim Vortex proizvode već neko vrijeme i za sada imam samo riječi hvale.
Na naše zatvorenije tržište još nisu prodrli koliko treba, što ima smisla s obzirom na dob lovaca i navike koje imaju.
Vani se trendovi mijenjaju i neki “novi”, nama nepoznati proizvodaci grabe veliki dio prodaje.
Ako pratite lovacke youtube kanale rijetko koji lovac ima optike skupljeg segmenta, izuzev nekih long range lovaca i dijela Europe koji naravno kupuju svoje proizvode( Njemci, ja bi također kupovo naše proizvode da postoje i da konkuriraju kvalitetom). 2 optike su na .308 karabinima, dvije na 8x57. Apsolutno sve 4 drže šus, ako se bojite takvih stvari, a sto se sabiranja svjetlosti tice, diamondback hp 3-12x42 hvata vise svijeta nego helia 3-12x56 i isti takav Diavari( optike stare 10-ak godina). Priča da je bolje kupiti staru polovnu optiku nekog renomiranog proizvodaca stvarno ne drze vodu više, pogotovo kad za ovakvu cijenu imati novi proizvod, sa boljim specifikacijama i doživotnom garancijom. Čistoća slike je takder odlicna.
Zadnju koju sam uzeo je diamondback 3-10x50 sa bdc koncanicom. Zatvoreni turreti, bez paralakse. Optika je oko 2500 kn kostala. Postavio sam ju na mossberg patriot 308 koji sam iskljucivo kupio kao radnu pusku. Dodatno sam uzeo EAW picattiny sinu za remington 700 koju sam prekrojio za patriota i vortex viper prstenove.
Iskreno, osobnog sam misljenja da 90% lovaca u hrvatskoj ne moze iskoristiti puni potencijal te puske i optike.
Zao mi je samo sto velika vecina ljudi ne zeli ni probati takvu optiku, a kamoli ju kupiti. Čistoća slike impresivna, svjetlost hvata da se u mrak može pucati, drži šus. Osobno sam protiv lova u mraku, tako da prekasno ni ne ostajem u lovištu i zadovoljila je sve moje potrebe. Sa domaćim hornady vmaxom grupe su 1 moa i manje. Ovisi koliko dugo nisam pucao. Nikad veće. Na 200 i 300 metara pucam bez pomaka tureta, samo bdc koncanica i uredno pogadam na obje daljine metu srnjaka između 7 i 10.
Cilj mi je uzeti jos dvogled i rangefinder i miran sam za dugo vremena zagi
Osim ako uzmem mauser m12, ali ne smijem vise hao
Pogledajte vortexe, necete pogrijesiti
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju