Lovna kinologija > Pomagala

Kako oduciti gonica da ne goni Ovce???

<< < (2/3) > >>

lovacpd:

--- Citat: šokac - 01. 09. 2013. 22:28:39 ---

Preko vikenda  (vjerujem da tako loviš ...) vodiš ga na povodniku i
puštaš isključivo na na trag željene divljači ... kad se vrati nagrada ... i opet ... i opet ...

Odavno sam se zarekao da neću sudjelovati na ovim temama  ali šta ćeš , srce vuče .   d1

--- Kraj citata ---
Gdje nestade ono dodjes u lov, pustis gonica nakon sto zauzmes ceku i cekas da on natjera divljac(pritom grupa blokira odredjen teren svako pusti svog psa i eto lova)??? Ovim vodjenjem i pustanjem na odredjeni trag divljaci se ne moze loviti zec, lisica itd.... a da ne pricam o kvarenju rada gonica, duboko trazenje, vracanje gazdi, itd... nestaje, pas stekti za tragom bilo cega samo nek stekti...a da ne govorim o uzimanju ustrage....

šokac:
Pa dobro ... ako ti tako misliš ...
Pusti ti slobodno te svoje dugonoge goniče
 njima na Brač .

Neka traže i naravno tjeraju ono što prvo nađu .

Šta misliš , šta će prvo naći ?

Znam ja o čemu ti pričaš .
Ako ga vodiš na povodniku i puštaš na
trag , možda dobiješ gotovana koji neće tražiti .

Ali ako ga pustiš tako kako ti kažeš , reci mi koji je
tvoj način da odbiješ od ovaca ?

Uvijek volim naučiti !   zagi

lovacpd:

--- Citat: šokac - 01. 09. 2013. 22:50:40 ---Pa dobro ... ako ti tako misliš ...
Pusti ti slobodno te svoje dugonoge goniče
 njima na Brač .

Neka traže i naravno tjeraju ono što prvo nađu .

Šta misliš , šta će prvo naći ?

Znam ja o čemu ti pričaš .
Ako ga vodiš na povodniku i puštaš na
trag , možda dobiješ gotovana koji neće tražiti .

Ali ako ga pustiš tako kako ti kažeš , reci mi koji je
tvoj način da odbiješ od ovaca ?

Uvijek volim naučiti !   zagi

--- Kraj citata ---
Kao sto rekoh stene se navikava na sve domace zivotinje uz osnovnu obuku, navikava se na stoku, odrasta s njom(nista gazda nece izgubiti sa stenetom ako stene odraste na selu s stokom....nakon toga krece obuka u lovistu ukljucujuci i susrete sa stokom na pasnjacima....
Ovo sto vi govorite je nuzno zlo, odnosno posljedica urbanizacije tempa zivota u kojem lovac vozi do lovista 100 km stene mu odrasta u stanu, kuci sa dvoristem od 300m2  u sred grada itd....lovista su malena, iscjepkana, privatizovana gdje dobar pravi gonic gubi smisao i traze se psi pogonici, koji idu od pogonica maksimum 50 m te glasno gone sve ispred sebe na ceke i dolaskom na ceke nakon pucnjave staju i ostaju tu

šokac:
Ovo što ti pričaš su osnove kinologije i
ja to podržavam !   d1     zagi

Ono o čemu ja pričam su odovori na pitanje iz ove teme .    zagi

lovacpd:

--- Citat: šokac - 01. 09. 2013. 23:19:21 ---Ovo što ti pričaš su osnove kinologije i
ja to podržavam !   d1     zagi

Ono o čemu ja pričam su odovori na pitanje iz ove teme .    zagi

--- Kraj citata ---
Da se svi pridrzavaju kako ti rece osnova...ne bi bilo ove teme  d4. A za sve ima lijeka samo treba vremena i zivaca i na kraju postoje lovista bez stoke na pasnjacima   zagi

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju